A kakasról szólt a fesztivál

2024.06.22. 14:13

Kakas is főtt a bográcsokban Poroszlón

Nagy hagyományai vannak az ezredfordulót követően Poroszlón megrendezett Heves (vár)megyei kakas szépségverseny és bográcsfesztiváloknak. Tizenkilenc csapat tüsténkedett hogy ne kozmáljon az étel, ötvenféle étel főtt.

Sike Sándor

Kakas is főtt a bográcsokban Poroszlón

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A programok is mindig vonzóak voltak, így például éppen 10 esztendeje – a 2014-ben 11. alkalommal megrendezett fesztivál zárásaként, szórakoztató színpadi programokat követően – Demjén Ferenc adott koncertet. Természetesen 2024-ben is egymást érték a színpadi produkciók, még ha "Rózsi" nem is tette tiszteletét a Tisza partján lévő Rendezvénytéren. 

A kakasról szólt a fesztivál
Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Voltak viszont itt főzőcsapatok is, nem is kevesen, 19-en. A közel húsz kondérkavaró társaság majdnem ötvenféle ételt főzött. Ezt az adatot Csetneki László, a Szabadtűzi Lovagrend Kancellárja, gasztronómus, a szabadtéri főzőcsapatok képzett zsűrije – és sok egyéb cím birtokosa –árulta el portálunknak.
A zsűriző Csetneki urat éppen a rotyogó étkek fotózása közben kaptuk el pár mondat erejéig. Azt kérdeztük tőle, milyen szempontok szerint történik a zsűrizés. Válasza szerint ízeket keresnek. Alapelv, hogy "se többet, se kevesebbet". A fűszerekből is. 
– Most, hogy körbejártam már a főzőhelyeket, egy helyen kakashúslevest főztek. Remélem nem rontják el, mert fáj a fogam egy jó kakashúslevesre. Sokan készítenek most itt kakasból valamilyen ételt, de előfordul olyan versenyző csapat, aki babgulyással, vagy halászlével próbálkozik – mondta a szakember, aki portálunknak elárulta azt is, hogy tizenháromszor zsűrizett már itt Poroszón. Egyébként pedig bejárta az ország minden részét, s a következő hetekben is megy például Szlovákiába, egy Pozsony melletti településre, ahol lecsófőző versenyen bírál majd. Kérdésünkre pedig azt is elárulta, hogy ötven évig dolgozott szakácsként úgy, hogy saját éttermei is voltak.

A 13-as szám visszaköszönt Halász Mihály esetében: párjával alkották az erre a főzőhelyre kisorsolt a csapatot. Róla kiderült, hogy először jött el ide, Poroszlóra. Tiszafüredről jöttek.

– Mindenfelé jártam, és nyertem is már az országban. Ami most itt készül, az káposztás, babos kakaspörkölt lesz. És, hogy mit jelent a 13-as? Nyerő szám – reagált kérdésünkre Halász úr.
Időközben véget ért a Kakasszépségverseny is, melyre idén is sokan voltak kíváncsiak. 
A sok remek étel mellett az egészségre is fordítottak gondot. Ott láttuk a Rendezvénytéren a Tisza-Tavi Ökocentrum sátrai mellett az Egészségfejlesztési Iroda Füzesabony mérősátrát is. Az iroda munkatársa, Lakatosné Mohácsi Mária portálunknak elmondta: vérnyomást, vércukor- és húgysavszintet mérnek most itt, illetve életmódbeli tanácsokat adnak. Túl ezen szórólapokat is hoztak magukkal, amelyek segítségével felhívják a figyelmet például a dohányzás káros hatásaira, a mozgás fontosságára, illetve étkezési, életmódbeli tanácsokat is adnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában