Kalandozó vetélkedő

2024.06.14. 13:55

Kiskunfélegyházára került a kisnánai vándorkupa

A Hatvani Tankerületi Központ és a Domoszlói III. András Általános Iskola Kisnánai Szent Imre Tagintézménye közös szervezésében, az OH Egri POK szaktanácsadóinak támogatásával, idén 19. alkalommal rendezték meg az országos történelmi Kalandozó vetélkedőt. A Kisnánai vár idén is megtelt gyerekekkel a kétnapos versenyen, melynek első helyezettje és a vándorkupa nyertese a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola Platanus Rex csapata lett.

Palágyi Edit

Idén 27 csapat jelentkezett az ország 20 iskolájából

Forrás: Hatvani Tankerületi Központ

A nagy hagyományú és szakmailag elismert országos vetélkedőt idén másfél millió forinttal támogatta a Nemzeti Tehetség Program, közölte portálunkkal Hliva Éva, kommunikációs munkatárs, a Hatvani Tankerületi Központtól. Ez alkalommal 27 csapat jelentkezett az ország 20 iskolájából, nyilatkozta Juhászné Koklács Éva. A vándorkupa birtoklásáért folyó verseny szervezője elmondta, a két levelező forduló után a döntőbe végül a legtöbb pontot elért 12 iskola tanulói kerültek. Így a Vitézkedők próbájára június 6-án és 7-én kilenc tankerületi központból, Kiskunfélegyháza, Heves, Vásárosnamény, Hort, Létavértes, Tokaj, Bocskaikert, Penc, Eger, Gyöngyös, Ecséd és Ráckeve iskoláiból érkeztek négyfős csapatok.

Benépesült diákokkal Kisnána vára
Forrás: Domoszlói III. András Általános Iskola Kisnánai Szent Imre Tagintézménye /Szlama Tiborné

„Az első nap egy erdei portyával indult, ahol a vadkan által felkoncolt Zrínyi emlékének tisztelegtek egy jelképes vadászattal. Az erdei portyán négy állomás volt, ahol íjászkodtak, botbirkózáson küzdöttek meg egymással, zoknis célbadobást gyakoroltak, és erdészeti, vadászati ismeretekre tettek szert a Mátrafüredi Hanák Kolos Kollégium diákjainak együttműködésével. A vacsora után kézműves feladatok következtek, szorgos kezek kattogtak a nemezelő tűkkel az előre eltervezett Sub Rosa minták megvalósításán, majd a Nánai Sólymos Vitézek boszorkányversenye zárta a napot” - tudatta a versenyszervező.

A döntő második napján Kozmáné Derda Edit, a Hatvani Tankerületi Központ igazgatója hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt, köszöntőt mondott Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese. Paulenka László, Kisnána polgármestere a Kisnánai vár kulcsának átadásával a versenyzők rendelkezésére bocsátotta a helyszínt. A megnyitó ünnepséget a kisnánai iskola T-Dance táncosainak reneszánsz tánca zárta. Az eseményen több tankerület igazgatója is személyesen vett részt, hogy a helyszínen szurkoljon a diákoknak.

„A két Zrínyi-ász” elnevezésű vetélkedő döntőjén a csapatok 12 állomáson gyakorlati és elméleti feladatokat oldottak meg, miközben a két Zrínyi Miklós korszakát idézték fel. A verseny során gólyalábazás, íjászat, kelevézdobás, várvédés, LOGI-vár építés, tánctanulás, énekes, gasztronómiai és kézműves feladatok várták a résztvevőket. A napot az Egri Érseki Fiúkórus barokk zenei produkciója és a Nánai Sólymos Vitézek hagyományőrző bemutatói tették színesebbé.

Az első helyezett Platanus Rex csapata a verseny végén hagyományosan fehér palástot kapott és a Kisnánai vár Kalandozó lovagjává avatták.

„Örömmel látom, hogy évről évre egyre több fiatal vesz részt ezen a történelmi vetélkedőn, és milyen lelkesedéssel és tudással merülnek el a magyar történelem izgalmas eseményeiben. A Kisnánai vár különleges atmoszférája méltó helyszínt biztosított a versenynek. Minden csapat értékes ajándékokkal és felejthetetlen élményekkel tért haza, megmutatva, hogy a történelem tanulása nemcsak hasznos, hanem élvezetes is lehet”- mondta el Juhászné Koklács Éva versenyszervező. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában