Turizmus

2024.06.23. 06:55

Lengyelek jöttek legszívesebben a Mátra-Bükk térségébe külföldről

A belföldi forgalom volt a meghatározó áprilisban, a vendégéjszakák 83 százalékát hazai vendégek adták.

Molnár Helga

Borkóstoló a Mátrai borvidéken. (Archív)

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Az év negyedik hónapjában 83 ezer vendég 170 ezer vendégéjszakát töltött el a Mátra-Bükk turisztikai térség szálláshelyein, bár a naptárhatás jelentősen befolyásolta az áprilisi adatokat. A belföldi forgalom volt a meghatározó, a vendégéjszakák 83 százalékát hazai vendégek adták – írta meg az Így utazunk blog a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból.

A turisztikai forgalom ígéretesnek bizonyult, azonban idén – a tavalyi évvel ellentétben – nem áprilisra esett a húsvét, valamint a május 1-i hosszú hétvége sem ezt a hónapot erősítette, ami a mutatók alakulásában is megmutatkozott. Így a vendégszámban 10 százalékos, a vendégéjszakák számában 13 százalékos mérséklődés mutatkozott 2023 áprilisához képest. A vendégéjszakák 83 százaléka belföldiekhez volt köthető. A térségben az átlagos tartózkodási idő 2,1 éjszaka volt idén áprilisban.

Az előző év negyedik hónapjával összehasonlítva a külföldi vendégek száma 19 százalékkal, a vendégéjszakák száma 13 százalékkal csökkent 2024 áprilisában. Bár a hazai vendégek száma 9 százalékkal emelkedett, a vendégéjszakáik száma mégis 13 százalékkal alacsonyabb lett az előző év ugyan ezen időszakához képest.

A vendégéjszakák száma alapján a leglátogatottabb település Eger volt 36 ezer látogatóval, majd Miskolc következett 35 ezer, Egerszalók 16 ezer, Gyöngyös 15 ezer és Mezőkövesd csaknem 11 ezer vendégéjszakával. Ez az öt település adta a térség teljes havi vendégéjszaka forgalmának 66 százalékát.

A vendégéjszakák 58 százalékát töltötték szállodákban, 28-at pedig a magán- és egyéb szálláshelyeken. További 8 százalékot a panziókban, 3-at pedig a kempingekben, 2-őt az üdülőházakban regisztráltak, 1 százalék a közösségi szálláshelyekhez volt köthető. A szállodákat vizsgálva megfigyelhető, hogy 2024 áprilisában 8 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek ilyen típusú szálláshelyeken, mint 2023 azonos időszakában.

2024 áprilisában a térség szálláshelyein összességében több mint 3,9 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 10 százalékkal maradt el a 2023 azonos hónapjában mért értéktől. Ebből 420 millió forintot SZÉP Kártyával fizettek a vendégek, amely a belföldiek összes költésének 13 százalékát tette ki. A szobakapacitás-kihasználtság átlagosan 27 százalékos volt, a szállodákban pedig elérte a 49 százalékot.

Az év negyedik hónapjában a Mátra-Bükk turisztikai térségben a legfőbb küldőpiacok sorrendjében 9 ezer vendégéjszakával Lengyelország végzett az élen. A térség további jelentős küldőországai Szlovákia Németország, Románia és Csehország voltak. Ez az öt küldőpiac tette ki az összes külföldi vendégéjszaka 74 százalékát a térségben, amelyből 32 százalék a lengyelekhez köthető.

Áprilisban a hazai vendégek legnagyobb része a fővárosból és Pest vármegyéből érkezett a térségbe, a küldőterületek közül Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye emelkedett még ki.

A vendégek korcsoportos megoszlása szerint a 45-54 év közöttiek aránya volt a legmagasabb, ezután a 35-44 év közötti, az 55-64 éves és a 25-34 éves korosztály következett. Ennél kisebb arányban a 18 éven felüliek, a 65 évesnél idősebbek, illetve a 19-24 évesek korosztálya kereste fel a Mátra-Bükk térséget 2024 áprilisában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában