Koronázási ajándék

2024.06.22. 15:01

Lipicai lovakat kapott a brit királyi család

Magyarország III. Károly király koronázási ajándékaként adta át a honvédelmi miniszter.

Molnár Helga

Magyar tenyésztésű lipicai lovakat adott át a Brit Királyi Hadseregnek Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Londonban – erről a miniszter közösségi oldalán számolt be.

A magyar tenyésztésű lipicai lovakat Magyarország III. Károly király koronázási ajándékaként adta át a honvédelmi miniszter a Brit Királyi Hadsereg részére, Londonban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, a lovakat a brit királyi család fogja reprezentációs célra használni. Hangsúlyozta, mindez a magyar lótenyésztés nemzetközi hírnevét öregbíti. Korábban kerültek magyar lovak a Brit Királyi Hadsereghez, arra azonban még nem volt példa, hogy Magyarország kifejezetten a brit királyi család részére ajándékozott volna lovakat – fejtette ki.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye is aláhúzza: a két – 8, illetve 6 éves – heréltet Szilvásváradról, az Állami Ménesgazdaság méneséből választotta ki ez év elején III. Károly király főistállómestere és a királyi főkocsis. Mindkét állat nemzetközi szintű fogatos és nyereg alatti kiképzést kapott, így kiválóan megfelelnek majd a brit királyi udvar reprezentációs céljaira.

Az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad is megosztotta, hogy átadták a két lovat, íme:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában