Gyöngyös

2024.06.25. 18:30

Nukleáris fegyverek ellenőrzésére készülnek föl a Mátrában (videóval)

Július hatodikáig építési feladatokat gyakorol az atomcsend egyezmény nemzetközi szakembergárdája.

Tóth Balázs

2025-ben tartják a bécsi székhelyű Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének (CTBTO) átfogó terepgyakorlatát Sri Lankán. A CTBTO szakemberei ennek előkészítéseként magyarországi terepgyakorlaton vesznek részt 2024. június 16-tól július 6-ig Magyarországon, Gyöngyös térségében, közölte június 21-én az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), amely a gyakorlat koordinátora.

Mint írták, a CTBTO célja a nukleáris fegyverek felszámolása az új típusú nukleáris fegyverek kifejlesztésének és minőségi tökéletesítésének tiltása. A szervezet kulcsszerepet játszik a nukleáris proliferáció (a nukleáris fegyverek elterjedése) megakadályozásában és a nukleáris leszerelésben.

A szervezet eljárásainak, folyamatainak és eszközeinek tökéletesítésére, ellenőrzésére és fejlesztésére általában 10 évente átfogó terepgyakorlatot tart, amelynek célja egy helyszíni ellenőrzés teljeskörű lefolytatása. A 2025-ben tartandó átfogó terepgyakorlatra felkészülés érdekében kisebb módszertani, úgynevezett felkészülési gyakorlatokat szerveznek, amelynek egyik állomása Magyarország (ezt már megelőzte egy áprilisi gyakorlat máshol, s lesz egy harmadik is).

Az OAH szerint június 16-án elkezdődött háromhetes, Gyöngyös térségében tartandó gyakorlat nem csak a szakemberek elméleti felkészülését segíti, hanem terepmunkát is végeznek, amelynek során tesztelik és gyakorolják a különböző technikai eszközök, kommunikációs rendszerek, berendezések és műszerek használatát.

A CTBTO korábbi hírei szerint Magyarországon integrált építkezési gyakorlatot (BUE24)-et tartanak 95 résztvevővel. Ezek a gyakorlatok valós tevékenységek szimulációi, amelyek célja a koncepciók és eljárások működésének tesztelése, az egyének feladataik elvégzésére való képzése és a berendezések kipróbálása. A BUE24 fontos szerepet játszik számos OSI-technika, mechanizmus, rendszer és eljárás integrált és átfogó tesztelésében. Az utolsó előkészítő gyakorlatként szolgál a 2025-ös nagyszabású integrált terepgyakorlat (IFE25) előtt.

A résztvevők számos területen jártasak, beleértve a nem szeizmikus és szeizmikus geofizikai technikákat, a helyzetmeghatározást és vizuális megfigyelést, a radionuklid- és nemesgáztechnikákat, valamint a helyszíni műveletek támogatását.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában