Kitüntetett ápoló

2024.06.26. 17:25

Nyugodt derűvel fordul a kritikus állapotú beteg felé is

Találkoztam egy elégedett, boldog emberrel. Ehhez pedig az egri Markhot Ferenc Oktatókórház kardiológiai intenzív osztályára kellett becsengetnem. A kitüntetett ápoló, Gulyás Melinda diplomás ápoló nem csak boldog ember, szakmájában is elismerték, hiszen Heves Vármegye Egészségügyi Szakdolgozója kitüntetést vehetett át nemrégiben az Ápolók Nemzetközi Napján.

Guti Rita

A mosolygós, nyugalmat árasztó kitüntetett ápolónővel aztán nem sablonosan indul a beszélgetés, mert nem azzal indít, hogy mindig is nővér szeretett volna lenni.

Gulyás Melinda, a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Kórház Kardiológiai osztályának főnővér helyettese.
Gulyás Melinda, a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Kórház Kardiológiai osztályának főnővér helyettese.
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Ez az anyukám álma volt, nem az enyém – mesél a kezdetekről Melinda. – Anyukám eladónő volt én pedig gyerekként sokat ügyködtem vele a boltban. Az már ott kiderült, hogy az emberekkel beszélgetni szeretek. Nem nagyon kellett gondolkodnom az általános iskola elvégzése után, mert édesanyám kijelölte az utat: egészségügyibe megyek. Nem tiltakoztam, mert én is telitalálatnak éreztem a választását. Valahogy mindig bennem volt a segítés öröme.

A most kitüntetett ápoló első munkahelye is az egri kórházban volt

Melinda a központi intenzív osztályra került, miután a középiskolás évekre még 3 év OKJ-s képzést ráhúzott. Akkor már nagyon élt benne a tettvágy, 21 évesen azt mondta, ő most már dolgozni akar a betegágy mellett. Persze pár évvel később már a Semmelweis egyetem padjait koptatta megint: diplomás ápoló lett.

– A központi intenzíven kezdeni nem könnyű iskola, ugyanakkor nagy hálával gondolok vissza azokra az évekre. Bekerültem a sűrűjébe, hiszen kritikus állapotú betegekkel kezdtem dolgozni. Ott megtanulja az ember, hogyan tud felülemelkedni, munkaként tekinteni a betegápolásra, ugyanakkor megőrizni az emberségét. Embert próbáló feladat, 8 év után, amikor az első gyermekem jelezte érkezését, épp ideje volt, hogy kicsit kiszakadjak ebből. A GYES-ről már a kardiológiai örzőbe tértem vissza.

Ahogy Melindát hallgatom, észreveszem magamon, hogy kezdek irigykedni arra a hozzáállásra, arra nyugodt derűre, amit képvisel. 

– Ide jó bejönni – döbbent meg körbemutatva. 

Őszintén szólva sohasem gondoltam, hogy a kardiológiai intenzíven dolgozótól hallok ilyet, ezért kérem, győzzön már meg erről.

– A segíteni akarásnak belülről kell jönnie, s ha az felszínre tör, akkor nincs kérdés. Fiatalként  életeket menteni töltetet ad, aztán, ahogy az ember tapasztaltabb lesz, megérzi, hogy a legzsémbesebb betegtől is visszakapja azt a pozitív energiát, amit türelemmel ad neki, akkor is, ha az adott páciens még nem képes azt kedvesen fogadni azt – fogalmazott. Hozzátette: a team, amiben az egri kórházban dolgozik nagyban hozájárul ahhoz, hogy elégedetten, jókedvűen menjen be dolgozni. Orvosok, ápolók, gyógytornászok válvetve dolgoznak itt, s abban, hogy ilyen jó a munkahelyi légkör a főorvos, dr. Szilágyi Attila vezetői hozzáállása is nagyban hozzájárul szerinte. Melinda szavai szerint egy innovatív, inspiratív főorvos osztályán csak jó lehet dolgozni.

Nagy megtiszteltetés számomra az elismerés, még inkább motivál, hogy még jobban végezzem a munkámat – mondta el Gulyás Melinda az ápolók napján átvett díjról. Amikor arról kérdeztem, ha tíz év múlva beszélünk, vajon hol lesz, annyit válaszolt:

– Nehéz megmondani hol leszek, de abban egészen biztos vagyok, hogy a betegágy mellett fogok dolgozni. Ha újrakezdhetném, én akkor is ápolónak tanulnék – tette hozzá a diplomás ápoló mosolyogva.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában