Újjászülethetnek romjaikból

2024.06.16. 11:25

Új életre kel a gyöngyösi Angyal csárda is

A volt Angyal csárda és a Püspöki úti egykori érseki intézőház is új életre kelhet. Szociális, gyermekjóléti, kulturális és közösségi célokat szolgálnak majd a felújításuk után.

Szabó István

Két gyöngyösi műemléképület régóta várt felújításának részleteit ismertette a napokban Hiesz György polgármester és dr. Lénártné Benei Anikó, a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a volt Angyal csárda Angyal udvarként kel új életre, míg a Püspöki út 23. szám alatti épület innovatív ifjúsági központként fog működni a rekonstrukció végeztével. 

Megújul az egykori Angyal csárda
A volt Angyal csárda Angyal udvarrá változik
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Hiesz György elmondta, hogy az Angyal csárda Gyöngyös fogadója volt, nem is rossz hírű.

Régóta kerestük a megfelelő funkciót az erősen leromlott állapotú épület hasznosítására. Ezeket a műemléki épületeket a magánszféra nem nagyon tudja kezelni, mert nagyon szigorúak a műemléki hatóság előírásai, így végül az államra, illetve az önkormányzatra marad a működtetés feladata. Amikor az Angyal csárdáról gondolkodtunk, több funkció is felmerült. Végül két olyan fontos feladat mellett döntöttünk, amelyekhez viszonylag könnyű megszerezni mindkét épületnél az induló forrást, és amelyeknél a normatív finanszírozás révén el tudják tartani magukat a kialakítandó intézmények – emelte ki Hiesz György.

Mint megtudtuk, a több mint 270 éves, Pesti út 2. szám alatti Angyal csárda hosszú ideig szociális bérlakásként funkcionált. A felújítás során az elmúlt 100 évben bekerült válaszfalak és egyéb másodlagos szerkezetek visszabontása után, az elsődleges szempont a műemléki épület eredeti térstruktúrjának visszaállítása, homlokzati nyílásainak rekonstrukciója, és ezután az új funkciók kiszolgálását biztosító helyiségek elhelyezése lesz, ezért a leendő funkció meghatározásakor a belső elrendezést is figyelembe kellett venni.

– A demencia mára népbetegséggé vált, és Gyöngyösön is egyre többeket érint, ráadásul külföldre költöző fiatalok miatt egyre több idős marad magára. Erre a helyzetre reagálni kell, ezért az épület déli szárnyába demens betegek és nyugdíjasok nappali foglalkoztatója, az északi szárnyba pedig a gyermekjóléti iroda költözik be. Az új funkció méltó az épület múltjához és történelmi örökségéhez. Mivel mind a két funkció segítségre szoruló, vagy nehéz élethelyzetben lévő emberek támogatását biztosítja, ezért az új intézmény neve Angyal udvar lesz. Az ide érkezők élményszerű épület- és udvarhasználatát egy kialakított ligetes kert fogja szolgálni. Energetikailag is a 21. század követelményeihez alakítjuk a barokk épületet, amelynek belső falfelületein művészi alkotások lesznek láthatók. Az épület mintegy 400 millió forintból újul meg – foglalta össze Hiesz György.

A Püspöki utca 23. szám alatti épület az 1500-as években épült érseki intézőháznak és pincének, hosszú ideig szintén bérlakásként üzemelt. Dr. Lénártné Benei Anikó elmondta, hogy az épület egy európai uniós pályázatnak köszönhetően kelhet új életre. Ezt a gyöngyösi önkormányzat Kassával közösen nyújtotta be az Interreg, a határokon átnyúló szlovák-magyar együttműködés révén. 

– A kassai Rovás Alapítvány civil szervezetnek hozzánk hasonló elgondolással vannak, velük együtt pályáztunk Innovatív ifjúsági központok Gyöngyösön és Kassán elnevezéssel. A projekt finanszírozása 2,6 millió euró, ebből a gyöngyösi fejlesztésekre közel 1,8 millió euró jut. Mi vagyunk a konzorcium vezetői, mi visszük végig a projektet, amely ez év június elsejétől 2026. május 31-ig tart. Reményeink szerint szeptember-októberre kész lesz a kiviteli terv, a közbeszerzési eljárás után pedig munkához láthat a nyertes vállalkozó – részletezte dr. Lénártné Benei Anikó.

A Püspöki úti egykori érseki intézőházban ifjúsági központot alakítanak ki
A Püspöki úti egykori érseki intézőházban ifjúsági központot alakítanak ki
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A projektről elhangzott, hogy a célja az épített kulturális örökség megőrzése mellett egy innovatív ifjúsági központ kialakítása költséghatékony fenntartással. A beruházásba az önkormányzat a szomszédos telket is bevonja, amit ezzel a céllal vásárolt meg a tulajdonostól. Az ifjúsági központban modern technikai eszközökkel segítik az eligazodást a felgyorsult digitális világban a közösségek megtartásával. Az épület hasznosítási terve az előzetesen megkérdezett gyöngyösi középiskolások, egyetemisták, és a városban élő fiatal családok ötleteire építve alakult ki. Az épített örökség megújításával visszaidézik a múlt hagyományait is, bemutatva azt a jelenkor innovatív eszközeivel.

– Az épületben lesz digitális- és kreatív ipari oktatóterem, közösségi tanulószoba LED-es kivetítővel, művészeti terem, központi találkozóhely az átriumban, startup-szoba, digitális stúdió, szlovák nemzetiségi klubsarok, közösségi iroda, bébisarok. A pincében ifjúsági klub működik majd, a kezdő művészek számára az Első fellépés színpadával. A falakon grafikai megjelenítéssel a régi érseki pince története látható majd a Mátrai borvidék jelenlegi borászaival együtt, valamint a bortrezor. A műemléki kert bevonásával az épület funkciói kiterjednek, és még több korosztály munkáját, szórakozását segítik. Hiánypótló része a projektnek, hogy lesz egy minikemping a kertben hazai és nemzetközi sátorozós táborok számára, ehhez ivó-, illetve szennyvíz, és elektromos áram bekötésekre lesz szükség. A felújítások során a klímasemlegesség jegyében elsődlegesen természetalapú megoldásokat alkalmazunk, és törekszünk a szemléletformálásra – foglalta össze dr. Lénártné Benei Anikó.  

 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában