Interjú

2024.06.14. 19:55

Vágner Ákos: Egernek fel kell zárkóznia és több lábon kell állnia

Vágner Ákos, Eger megválasztott polgármestere elmondta, mivel telik a következő 3,5 hónap és arról is beszélt, hogy milyen problémákat lát Egerben.

Szabadi Martina Laura

Vágner Ákos, Eger megválasztott polgármestere

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Kipihente a választás izgalmait?

– Az túlzás, de sikerült az elmúlt 4 napban pihenni. Néhány napra majd szeretnék elmenni a feleségemmel, hiszen ő is rengeteget tett az elmúlt hónapokban. De előtte, a következő hetekben még dolgozunk annak érdekében, hogy a saját cégem zökkenőmentesen működhessen tovább, hiszen át kell adnom az irányítást – ez jelentős változásokkal jár a magánéletemben. Ezzel párhuzamosan dolgozunk azon is, hogy a lehető legfelkészültebben kezdjük meg a ciklust októberben.

– Nem volt még ilyen, hogy a megválasztott polgármesternek nincs semmilyen jogköre hónapokig, tehát nem hozhat döntést. A képviselők legfeljebb meghallgathatják a választókat, de nem tehetnek semmit. Mivel fog telni az októberig tartó időszak?

– Az önkormányzati törvény, az önkormányzati működés és a struktúra részletekbe menő megismerésével. Ugyan nagyvonalakban naprakész vagyok a témában, de maximális felkészültséggel szeretnénk kezdeni a munkát. Éppen ezért a képviselőtársakkal belső képzéseken pótoljuk az esetleges hiányosságokat a rendelkezésre álló hónapokban. Szeretnénk azt is, hogy kiváló szakembereket nyerjünk meg, akik segítik ezt a munkát és a város irányítását, amit menedzserszemlélettel képzelek el.

– Várhatóan lesz még egy közgyűlési ülés hamarosan, de Miróczki Ádám jelenlegi polgármester a választás után leszögezte, hogy nem kíván döntéseket hozni, mert nem tartja etikusnak. Mire számít, hogyan zajlik az átadás-átvétel?

– Én úgy gondolom, korrekt hozzáállás, hogy hosszútávú döntéseket már nem hoz egy leköszönő vezető, ami a saját ciklusán túl esetleg megköthetné a következő közgyűlés kezét bizonyos kérdésekben. Ugyanakkor a működéshez, az önkormányzati cégek és intézmények működéséhez szükséges technikai döntéseket nyilván el kell látni ebben a köztes időszakban is. Mi ugye szakmailag felkészülünk az átadás-átvételre, úgy látom, hogy elődeink részéről is elindult ezzel kapcsolatban a párbeszéd. Én a saját csapatommal szeretném letisztázni azt is, milyen feladatot vállalnak. Mi az, amiben naprakészek, tájékozottak, szakmailag helyt tudnak állni és ami testhezálló az egyes képviselőknek.

– Felnémet képviselőjén kívül 4 ember került be listáról, aki nem az ön frakciójának lesz a tagja. Mire számít, milyen lesz a közös munka?

– Ezt már korábban is leszögeztem: párbeszéd alapú, szakmai döntések mentén képzelem el a munkát, ebben minden képviselőre számítok. Természetesen, ha a javaslataik a város érdekét szolgálják és nem saját érdekeiket akarják érvényesíteni, akkor nem lehet és lesz akadálya, hogy figyelembe vegyük, mit szeretnének vagy javasolnak. Ellenkező esetben viszont ne számítson támogatásra senki.

– Van-e olyan dolog a város működésével, vagy akár városképpel kapcsolatban, amin már szinte biztos, hogy változtatna?

– A programomban is hangsúlyoztam, hogy a közterületek állapotán sürgősen változtatni kell. Nyilván eleinte olyan dolgokat tudunk hatékonyan megvalósítani, amihez rövidtávon lehet nyúlni és ezzel gyors, hatékony eredményt lehet elérni, például egy egyszerű átszervezéssel. Tiszta, rendezett Egert szeretnék. Ez sem egyik napról a másikra valósul meg, de pár hónap alatt talán elérhető az az állapot, amit elfogadhatónak tartok. Meg kell nézni, hogy mi az akadálya a megvalósításnak: a pénz vagy a humánerőforrás esetleg a technikai feltételek. A gátak megszüntetésére meg kell hozni a megfelelő döntéseket. Október előtt már többet fogok tudni.

– Rendszeresen beszámoltunk a közgyűlési döntésekről és a városgondozás közterületekre szánt forrása nem nőtt az elmúlt években, viszont az árak emelkedtek. Milyen pozitív példákat emelne ki hazánkból amire azt mondaná, szeretné, hogy Eger is ilyen vagy hasonló színvonalú legyen?

– Veszprém lakosságszámban, turizmusában épített- és kulturális örökségében hasonló kaliberű város, mint Eger. Ha most egy egyszerű választ vár, azt tudom mondani, hogy Veszprémet kell behozni. Jártam ott, láttam milyen a város. Éppen ezért egyeztettem is az ottani városvezetéssel néhány hónapja, és kaptam ígéretet arra, hogy a következő időszakban betekintést engednek a működésbe, a szervezésbe és megismerem azokat a jó gyakorlatokat, ami adaptálható Egerre. A fizetőképes turisták megnyerése is hatalmas ugrást jelentene a város életében. Ehhez minőségi programok, modern városmarketing szükséges. Nyilván más helyzetben vannak, hiszen jóval nagyobb a bevételük az iparból, a helyi gazdaságból. Egyrészt majd Egernek ebbe az irányba is el kell indulnia, hiszen a sikeres város kulcsa ez is a turizmuson és a borkultúrán túl. A meglévő vállalkozásokkal kapcsolatot kell tartani, azokat segíteni kell, illetve fejlesztenünk kell az infrastruktúrát, hogy új vállalkozások telepedjenek meg városunkban. Az M25 révén már jobban benne vagyunk a főváros agglomerációjában, de ha a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc gazdasági háromszög velünk egy négyszöggé bővülne, annak örülnék. 

– A parkolási rendszer átalakításának kérdése néhány éve már téma. Változtatni akar rajta?

– Igen, a parkolási rendszer is azok közé tartozik, amit át kell tekinteni és szakemberek véleményét kikérni, illetve hasonló városok megoldásait, parkolási koncepcióit is meg kell nézni. Kaptam már egyébként tanácsokat, de nyilván ezeket Egerre le kell fordítani. Jelenleg az az egyik gond, hogy aki Eger belvárosában fél-, egy órában ügyet akar intézni, az nem tud parkolni, mert már a reggel munkába érkezőkkel megtelik az összes parkolóhely. Ezt kell feloldani úgy, hogy mindenkinek jó legyen. Meg kell nézni, mit lehet bevonni a parkolásba, de szigorúan nem a zöldterület rovására.

– A zöldfelületek minőségéről mi a véleménye?

– Hogy viszonylag nagy területen vannak, de minőségi zöldfelületek kellenek, ami nem csak esztétikus, de amivel kedvező hatásokat érhetünk el a város mikroklímájára. Mondok egy példát: zöld szigetekkel. Persze ez is részben forrás kérdése. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a zöldfelületet nem csak horizontálisan, de felfelé is növelhetjük. Természetesen a fásítási programot folytatni szeretnénk. Azt szeretném, ha Eger egy rendezett, tiszta város lenne, a modern szemléletű fejlődés útjára lépne, melynek során minden aktuális kihívásra megtaláljuk a megoldást a hatékony és közös munkával annak érdekében, hogy itt jó legyen élni és ide jó legyen megérkezni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában