Nagyragadozó

2024.07.02. 13:54

Bükki farkast fényképezett a vadkamera

Kamerákkal követik nyomon a térség nagyragadozóit, hogy elejét vegyék az ember-állat konfliktusoknak. A WWF nem csak a Bükkben, hanem egész Észak-Magyarországon igyekszik feltérképezni a farkasok viselkedését.

Tóth Balázs

A WWF Magyarország 2024 tavaszán több helyszínen helyezett el vadkamerát az Egererdő Zrt. működési területén. A napokban az egyik kamera két farkast kapott lencsevégre, számolt be róla a szervezet. Mint írták, a LECA projekt keretében az Északi-középhegység területén több helyen is végeznek vadkamerás megfigyeléseket partnereikkel közösen, hogy többet megtudjanak a hazai nagyragadozók viselkedéséről. A tudásmegosztás és az ehhez hasonló együttműködés az érintettekkel kulcsfontosságú a nagyragadozókhoz köthető konfliktusok feltérképezésében és kezelésében.

A WWF hat országban indította el az Európai Uniós határon átnyúló kezdeményezéseket támogató alapja támogatásával a LECA projektet, amelynek magyar címe a Kárpáti-régióban élő nagyragadozók védelme és a velük való együttélés támogatása. Ennek célja határokon átnyúló együttműködés kialakítása a nagyragadozók populációinak monitorozására és védelmére a Kárpáti-régióban.

2023 és 2026 között a brünni Mendel Egyetem vezetésével hét országból tizenegy partner – köztük a WWF Magyarország és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság –, valamint tizenöt társult partner, köztük az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság dolgozik együtt a Kárpáti-régióban a konfliktusok megelőzéséhez és a nagyragadozók védelméhez szükséges, bizonyítékokon alapuló és összehangolt gyakorlatok megvalósításán. A WWF Magyarország 278,5 ezer, a BNPI-vel közös program 103 ezer euró támogatást nyert el.

A LECA projekt három fő pillérre épül – a nagyragadozók állományainak monitorozására, a konfliktusok és az orvvadászat megelőzésére. A nemzetközi konzorcium a helyi érdekelt felek, például vadászok, állattartók, önkormányzatok és állami intézmények bevonásával hatékony monitoring és konfliktuskezelési módszert dolgoz ki részvételi együttműködésre építve helyi, regionális és határokon átnyúló módokon.

A WWF tavasszal számolt be arról, hogy ugyanebben a programban Szentdomonkoson építettek ki elektromos védőkerítést egy juhtartónál. A konfliktusok egyik fő forrása a nagyragadozók által a gazdálkodóknak okozott közvetlen károk. Bár a tanulmányok azt mutatják, hogy a károk megelőzésének leghatékonyabb módja az elektromos kerítés, ezeknek az eszközöknek a használata még mindig sok olyan helyen korlátozott, ahová az elmúlt néhány évben visszatértek a nagyragadozó fajok. A jó gyakorlatok bemutatásával a gazdálkodóktól értékes tapasztalatokat remélnek. Szentdomonkoson rackajuhokat védenek a villanypásztorral, amelyet vadháló rendszerre szereltek föl. Máshol ugyanezt pásztorkutyákkal kombinálva szeretnék kipróbálni. A hazai kísérletben a szentdomonkosin kívül négy tanya vesz részt.

A WWF korábban kutyás kereséssel is igyekezett nyomozni a bükki farkasok életnyomai után.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában