Heol.hu Videó

2024.07.06. 19:55

Ínyenc malacságok, motoros kaszkadőr is volt a maklári Röfifesztiválon

Idén is megszervezte az Együtt Maklárért Egyesület a Röfifesztivált. A település falunapjára a környékbeliek is mindig szívesen látogatnak, hiszen minden évben várja őket valami újdonság.

Szabadi Martina Laura

– Idén 17. alkalommal tartjuk meg falunapunkat, amely 15 évig Kakasfesztivál volt, de az utóbbi 2 alkalommal már Röfifesztiválra váltottunk, mert a helyiek úgy érezték, hogy kakasból már mindent megfőztek, amit lehetett, egyszerűbb alapanyagból változatosabb ételeket szerettek volna. Idén ínyenc Röfifesztivált tartunk, 20 főzőcsapat főz sertésből, a tacótól kezdve, a sült húson át a töltött káposztáig mindenféle étel készült. Testvértelepülésünkről, a felvidéki Szádalmásról is érkezett csapat helyi étellel, s a szomszédos falvak is képviseltetik magukat, büszkék vagyunk rá, hogy a szomszédos Nagytálya minden alkalommal itt van velünk  – mondta Hanuszik Csaba, Maklár polgármestere. Hozzátette, hogy az önkormányzat főzőcsapatán kívül a Füzesabonyi Kertbarátok Köre, illetve Nagyvisnyó is főz Makláron, tavaly ők voltak az elsők. 

Maklár testvértelepüléséről, a felvidéki Szádalmásról is érkeztek a falunapra
Maklár testvértelepüléséről, a felvidéki Szádalmásról is érkeztek a falunapra
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Orosz József, Nagytálya polgármestere hangsúlyozta, hogy mindig részt vesz egymás rendezvényein a két település, hiszen rokonok, barátok élnek egymás mellett a két összenőtt faluban. Mint mondta, gyakorlatilag csak közigazgatásilag különböznek, együtt élik meg a hétköznapokat. Elmondta, már vittek haza első helyezést, a főzőcsapatot mindig Birinyi Zoltán alpolgármester szakács szakoktató vezeti, aki mindig újdonsággal készül, idén flekken tarja készült. Orosz József elmondta, augusztus 10-én a Nagytályai Gulyásfesztiválra várják vissza a Makláriakat.

A csapatok egész délelőtt főztek, déltől szakmai zsűri értékelte az ételeket. Stiller Tamás séf vezette a szakmai zsűrit. Elárulta, hogy rendkívül változatos ételek készültek, a versenyzőknek pedig kézműves termékeket is bele kell építenie a receprúrába. A főzőverseny melletti programok délelőtt a gyerekeknek szóltak, ugrálóvár, kézműveskedés várta őket. Délután zenés programok, Zséka és a Melódia kamarakórus lépett fel, illetve egy motoros kaszkadőr is érkezett Maklárra. Átadták a Maklár Községért díjat, melyről a polgármester elmondta, két olyan helyi óvónő kapta meg, akik évtizedek óta dolgoznak a maklári közösségért. Sumi Ágnes Matild évtizedes pályafutása mellett a faluszépítő egyesület vezetője, a futóegyesület alapítója és lelkes közösségépítő. Juhászné Fabóczki Zsuzsanna pedig 40 év után ment nyugdíjba a helyi óvoda vezetéséből, munkája nyomán összetartó közösség jött létre. Fellépett a nemrégiben alakult helyi gyermek Baglyos néptáncegyüttes is, illetve maklári tehetségek és sportolók is bemutatót tartottak. 

– Nagy öröm, hogy 2006-óta minden évben a helyiek összefogásával valósul meg a falunapunk. A rendezvény célja, hogy kikapcsoljunk, találkozhassanak a régi ismerősök és erősödjön a helyi közösség, ez a szervező Együtt Maklárért Egyesület célja – mondta a maklári polgármester a rendezvényen portálunknak.

Este a tombola után 9 órától még és Cozombolis várja a kikapcsolódni vágyókat. Hanuszik Csaba kiemelte, hogy tudatosan nem tűzijáték hanem környezet- és állatbarát vízijáték és lángshow zárja a falunapot az utcabál előtt, a látványosság a dubai fényfestésekhez hasonló.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában