Rádió

2024.07.05. 10:40

Péntek délben Parádra repít a harangszó

Július 5-én pénteken a parádi Szent Ottilia Templom harangja szól délben a Kossuth Rádióban.

Barta Katalin

Aki szereti Parádot, az gondolatban odarepülhet pénteken délben. Pontban 12 órakor a Szent Ottilia Templom harangja szól a Kossuth Rádióban - adta hírül Mudriczki József polgármester közösségi oldalán. - Akik meghallgatják ezen a napon, mind egy kicsit Parádiak lesznek! - tette hozzá. 

A parad.hu oldalon olvasható, hogy Parád műemlékei közül az egyik legrégibb az 1768-ban felépített barokk stílusú, kőből épített katolikus templom. Az épület belmérete 8x20 méter. Keleti homlokzatán található a torony, melyben három harangot helyeztek el, Szent Ottília, Szent Mihály és Szent Vendel tiszteletére. A délidőben megszólaló Szent Ottília harangot Korents Márk öntötte Egerben, 1858-ban. A karzatra egy hatváltós orgona került. A mellékoltárt a Hétfájdalmú Szűz tiszteletére emelték. Az ott elhelyezett képet 1814-ben cserélték ki igényesebb festménnyel. 1878-ban bővítették a szentegyház sekrestyéjét. 1892-ben özvegy Károlyi Gyuláné saját költségén renováltatta kívül-belül az épületet. A templom boltíves mennyezeti freskóit Takáts István mezőkövesdi festő készítette 1966-ban, s ebben az évben újították fel az empír stílusban készült csillárt is a parádsasvári üveggyárban. Legutoljára 1999-ben belülről, 2000-ben pedig kívülről renoválták a hívők jelentős anyagi támogatásával.
A templom előtt Szűz Mária szobor áll, amelyet 1908-ban az Amerikában dolgozó parádiak állíttattak. Ez a templom az egyetlen Magyarországon, amelyet Szent Ottília tiszteletére szenteltek fel. A legenda szerint Ottília a III. században világtalannak született, ezért apja eltaszította magától, sőt, egy forrás szerint ki is adta a parancsot, hogy öljék meg, anyja azonban elvitette egy bajor apácakolostorba, ahol titokban nevelkedett. Amikor megismerkedett a kereszténységgel, vaksága elmúlt és szerzetes lett. Így lett a szemfájósok, vakok és gyengén látók védőszentje. E ritka patrónusválasztást az építtető, Grassalkovics Antal földbirtokos, családjában kialakult örökletes szembetegség magyarázza.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában