2024.11.21. 11:29
Adventi hangulat: már mézeskalácsot készítettek Gyöngyöshalászon
Az ünnepi édességet a község közösen fogyasztja el az advent vasárnapi gyertyagyújtások alkalmával. Gyöngyöshalászon mézeskalácsot már egy évtizede készítenek közösen.
Gyöngyöshalászon mézeskalácsot készítettek szerdán a művelődési házban. Szülők, nagyszülők a gyermekeikkel és az unokáikkal együtt sürögtek-forogtak hangulatos zeneszó – például a Mennyből az angyal kezdetű ének – dallamára. A szorgos kezű asszonyok kedvesen elhárították a kíváncsiskodásunkat arról, hogyan készül az igazi halászi mézeskalács – mint mondták, nem zavarjuk a nagy munkában őket, mert az egész faluközösség számára készül a finomság. Az elkészítés fortélyainak ismertetését rábízták Szabó Bélánéra, a művelődési ház vezetőjére, aki elmondta, ő maga nagyon régóta ez alapján a recept alapján süti otthon is e süteményt. Ezt használják itt a közösségben, de annak idején az óvodában is így készült, tette hozzá.
– Aránylag egyszerű a recept, de nagyon jó a tésztája, és nagyon sokáig puha marad. A recept fél kiló liszthez írja elő a hozzávalókat. Ehhez tesszük a porállagú anyagokat: szegfűszeget, gyömbért, pici sót, szódabikarbónát. Aztán két tojásnak a sárgáját, és pluszban egy egész tojás teszünk bele. Két dekagrammnyi vaj vagy margarin, és 40 deka méz szükséges még. Mindezeket a mennyiségeket a mi esetünkben minden tételnél 20-szal fel kell szorozni, hiszen ilyenkor, advent előtt 10 kilogramm lisztből gyúrjuk a tésztát. Először a porállagú anyagokat keverjük össze a liszttel, utána a tojás, a méz megy bele, és teljesen homogénre gyúrjuk össze – kezdte Szabó Béláné.
A konyháról közben cipókra kiadagolva már az előre elkészített tésztát hozták be, és a lányok, asszonyok elkezdték a nyújtását. Az előkészített tepsikbe sorba rakták a formázóval kiszúrt figurákat – hóembert, csillagot, fenyőt, szívet, félholdat, harangot, betlehemi csillagot –, és már vitték is sütni.
– A díszítésre a jövő héten kerül sor – folytatta az intézményvezető. – A figurák egész felületét kidíszítjük szórócukorral, aztán nyomózsákból rajzoljuk a díszt rájuk, ahogy hagyományosan szokott lenni. A felület kenését jobbára a gyerekekre bízzuk, a díszítés az anyukák, nagymamák reszortja. Persze, nem mindenki vállalkozik rá, mert nem érzi elég ügyesnek a kezét hozzá, de a legtöbben minden évben gyönyörű díszeket készítenek. Nem kis munka ez, a 10 kiló lisztből gyúrt tészta végeredményben több asztalnyi figurát eredményez. A jövő heti feladat tehát, a mintegy 900-1000 darab mézeskalácsnak ünnepi külsőt adni – jelentette ki Szabó Béláné.
Gyöngyöshalászon mézeskalácsot minden advent vasárnap fogyasztanak
Mint mondta, ez a mennyiség azonban csak látszólag sok.
– Azért sütünk ennyit, mert ha elkezdődnek a községben vasárnaponként az adventi ünnepségek a gyertyagyújtással, akkor úgyis elfogy. Elosztjuk az alkalmakra, és ott kínáljuk vele a résztvevőket. Mellé forralt bor, forró tea dukál, de az egyes alkalmakkor zsíroskenyér lila hagymával, vagy tepertőkrémes kenyér, vagy kalács és kakaó is fogyasztható. A mézeskalács azonban mindegyik eseményen ott van. Ebből a célból sütjük. Karácsonyfadísznek vagy ajándékcsomagba nem szánjuk, ezért is használunk olyan a receptet, hogy puha maradjon a sütemény. Nagy hagyománya van ennek nálunk, közösen legalább 10 éve csináljuk – mondta Szabó Béláné.
Az művelődési ház vezetője arra is visszaemlékezett, hogy az édesanyja annak idején mézeskalács helyett mézes puszedlit sütött.
– Fiatalasszonyként valakitől kapta a receptet, és buzgón neki is látott. Az lett a vége, hogy olyan sok lett belőle, hogy egy nagy vájdlingban pihent a szekrény tetején, mert nem tudta hová tenni. Egyébként nagyon finom lett, az a fajta volt, amit bele kellett forgatni a cukormázba. Márványos a külseje, most is lehet kapni az üzletekben – emlékezett vissza Szabó Béláné.
Hozzátette azt is , hogy a mézeskalácsot nagyon sok kedves célra fel lehet használni karácsony előtt és alatt. Lehet belőle készíteni adventi koszorút, karácsonyfadíszt, és ajándékcsomagba is kiváló. A hintaló formájú mézeskalácsok különösen népszerű ajándékok, fűzte hozzá Szabó Béláné.
Mézeskalács készítés Gyöngyöshalászon
Fotók: Czímer Tamás/Heol.hu
A 10 éves Hanna a nagymamája gondos tekintetétől kísérve már maga nyújtotta a kalács tésztáját. Kisebb testvére nagy figyelemmel figyelte a műveletet.
– Már sokszor készítettem mézeskalácsot. Anyával és mamával is szoktunk otthon sütni. A karácsonyfára nem teszünk, mindet megesszük. Az öcsém is nagyon szereti – részletezte Hanna, utolsó mondatára az öccse is buzgón bólogatott.
A 8 éves Norina az édesanyja és a kishúga társaságában szorgoskodott. Mint mondta, otthon már többször sütöttek kalácsot.
– Itt tavaly készítettem először. Nagyon szeretjük a mézeskalácsot a húgommal együtt – közölte Norina, és édesanyja segítségével folytatta tovább a munkát.