2024.12.04. 19:59
Ezeket a csemegéket nem hagyhatod ki, ha az egri adventi vásárban jársz
Nemcsak fényár, hanem finom illatok is betöltik a Dobó teret decemberben. Az adventi vásárban különleges ételek és italok várják a kilátogatókat.
Szétnéztünk az egri adventi vásár kínálatában, milyen ételekkel, italokkal csábítgatják az árusok a téren sétálókat. Az illatok tekintetében nincs gond, aki nem éhesen érkezik, annak is garantáltan korogni fog a gyomra, amint beleszippant a levegőbe. Megkérdeztünk néhány árust, mi a kínálatuk, milyen különlegességekkel tudnak szolgálni.
A Petrény Pincészet képviseletében Petrény Norbert mondta el, hogy már 5. alkalommal vannak kint a Dobó téren.
- Palackos és forralt boraink is vannak kint, tudunk szolgálni forró csokival, de meglepő módon sokan fröccsöztek a hétvégén. Sőt, volt, akik gin-tonicot kerestek. Meglepő, hogy a hidegben a hideg italokat is keresik - mondta a kínálattal kapcsolatban.
Mint elmondta, a legkülönlegesebb italuk a konyakmeggyes vörös forraltbor, illetve az aszalt szilvás változat. Nem alkoholos forró italuk a chilis forró csoki.
- A chilit helyi termelőtől szerezzük be, a csoki pedig Belgiumból érkezik. Igyekszünk minőségi alapanyagokat használni. Ez persze az árakon is látszódik, bár a magyar pénztárcának megfelelőek az áraink ezzel együtt is. - mondta Petrény Norbert. Kiemelte, nem könnyű a bérleti díjat és a bódé fűtésének költségét kitermelni.
Fontosnak tartják, hogy a kulturált, minőségi italfogyasztásra buzdítsák a vásárlókat.
A verpeléti Lajos Király Manufaktúra az első évben van kint a vásárban. A ribizliborral kereskedő cég nevében Leffler Sándor nyilatkozott, aki elmondta, hogy először az utcazenészek versenyén voltak Egerben.
- Szerencsére az nagyon jól sikerült, és onnantól már könnyű volt az adventi vásárba is bekerülni - mondta Sándor.
- A forralt feketeribizli-borunk különleges, de készítünk pálinkát is ribizlivelőből, ez héj- és magmentes. Háziszörpünk és lekvárunk is van - emelte ki.
Mint megtudtuk, környezettudatosak, biogyümölcsből készítik termékeiket, a kiürült borosüvegeket hazaviszik, elmossák, újrahasznosítják. Kifejtette azt is, hogy próbálják a legjobb árat megtalálni, hogy a vásárlónak se kelljen túl sokat fizetnie, de ők se veszteséggel dolgozzanak. Adventi vásárba máshová nem mennének, de egész évben jelen vannak több rendezvényen is Debrecenben, Miskolcon, Szegeden is.
- Idén adománygyűjtésben is részt veszünk, az Igazgyöngy Alapítványnak gyűjtünk. 100 darab saját logós bögrét lehet vásárolni, ennek árát kapja az alapítvány - emelte ki Sándor.
A Villa Völgy Pincészet másodjára van kint az adventi vásáron.
- Sokan jönnek, eddig többen a tavalyinál - mondta Lénárt Balázs a pincészet képviseletében. - A palackos borainkat sokan viszik, főleg a különlegesebbeket. Egységár alapján dolgozunk, de a különlegesebb borok persze drágábbak.
Mint mondta, jövőre is szeretnének részt venni a vásáron.
"A Kovács Kalács a legjobb kalács": az egri adventi vásárba Erdélyből is érkeztek
A Kovács Kalács az erdélyi Farkaslakról érkezett Egerbe. Szabó Zsolt, Józsa Imre és Beke Anikó első alkalommal árusít a Dobó téren.
- A Nemzeti Vágtán voltunk kint Szilvásváradon - mondta Szabó Zsolt. - Ott szerették a termékeinket, és visszahívtak minket. Több díjat is bezsebeltünk már, 2018-ban az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet nyertük el, Debrecenben pedig majd' 14 méter hosszú kürtőskalácsot készítettünk.
Újdonságként málnás és almás kalácsot is készítenek.
A Bodega már a második alkalommal vesz részt az Eger Adventen.
- 3 éve voltunk először, meg most - mondta Dobos György. - Szeretem ezt a hangulatot. Hamburgerrekkel, sajtos sült krumplival jöttünk, de vannak forró italaink is. A fűszeres forró almalé már 3 éve is sikeres volt. A churros csokiöntettel is kifejezetten népszerű.
Mint mondta, a hétfő nehezen indult, de a hétvége erős volt.
- A Kerekes Band koncertje idevonzotta az embereket, sokan ettek is nálunk - fogalmazott.