2024.12.23. 11:25
Szálka nélküli halat is választhatunk az egri piacon karácsonyra – tuti receptet is mutatunk hozzá
A magyarok éves halfogyasztása bőven az európai átlag alatt marad. A halfogyasztással kapcsolatban az egri piac halárusát kérdeztük.
Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne ennünk, sajnos a magyarok egy főre jutó halfogyasztása messze az európai átlag alatt marad a kb. 7 kg/fő mennyiséggel. Ráadásul ennek jórésze az év végi ünnepek alkalmával kerül csak az asztalra, ezért a halvásárlás hazánkban még mindig nagyon erősen a karácsonyi szezonhoz kötődik. Pozitívumnak tekinthető az a tendencia, hogy decemberben viszont a halfogyasztás évről-évre növekszik, ezért az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve idén is növekvő mennyiséggel kalkulálnak a kereskedők. Látható az is, hogy a halételek iránti gasztronómiai érdeklődés is egyre nagyobb – tudtuk meg az Auchan közleményéből.

Forrás: Gál Gábor/Heol.hu
- December elejétől, a karácsonyt megelőző hetekben ugrásszerűen megnő a friss haltermékek forgalma, de az igazi hajrá a karácsony előtti 5-6 napban szokott lenni – mondja Nagy Attila, az Auchan értékesítési igazgatója. – Az édesvízi halakból épp olyan gazdag a kínálatunk, mint a tengeri fajtákból és persze a tenger gyümölcseiből is széles a választék. A friss termékeket halas pultokban áruljuk, illetve előre csomagolva - írták.
A halfogyasztás az egri árus szerint
Utánajártunk az egri piacon, hogy megerősítik-e a felmérés adatait. Endrődi Zsoltné, az egri piac halárusa a Heol.hu kérdésére elmondta, az éves forgalom 70 százaléka a karácsony előtti három hétben bonyolódik le.
- Az emberek egyre kényelmesebbek, nem szeretnek bíbelődni a hallal - mondta a halárus. - Sokan rendelnek tálakat az ünnepekre, vannak, akik elutaznak és hotelben ünnepelnek.
Mint mondta, az afrikai harcsa a legkelendőbb haluk, de van egy újfajta hekk haluk, ennek van gerince és bordái, de ezen kívül szálka nincs benne. Kiváló sültnek, de pörköltnek is.
Hoztunk egy kiváló harcsapaprikás receptet is a mindmegette.hu oldalról.
Harcsapaprikás egyszerűen
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- zsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 tk fűszerpaprika
- 2 db paradicsom
- 1 db paprika
- só
- bors
- 1 kg harcsafilé
- 1 ek liszt
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
- A harcsapaprikás elkészítéséhez először pörköltalapot készítünk: ehhez a felaprított vöröshagymát kevés zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát is.
- Meghintjük a fűszerpaprikával, alaposan elkeverjük, hogy a fűszer felolvadjon a zsírban. Ezután mehet hozzá a kis kockára vágott paradicsom és paprika, amit sózunk, borsozunk. Legalább fél órán át kis lángon főzzük.
- Ezután rátesszük az előzőleg alaposan megmosott és felkockázott harcsát, és felöntjük kevés vízzel. Óvatosan összeforgatjuk, majd pároljuk fedő alatt kb. 20 percig.
- A lisztet a tejfölben simára keverjük, majd behabarjuk vele a harcsát, jól összeforraljuk.
- A harcsaparikást hagyományosan túrós csuszával tálaljuk.