Halfogyasztás

2024.12.23. 11:25

Szálka nélküli halat is választhatunk az egri piacon karácsonyra – tuti receptet is mutatunk hozzá

A magyarok éves halfogyasztása bőven az európai átlag alatt marad. A halfogyasztással kapcsolatban az egri piac halárusát kérdeztük.

Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne ennünk, sajnos a magyarok egy főre jutó halfogyasztása messze az európai átlag alatt marad a kb. 7 kg/fő mennyiséggel. Ráadásul ennek jórésze az év végi ünnepek alkalmával kerül csak az asztalra, ezért a halvásárlás hazánkban még mindig nagyon erősen a karácsonyi szezonhoz kötődik. Pozitívumnak tekinthető az a tendencia, hogy decemberben viszont a halfogyasztás évről-évre növekszik, ezért az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve idén is növekvő mennyiséggel kalkulálnak a kereskedők. Látható az is, hogy a halételek iránti gasztronómiai érdeklődés is egyre nagyobb – tudtuk meg az Auchan közleményéből.

A karácsony előtt megnövekvő halfogyasztási iránti igény miatt jóval több halat adnak el az egri piacon is ebben az időszakban
A karácsony előtt megnövekvő halfogyasztási iránti igény miatt jóval több halat adnak el az egri piacon is ebben az időszakban
Forrás: Gál Gábor/Heol.hu

- December elejétől, a karácsonyt megelőző hetekben ugrásszerűen megnő a friss haltermékek forgalma, de az igazi hajrá a karácsony előtti 5-6 napban szokott lenni – mondja Nagy Attila, az Auchan értékesítési igazgatója. – Az édesvízi halakból épp olyan gazdag a kínálatunk, mint a tengeri fajtákból és persze a tenger gyümölcseiből is széles a választék. A friss termékeket halas pultokban áruljuk, illetve előre csomagolva - írták.

A halfogyasztás az egri árus szerint

Utánajártunk az egri piacon, hogy megerősítik-e a felmérés adatait. Endrődi Zsoltné, az egri piac halárusa a Heol.hu kérdésére elmondta, az éves forgalom 70 százaléka a karácsony előtti három hétben bonyolódik le.

- Az emberek egyre kényelmesebbek, nem szeretnek bíbelődni a hallal - mondta a halárus. - Sokan rendelnek tálakat az ünnepekre, vannak, akik elutaznak és hotelben ünnepelnek.

Mint mondta, az afrikai harcsa a legkelendőbb haluk, de van egy újfajta hekk haluk, ennek van gerince és bordái, de ezen kívül szálka nincs benne. Kiváló sültnek, de pörköltnek is.

Hoztunk egy kiváló harcsapaprikás receptet is a mindmegette.hu oldalról.

Harcsapaprikás egyszerűen

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • zsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk fűszerpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • bors
  • 1 kg harcsafilé
  • 1 ek liszt
  • 2 dl tejföl

Elkészítés:

  • A harcsapaprikás elkészítéséhez először pörköltalapot készítünk: ehhez a felaprított vöröshagymát kevés zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk az aprított fokhagymát is.
  • Meghintjük a fűszerpaprikával, alaposan elkeverjük, hogy a fűszer felolvadjon a zsírban. Ezután mehet hozzá a kis kockára vágott paradicsom és paprika, amit sózunk, borsozunk. Legalább fél órán át kis lángon főzzük.
  • Ezután rátesszük az előzőleg alaposan megmosott és felkockázott harcsát, és felöntjük kevés vízzel. Óvatosan összeforgatjuk, majd pároljuk fedő alatt kb. 20 percig.
  • A lisztet a tejfölben simára keverjük, majd behabarjuk vele a harcsát, jól összeforraljuk.
  • A harcsaparikást hagyományosan túrós csuszával tálaljuk.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában