Szilveszteri gasztronómia

2024.12.30. 17:23

Vürstli, rudacska? Felejtsd el! Mutatjuk, milyen az igazi, hamisítatlan minőségi virsli

Drágább, prémium virslivel búcsúztatják az óévet a Heves vármegyeiek. Kiderítettük, milyen virsli dukál a szilveszteri menühöz Egerben és környékén. Íme virsli körképünk.

Számos virsli kapható Egerben és környékén szilveszterkor. Hogy milyen árfekvésben kaphatók jelenleg, illetve milyen tulajdonságok jellemzik az igazán jó virslit, annak egy egri húsboltban és a belvárosi csemegüzletben jártunk utána. Íme virsli körképünk. Kemény Zoltán, az egri Egészségház utcai húsbolt vezetője a HEOL-nak elmondta: akárcsak a májas kiválasztásakor, érdemesebb drágább, de jobb minőségű, magasabb hústartalmú virslit vásárolni, amelynek élvezeti értéke összehasonlíthatatlanul jobb. Bár sokfélé virsli létezik, ezek többnyire baromfi- és sertéshúst tartalmaznak. Ízesítésben is különböznek ezek a termékek, a normál fűszerezés mellett van például sajtos, a bevállalósabbak pedig chiliset is választhatnak.

Virsli körkép: számos virslitípus közül válogathatnak az Egészségház utcai húsboltban a vevők
Virsli körkép: számos virslitípus közül válogathatnak az Egészségház utcai húsboltban a vevők 
Fotó: Keller Richárd / Heol.hu

Az üzletvezető szerint a virsli azért is közkedvelt, mert salátákban, frankfurti- és szilveszteri korhelylevesekben is felhasználhatók. Az Egészségház utcai húsboltban közkedvelt a Pásztor-Hús Kft. által előállított juhbeles, többféle ízesítésű sertésvirsli. Magas minőségüket az is garantálja, hogy színhúsből készülnek. Kemény Zoltán azt is elárulta: vásárlóik kedvence még a debreceni páros, de keresik a műbeles virslit is. Ezek mellett szilveszterkor a bőrös malachús a sláger, 10 családból 8 ezt süti szilveszterkor, és a kocsonya is nagyon közkedvelt, de természetesen a szerencséthozó lencse sem maradhat ki a menüből. Az üzletvezető hangsúlyozta: vevőik főleg a prémium minőségű virslit vásárolják. Az alacsonyabb minőséget képviselik a virsli jellegű készítmények, amelyek rudacska, pálcika vagy vürstli néven futnak. Összehasonlításképpen ez olyan mintha egy frissen kifogott színhús halat részesítenénk előnyben a pépesített örleményből legyártott halrudacskákkal szemben – mondta Kemény Zoltán.

Az igazi csúcsminőséget tehát a prémium virslik jelentik. Ezek a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt minimum 51 százalékos tartalmat jóval meghaladják. A magas minőségű árukban – olyanokban, mint például a belvárosi Hossó ABC-ben árulnak – minimum 70-80 százalékos a tiszta hústartalom.

A drágább, magas minőség virsliket keresi a legtöbb vevő a Hossó ABC-ben
A drágább, magas minőség virsliket keresi a legtöbb vevő a Hossó ABC-ben
Fotó: Keller Richárd / Heol.hu

A belvárosi csemegebolt üzletvezetőhelyettese készségesen elárulta: náluk is elsősorban a prémium virsliket keresik főként a normál ízesítésű, juhbeles árukat. Bár ezek a termékek drágábbak, jóval minőségibb virslik. Ilyen például Balmaz-, Pick és Pápai virsli, amelyeket előszeretettel vásárolnak vevőik. Ezeknek mintegy 3-4 ezer forint körül van az ára, tehát duplája a kevésbé jó minőségű, alacsonyabb hústartalmú virsliknek, de akinek esetleg vékonyabb a pénztárcája az is kitart a magas minőség mellett, legfeljebb kevesebb mennyiséget vesz belőlük.

Széles a kínálat a prémium virslikből Egerben
Széles a kínálat a prémium virslikből Egerben

A belvárosi csemegeüzletben is a sertésvirslit viszik a legtöbben, méghozzá azokat, amelyeknek 70-80 százalékos a hústartalmuk. A legtöbb vásárló karácsony és szilveszter között szerzi be ezeket, de jellemző, hogy még szilveszter napján is beugranak néhány párért, illetve előszeretettel viszik a debrecenit, a sonkát és a száraz szalámit is. 

Virsli körkép: és hogy miként kell elkészíteni a prémium virslit?

Az ilyen termékek számos módon "elkészíthetők": vízben vagy mikróban melegítve, sütve vagy grillezve, feltétként, salátában, snack és sós sütemények tölteléként is. A vízben való elkészítés kulcsa a melegítés, mert a hőkezelt termékeket nem szükséges újra megfőzni, ráadásul melegítve a virsli zamatosabb is marad. A klasszikus eljárás, ha a virsliket gyöngyöző vízben 4-5 percig melegítjük. A mikrózás akkor célszerű, ha időt akarunk spórolni, de érdemes ekkor is vízbe tenni a virslit, és úgy melegíteni. Más csomagolású – például védőgázas –virslik esetében azonban az a javaslat, hogy hagyományos módon, a csomagolást eltávolítva, vízben melegítve készítsd el. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában