Tegyünk az egészségünkért!

2025.01.16. 11:20

Tudtad, hogy éhezéssel is tehetsz az egészségedért? Koplalási tippek a gyöngyösi dokitól!

A civilizációs betegségek nagyszámú előfordulását a hazai táplálkozási szokások sajnos nagyban elősegítik. Az egészséges táplálkozás fontosságára hívja fel a figyelmet az orvos, a dietetikus.

Indítsd a 2025-ös évet egészségesebben, hívja fel a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára Nagy-Kovács Magdolna, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház vezető dietetikusa. A kórház közösségi oldalán írt bejegyzésében arról olvashatunk, hogy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legújabb, felnőtteknek szóló táplálkozási ajánlása a Fenntartható Okostányér. A civilizációs betegségek nagyszámú előfordulását a hazai táplálkozási szokások sajnos nagyban elősegítik, közli a dietetikus, ezért érdemes betartani az Okostányér javaslatait:

Az egészséges táplálkozás segítője az Okostényér
Az egészséges táplálkozás segítője az Okostényér
Forrás: vg.hu 
  • együnk napi 4 adag színes, zöldség tartalmú ételt, tízóraira és uzsonnára egy szem nyers gyümölcsöt, például almát vagy mandarint
  • naponta legalább egyszer teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményt együnk, köretként bulgurt, kölest, barna rizst és hajdinát válasszunk
  • minden főétkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjét, de hetente 2 húsmentes napot iktassunk be: ilyenkor tejtermék, sajt, hal kerülhet a tányérunkra, de vörös húst csak minimális mennyiségben válasszunk
  • szomjoltásra legjobb az ivóvíz, naponta legalább 8 pohár folyadékot igyunk, amiből 5 víz legyen
  • só, cukor, zsiradék túlzott bevitele káros a szervezetnek – bő zsiradékban sülteket, például rántott húst csak 10 naponta fogyasszunk, édességet befejező fogásként, 2-3 alkalommal együnk, ami tej és gyümölcs alapú legyen

Nagy-Kovács Magdolna kiemeli, hogy az egészséges táplálkozás mellett a mozgást is iktassuk be a napi rutinba!

Az egészséges táplálkozás böjtnappal is segíthető

Az év végi ünnepek lakomái után igyekezzünk egy kicsit nyugiba tenni a szervezetünket, pihentessük a bélrendszerünket, tanácsolja dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos, természetgyógyász. Mint mondta, nevezzünk ki egy napot, például a keddet, amikor tartunk egy böjtnapot év közben is. 

– Ez nem azt jelenti, hogy semmit nem eszünk. De ha csak annyit megteszünk, hogy este nyolc óra helyett már ötkor megvacsorázunk, és másnap délig, délutánig legfeljebb reggelire egy kávét vagy pirítóst és természetesen megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, már van egy éhezési időszakunk. Nem kell sanyargatni magunkat, csak addig csináljuk, ameddig jól bírjuk evés nélkül. Ha hetente van egy éhezési időszakunk, már nagyon sokat teszünk az egészségünkért. Nem vagyok a húsfogyasztás ellen, de sokkal kevesebbre van szükségünk, mint amennyit elfogyasztunk. A hüvelyesek, például a bab, a borsó – ezeknél daganatellenes hatást is kimutattak –, aztán a gomba inkább fehérjepótlók, és egészségesebbek. Sajnos, az adalékanyagokkal teli, ultrafeldolgozott, alapvetően a nagyon cukrozott, édességközpontú élelmiszerek világában élünk. Cukor helyett használjunk mézet, esetleg egy kis barnacukrot. Ha például banánt teszünk a süteménybe, az is édesít. Apró trükkökkel próbáljuk meg az édességigényünket kielégíteni. Gyümölcsöt fogyasszunk sütemények helyett – hangsúlyozta dr. Mangó Gabriella.

Nagy-Kovács Magdolna a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége által kiírt pályázaton díjat nyert az alábbi recepttel, amely alapján az elkészült süteményt cukorbetegek is fogyaszthatják.

Köleses túrófelfújt:

- 125 g köles
- 250 g félzsíros tehéntúró
- 3 db tojás (M méretű)
- 30 g margarin (70%-os)
- só
- 1 db citrom reszelt héja
- 100 g eritrit
- 200 ml tej (1,5 %-os)
- 100 ml víz 
- 4 g útifűmaghéj-őrlemény

A kölest alaposan mossuk meg és öblítsük le, majd a tej és a víz keverékében tegyük oda főni, ízesítsük sóval és az eritrit felével. Addig kavargassuk, míg az összes folyadékot felszívja. A túrót az útifűmaghéjjal, tojássárgájával, a maradék eritrittel és a citrom héjával keverjük össze. A langyos köleshez adjuk a margarint és a tojásos túrókeveréket. Alaposan dolgozzuk össze, és lazítsuk a tojásfehérjék habjával. Kivajazott jénaiba tesszük, majd előmelegített sütőben, 165 fokon 30 percig sütjük. 

Kínálhatunk mellé gyümölcsöt, ebben az esetben annak szénhidráttartalmát hozzá kell adni a sütemény szénhidrát értékéhez.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában