Erre figyelj

2025.04.17. 08:20

Nem minden „jó még”, ami lejárt – súlyos fertőzés is lehet a vége

Vannak olyan élelmiszerek, amit nyugodtan megehetünk, ha lejárat közeli. De mi a különbség a „minőségét megőrzi” és a „fogyasztható” jelzések között? Jobb ha tudjuk, mert súlyos fertőzés lehet a vége, ha megesszük a lejárt élelmiszert.

A mindennapi bevásárlás során sokszor rutinszerűen kerülnek a kosarunkba élelmiszerek, ám nem árt némi tudatossággal hozzáállni a vásárláshoz – különösen akkor, ha romlandó, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekről van szó. A lejárt élelmiszerek elfogyasztása nem csupán kellemetlenségeket, de súlyos egészségügyi problémákat is okozhat - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A lejárt élelmiszerből nagy baj lehet
A lejárt élelmiszerből nagy baj lehet
Forrás: Illusztráció/Heol.hu

Miért veszélyes a lejárt élelmiszer fogyasztása?

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelte, a lejárati idő arra szolgál, hogy a gyártó garantálja a termék minőségét és biztonságát egy adott dátumig. Kétféle lejárati jelöléssel találkozhatunk. az egyik a "Minőségét megőrzi" jelzés, ez inkább a minőségi tulajdonságokat jelzi, például íz, állag, szín. Ilyen jelölésnél a lejárat után is fogyasztható lehet a termék, ha termék jelölésen feltüntetett feltételeknek megfelelően volt tárolva és nem mutat romlásra utaló jeleket.

A másik jelzésre viszont nagyon kell figyelni, ez a "Fogyasztható/felhasználható" felirat. Ilyen a mikrobiológiai szempontból romlandó élelmiszereken szerepel (például tejtermékek, húsok), melyek közvetlen veszélyt jelenthetnek a fogyasztó egészségére így szigorúan tilos a lejárati idő után fogyasztani őket. A lejárt, különösen mikrobiológiai szempontból romlandó termékek fogyasztása egészségi ártalmakhoz, például ételmérgezéshez, hányáshoz, hasmenéshez, vagy súlyosabb esetekben kórházi ellátást igénylő fertőzésekhez vezethet, főleg gyermekeknél, időseknél és legyengült immunrendszerű embereknél.

A Nébih ellenőrzésein időről-időre fennakadtnak lejárt élelmiszerek. A Nébih adventi akciójában tavaly több mint negyven kereskedőt, vendéglátót és gyártót ellenőriztek. Hiányzó kézmosó, nyomon követhetetlen, vagy lejárt élelmiszer is akadt a hiányosságok közt: egy vendéglátóhelyen lejárt minőségmegőrzési idejű fűszereket is használtak az ételkészítéshez. Egy boltban a dokumentációs hiányosságok, bejelentés nélkül végzett kereskedelmi tevékenység mellett nyomon követhetetlen és lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszerek forgalmazása miatt a helyszínen eljárást indítottak. Egy piaci forgalmazónál lejárt minőségmegőrzési idejű mazsolát találtak az ellenőrök, ebben az esetben is eljárás indult.

Idén februárban is történt egy megdöbbentő eset: ismeretlen eredetű és lejárt szavatosságú sajt akadt fenn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóság ellenőrzésén az M3-as autópályán. A romlott sajtot lefoglalták.

Ha lejárt terméket találunk a polcon, vagy ha otthon derül ki, hogy hibás, romlott élelmiszert vásároltunk, jogunk van reklamálni. Ilyen esetekben azonnal jelezzük a boltban a problémát! Kérhetjük a termék cseréjét vagy a vételár visszatérítését. Emellett bejelentést is tehetünk a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, illetve a vármegyei kormányhivatalok területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szerveinél.

A tudatos vásárlás nemcsak pénztárcakímélő, de egészségvédő magatartás is. A lejárati idő figyelése, a tárolási körülmények ellenőrzése, valamint a termékek alapos átvizsgálása segítenek abban, hogy biztonságos és minőségi élelmiszerek kerüljenek az asztalunkra. Fogyasztóként jogunk és felelősségünk is, hogy odafigyeljünk ezekre – saját magunk és családunk egészsége érdekében.

Mire figyeljen egy tudatos vásárló?

  1. Mindig ellenőrizzük a lejárati időt! Ne automatikusan az első sorban elhelyezett termékeket vegyük el – mivel ezek gyakran a legrövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkeznek. A hátrébb lévő darabok általában későbbi lejárati dátummal kerülnek kihelyezésre – ez különösen fontos lehet, ha az adott terméket nem azonnali felhasználásra szánjuk.
  2. Figyeljünk a tárolási körülményekre! A termékjelölésen elhelyezett tárolási és felhasználási feltételek biztosítják az élelmiszer biztonságosságát és megfelelő minőségét. A hűtést igénylő termékeknél nézzük meg, hogy valóban megfelelő hőmérsékleten vannak-e tartva. Ha például a sajt, tejtermék, hús nincs kellően hűtve, akkor a termék akár a fogyaszthatósági idő előtt is megromolhat.
  3. Gyanús jelek esetén ne vásároljuk meg! Megváltozott szín, állag, szag, vagy a csomagolás felpuffadása esetleg sérülése mind intő jelek lehetnek, függetlenül a lejárati időtől.
  4. Használjuk a “FIFO” elvet otthon is! A First In, First Out elv lényege, hogy az előbb vásárolt terméket használjuk fel előbb. Ezzel elkerülhetjük, hogy a hűtő hátsó sarkában elfeledett élelmiszer megromoljon.
  5. Ne essünk bele az „akciós csapdába”! Sok bolt kínál közeli lejáratú termékeket kedvező áron. Ez önmagában nem probléma, de csak akkor vásároljuk meg, ha biztosan el tudjuk fogyasztani a lejárati időn belül. Fogyaszthatósági idővel bíró, közeli lejáratú termékek esetén vegyük figyelembe azt is, hogy a romlási folyamatok a fagyasztóban történő tárolás során sem állnak meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában