2025.04.17. 08:20
Nem minden „jó még”, ami lejárt – súlyos fertőzés is lehet a vége
Vannak olyan élelmiszerek, amit nyugodtan megehetünk, ha lejárat közeli. De mi a különbség a „minőségét megőrzi” és a „fogyasztható” jelzések között? Jobb ha tudjuk, mert súlyos fertőzés lehet a vége, ha megesszük a lejárt élelmiszert.
A mindennapi bevásárlás során sokszor rutinszerűen kerülnek a kosarunkba élelmiszerek, ám nem árt némi tudatossággal hozzáállni a vásárláshoz – különösen akkor, ha romlandó, fogyaszthatósági idővel ellátott termékekről van szó. A lejárt élelmiszerek elfogyasztása nem csupán kellemetlenségeket, de súlyos egészségügyi problémákat is okozhat - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Forrás: Illusztráció/Heol.hu
Miért veszélyes a lejárt élelmiszer fogyasztása?
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság kiemelte, a lejárati idő arra szolgál, hogy a gyártó garantálja a termék minőségét és biztonságát egy adott dátumig. Kétféle lejárati jelöléssel találkozhatunk. az egyik a "Minőségét megőrzi" jelzés, ez inkább a minőségi tulajdonságokat jelzi, például íz, állag, szín. Ilyen jelölésnél a lejárat után is fogyasztható lehet a termék, ha termék jelölésen feltüntetett feltételeknek megfelelően volt tárolva és nem mutat romlásra utaló jeleket.
A másik jelzésre viszont nagyon kell figyelni, ez a "Fogyasztható/felhasználható" felirat. Ilyen a mikrobiológiai szempontból romlandó élelmiszereken szerepel (például tejtermékek, húsok), melyek közvetlen veszélyt jelenthetnek a fogyasztó egészségére így szigorúan tilos a lejárati idő után fogyasztani őket. A lejárt, különösen mikrobiológiai szempontból romlandó termékek fogyasztása egészségi ártalmakhoz, például ételmérgezéshez, hányáshoz, hasmenéshez, vagy súlyosabb esetekben kórházi ellátást igénylő fertőzésekhez vezethet, főleg gyermekeknél, időseknél és legyengült immunrendszerű embereknél.
A Nébih ellenőrzésein időről-időre fennakadtnak lejárt élelmiszerek. A Nébih adventi akciójában tavaly több mint negyven kereskedőt, vendéglátót és gyártót ellenőriztek. Hiányzó kézmosó, nyomon követhetetlen, vagy lejárt élelmiszer is akadt a hiányosságok közt: egy vendéglátóhelyen lejárt minőségmegőrzési idejű fűszereket is használtak az ételkészítéshez. Egy boltban a dokumentációs hiányosságok, bejelentés nélkül végzett kereskedelmi tevékenység mellett nyomon követhetetlen és lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszerek forgalmazása miatt a helyszínen eljárást indítottak. Egy piaci forgalmazónál lejárt minőségmegőrzési idejű mazsolát találtak az ellenőrök, ebben az esetben is eljárás indult.
Idén februárban is történt egy megdöbbentő eset: ismeretlen eredetű és lejárt szavatosságú sajt akadt fenn a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóság ellenőrzésén az M3-as autópályán. A romlott sajtot lefoglalták.
Ha lejárt terméket találunk a polcon, vagy ha otthon derül ki, hogy hibás, romlott élelmiszert vásároltunk, jogunk van reklamálni. Ilyen esetekben azonnal jelezzük a boltban a problémát! Kérhetjük a termék cseréjét vagy a vételár visszatérítését. Emellett bejelentést is tehetünk a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, illetve a vármegyei kormányhivatalok területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szerveinél.
A tudatos vásárlás nemcsak pénztárcakímélő, de egészségvédő magatartás is. A lejárati idő figyelése, a tárolási körülmények ellenőrzése, valamint a termékek alapos átvizsgálása segítenek abban, hogy biztonságos és minőségi élelmiszerek kerüljenek az asztalunkra. Fogyasztóként jogunk és felelősségünk is, hogy odafigyeljünk ezekre – saját magunk és családunk egészsége érdekében.
Mire figyeljen egy tudatos vásárló?
- Mindig ellenőrizzük a lejárati időt! Ne automatikusan az első sorban elhelyezett termékeket vegyük el – mivel ezek gyakran a legrövidebb minőségmegőrzési idővel rendelkeznek. A hátrébb lévő darabok általában későbbi lejárati dátummal kerülnek kihelyezésre – ez különösen fontos lehet, ha az adott terméket nem azonnali felhasználásra szánjuk.
- Figyeljünk a tárolási körülményekre! A termékjelölésen elhelyezett tárolási és felhasználási feltételek biztosítják az élelmiszer biztonságosságát és megfelelő minőségét. A hűtést igénylő termékeknél nézzük meg, hogy valóban megfelelő hőmérsékleten vannak-e tartva. Ha például a sajt, tejtermék, hús nincs kellően hűtve, akkor a termék akár a fogyaszthatósági idő előtt is megromolhat.
- Gyanús jelek esetén ne vásároljuk meg! Megváltozott szín, állag, szag, vagy a csomagolás felpuffadása esetleg sérülése mind intő jelek lehetnek, függetlenül a lejárati időtől.
- Használjuk a “FIFO” elvet otthon is! A First In, First Out elv lényege, hogy az előbb vásárolt terméket használjuk fel előbb. Ezzel elkerülhetjük, hogy a hűtő hátsó sarkában elfeledett élelmiszer megromoljon.
- Ne essünk bele az „akciós csapdába”! Sok bolt kínál közeli lejáratú termékeket kedvező áron. Ez önmagában nem probléma, de csak akkor vásároljuk meg, ha biztosan el tudjuk fogyasztani a lejárati időn belül. Fogyaszthatósági idővel bíró, közeli lejáratú termékek esetén vegyük figyelembe azt is, hogy a romlási folyamatok a fagyasztóban történő tárolás során sem állnak meg.