2025.05.08. 20:03
Több ezer forint kilója ennek a mézédes gyümölcsnek, mégis ládaszámra hordják most a hevesiek
Nem tett jót az epernek a fagy, késik a magyar szabadföldi, de van már jó hazai, csak épp nem olcsón. Megkérdeztünk egy Egerbaktai kereskedőt, hogy mi a helyzet eperfronton és milyen árakra számíthatunk idén. Az is kiderült, hogy nem minden magyar, ami annak van hirdetve, legalábbis ő ezt tapasztalta.
Heves vármegyében sem tett jót a fagy az epernek, az általunk megkeresett termelők éppen ezért nem is tudtak nyilatkozni arról, mikor indul a szabadföldi szezonja. A jelenlegi helyzetről így egy kereskedőt kérdeztünk. Németh Sándor gyümölcsöse ismerős lehet mindenkinek, aki Egerből Egerbaktára tart. Ahogy beérkezünk a településre már piroslik is az út jobb oldalán a sok, nagyszemű eper, de dinnye is van már a pulton. Elsőként arról kérdeztük, hogy mennyiért és honnan jön az eper. Elmondta, hogy most 3500 forint egy kilónyi, mikor még 4 ezer volt, akkor nem kezdte el árulni, mert nem vették volna meg.

– Előfordul már szabadföldi, nem számottevő még, főként a fóliásat áruljuk. Most lajosmizsei termelőtől, a szabadföldit majd a nyírségből hozom. Ők tartják azokat a kipróbált fajtákat, amit szeretnek a vásárlóim. Nagyszemű, illatos és édes olasz fajtákat termesztenek, ezt keresik nálam – mondta. Elmondta, most félkilónként, kilónként vásárolnak, de ahogy elindul a szabadföldi szezon, aminek kedvezőbb az ára, már ládaszám is visznek tőle epret a vásárlók.
Nem emelkedik drasztikusan az eper ára
– Emelkednek a költségeink és a termelők költségei is, de kiskereskedelmi oldalon nem számottevő a drágulás. Ennek részben az az oka, hogy a szezon elején a 4 ezer forintos epret sem árultam, mert nem vették volna meg. Egyszerűen, ha tovább drágul az ár, nem tudja megfizetni a vevő. Egyre kevesebb a vásárló. 3-5 ezer forintos ár felett gyakorlatilag eladhatatlan az eper. Egyébként azért is nehéz lenne árat emelni, mert sajnos vannak olyan kereskedők, akik görög epret árulnak és magyar epernek hirdetik, tehát az olcsót adják el drágán, majd ugyanezt folytatják a román eperrel – magyarázta. Arra a kérdésre, honnan ismerjük fel ezt, elmondta, ha nem illatos, és nem az igazi az ízélmény, akkor valószínűleg import eperről van szó.
– Persze ettem már jót mindkettőből, de nem ez a jellemző. Egyébként a román eper akár meg is üthetné a magyar szintjét, azzal van a gond, ahogy szedik és szállítják. Nagy műanyag ládákba lapátolják, sérülnek a gyümölcsök. Sokszor éretlenül szedik, ezért fehér a csúcsa, a szállítás pedig szintén megviseli a gyümölcsöt – tette hozzá Németh Sándor.

Elmondta, hamarosan már 3 ezer forint alá is mehet az eper ára, de 2 ezer forint alá idén nem fog valószínűleg. Kérdésünkre elárulta, hogy több termelőről is tud, akiknek megviselte a fagy az állományát, vélhetően ezért sem lesz nagyon alacsony az ár – mondta. Arról is kérdeztem, hogy a nagy áruházak konkurenciának számítanak-e, azt mondta, eperben nem igazán, de dinnyében igen.
– Mi ilyenkor marokkói, majd görög dinnyét árulunk, az olasz minőségével nem vagyok elégedett. Később magyar fóliás majd magyar szabadföldi dinnye kapható nálunk. Érezhető, hogy visszafogottabb a kereslet, mint 3-4 éve. Kicsit azt látom, hogy azt az árat várják, ami már 10 éve elmúlt. Éppen ezért jellemző, hogy ha mi a szabadföldi kilóját 300 forintért áruljuk, az áruházak pedig a feléért, akkor ott veszik meg az apróbb dinnyéket. Nekünk az nem is minőség, meg sem vesszük. Jellemzően tízből 6-7 nem jó minőségű, egy kiskereskedőnek pedig nincs arra szüksége, hogy a vevő visszahozza az árut, hogy nem jó. Nyilván egy áruházba nem fogják visszavinni, hanem vállat vonnak és megeszik, vagy esetleg a kukában végzi. Nem panaszkodom egyébként, jól fogy a dinnye, de szerintem jobban is fogyna, ha nem árulnák a „kamionos dinnyét” – osztotta meg tapasztalatait Németh Sándor. Mint mondta, az eperben azért nem igazi konkurencia a nagyáruház, mert nem magyar epret árulnak.
– A hazait olyan érettségin állapotban szedik le, hogy az fogyasztható azonnal is. Az áruházak polcaira olyanok kerülnek, amiket talán már 2 hete leszedtek, nyilván éretlenül. Egyértelmű a minőségkülönbség. Megveszik néhányan, ha már ott vannak, de nem számottevő – vélekedett.