2025.05.02. 19:54
A házias ételek császára volt ez a hely Egerben, szomorú, amiért be kellett zárnia
Jókai bab és legényfogó leves volt az étlapon a Szantoferben. A magyaros ételek miatt imádták annyira a helyiek a Bródy utcai éttermet, ami szomorú okból zárt be.
Ahogy a közelmúltban bemutattuk a Dobos Cukrászda aranykorát, úgy legalább egy tucat egri vedéglátóhely szép napjait is felidézhetnénk, hiszen rengeteg kultikus, népszerű vagy nívós hely volt Egerben, am ma már nem működik, de sokan még emlékeznek rá – időnként bizonyára hiányolják is a helyiek. Ilyen például a Bródy utcai Szantofer vendéglő, ami 2017 őszén zárt be és magyaros ételeiről volt ismert. Akkor a tulajdonossal beszélt portálunk: Jakab András elmondta, kénytelenek voltak bezárni, mert tulajdonosként úgy látta, képtelenek versenyezni a külföldi fizetésekkel. A vendéglátásból sokan mentek külföldre, a fővárosba, jobb fizetés reményében. Hozzátette, nagyjából négy éve megemelték az ételeik árát, ekkor azonban sokan pártoltak el tőlük, akik ugyan később visszatértek, de az ismételt emelést követően újra elvesztették őket. Egyszóval, megpróbálták kitermelni a munkaerő magasabb bérét, de ha emiatt nincs elég vendég, abból nehéz. Úgy véli, ha egy sarokkal kintebb, a Széchenyi utcán lettek volna, több turista „botlik beléjük”.

Magyaros ételek és minőség
A Szantofer helyén korábban a Jóbarát működött, később a Bodega lakta be az üres vedéglőt. Hossó Attila keze alatt a „Szanti” 2003 és 2017 között a város egyik legnépszerűbb helye volt, magán és céges eseményeket is szívesen vittek oda a helyiek. Az egykori vezető, Hossó Attila elmondta, talán ők voltak az egyetlenek akkoriban Egerben, akik ellenállak a nemzetközi trendeknek és a magyaros házias ételekkel tudtak stabil, elégedett vendégkört megtartani hosszú ideig.
– Abban az időszakban visszaszorultak a magyaros, házias ételek. Mindenki a nemzetközi trendek felé fordult, újra gondolt. Mi ennek ellenálltunk. Na nem azért, mert engem nem érdekelt a nemzetközi konyha – mi is újítottunk azért, de láttuk, hogy a vendégek vágynak a hazaira. Legényfogó levest, bablevest kínáltunk, ezek adták az étlapunk gerincét. Olyan ételek, amit a nagymama is az asztalra rakott – magyarázta Hossó Attila.
Elmondta, hogy 14-én dolgoztak az étteremben, ha többen vannak, talán még többet tudnak vállalni, mert rengeteg céges vacsorájuk, rendezvényük és kitelepülésük volt. Állandó megrendelő volt a kórház, a Dobó István Vármúzeum, a Heves Megyei Vízmű Zrt, de még az önkormányzat is. Kereste őket rengeteg helyi cég, régiek, s újak egyaránt. A nagyok mellett kicsi csapatok is jöttek, baráti társaságok, családok is visszajártak hozzájuk. Mint mondta, annyit vállaltak el, amennyit tudtak, mert a minőség mindig szempont volt.
– A vége felé éppen ezért is zártunk be, tényleg komoly munkaerőhiány volt szakképzett szakácsok terén, mi pedig nem akartunk alább adni abból a minőségből, amit előtte megszoktak a vendégek. Nem magyarázhatom el minden asztalnál azt, hogy most éppen azért nem olyan a Jókai-bableves, mert elment a szakács és az új még nem érzi az étel csínját-bínját. Inkább úgy fejeztük be, hogy a jó emlékek maradjanak meg. Akiknek főztünk, azoktól megannyi dicséret, rengeteg kedves szó és köszönet maradt meg a Szantofer aranykorából – emlékezett vissza.
Főoldali képünk illusztráció, forrás: Mindmegette