2025.06.18. 06:51
Úri huncutság vagy hó végi mentőőv? Ennyibe kerül most a lecsó, ha a hevesi piacokról vesszük
Klasszikus, nyári csemege, de mennyibe kerül az elkészítése? A lecsó alapanyagárai után kutattunk vármegyénk piacain. Meg is lepődtünk kicsit.
Egy óriási klasszikus, az egyik tradicionális magyar ételként tartjuk számon, és rengetegféleképpen el lehet készíteni. Az alap lecsórecept legfontosabb elemei a hagyma, a paprika és a paradicsom. De mennyibe is kerülnek az alapanyagok, miből hozhatjuk ki a lecsót? Erre a kérdésre kerestük a választ Heves vármegye piacain. Gyöngyösön körülnézve az árusoknál nagyjából ugyanazokat az árakat láthatjuk. Ezek, az egyikük szerint, 2024-hez képest nem is nagyon változtak, annál inkább a gyümölcsöké.
– Az újhagyma kilójáért 600 forintot kérünk el, a paradicsom szintén ennyibe kerül, a paprika a legdrágább a három közül, 1200 forint körül mozog kilója – nyilatkozta lapunknak. Azt is hozzátette, ha például nem a lecsó alapanyagául szolgáló paradicsomot keresünk, akkor természetesen drágábbakat is találunk, ilyen a koktél vagy a fürtös paradicsom, előbbiért három, utóbbiért kétezer forintot is elkérnek.

Erdélyi Máriát Hatvanban ismerhetik a piacra járók. Ő csatlakozott az előtte szólóhoz a tekintetben, hogy valóban nem emelkedtek a zöldségek árai. Az átlag díjszabásokat nézve, a paradicsom és a paprika kilogrammjáért 6-700 forintot kérnek el, míg a hagymáért 5-600-at, de mint mondta, nála még újhagyma nincsen. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár az árak nem változtak, de a mennyiség igen, 2024-ben is kevesebbet adott el a zöldségekből 2023-hoz képest, s most sem vár már, ez a tendencia, emiatt jövő már kevesebbet is ültetnek.
Az egri Katona téri piacon is jártunk, megnéztük a felhozatalt. Első blikkre drágábbnak tűnt, mint az eddig említettek, és kiderült, másodikra is. Minden lecsónak való több kerül, de számszerűsítsük.
A paradicsomot szinte mindenütt 800 és 1000 forint/kilogramm áron láttuk, a paprika 1400-ba is belekerül, míg a hagymából egy kiló 700 forint.
Úgy tűnik, ezek az árak itt a megszokottak, két éve is hasonló árakról írtunk. Legutóbb április elején jártunk kinn, akkor a primőröket vettük végig, s kiderült, bele kell nyúlni a zsebünkbe, ha friss zöldségekből készítenénk valami finomságot.
Így készül a lecsó
A Mindmegette.hu oldalon természetesen több recept is fellelhető, elevenítsük fel, hogy is készül. A lecsó elkészítéséhez a paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A szalonnát ugyancsak apró kockákra vágjuk. Az olajra tesszük a szalonnát, és mérsékelt tűzön a zsírjából kisütjük. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a paradicsomot, és ízlés szerint megsózzuk. Visszatesszük a tűzre, és néhány percig fedő nélkül forraljuk. Beleforgatjuk a paprikát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük 15 perc alatt, végül megkóstoljuk, és újra megsózzuk, ha szükséges. Friss kenyérrel kínáljuk.