TISZANÁNA

2017.07.22. 19:21

A rendőrség nélkülük félkarú óriás

Ebben az évben Tiszanána nyerte meg a Heves Megyei Polgárőr Nap rendezési jogát. Dinnyésháton majd’ kétezer polgárőr gyűlt össze szombaton, hogy kicsit kiengedje a fáradt gőzt, és a Tisza partján gyűjtsön energiát az elkövetkezendő feladatokhoz.

Szomszéd Eszter

Idén már 23 éves múltra tekint vissza a Heves Megyei Polgárőr Szövetség (HMPSZ). A szervezet egykor 12 egyesülettel alakult, ám ez idő alatt megsokszorozódott a létszámuk, ahogy feladataik is. Megyénkben jelenleg 2 ezer 990 polgárőrrel működik a szövetség, 98 településen és 102 egyesületbe szerveződve. A megyei polgárőrnapot az alakulás óta megtartják, s a települési önkormányzatoknak minden esztendőben pályázniuk kell a rendezési jogra. Ezúttal Tiszanána nyerte meg a lehetőséget: Dinnyésháton szombaton majd’ kétezer polgárőr és családtagjaik, támogatóik és a társszervek képviselői gyűltek össze.

– A rendőrség a polgárőrök nélkül félkarú óriás lenne – fogalmazott így Czinege László r. dandártábornok, hisz’ mint elmondta: az elmúlt időszakban a határon szolgálatot teljesítő rendőröket főként a polgárőrök helyettesítették.

– Munkájuknak hála, tavaly a Heves megyei lakosság egy ötös skálán 4,2-re értékelte a tevékenységünket, amiért minden dicséret és jó szó kijár – közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, akit a megnyitón még sokan követtek, hogy köszöntsék az önkéntes bűnmegelőzőket. Többek között az a Gergely István is, aki Zetelakáról érkezett. Kiemelte: „két éve dobbant meg benne az a magyar szív”, ami a megyei polgárőrökben is dobog, hisz’ két esztendeje alakította meg az erdélyi település polgárőrségét.

– Most szivacsként jöttünk, hogy összegyűjtsünk minden jó tanácsot, példát és tapasztalatot, amit mi is kamatoztathatunk majd munkánk során – szólt a zetelakiak vezetője.

Fotó: Szomszéd Eszter

A XXIII. megyei polgárőrnapon természetesen nem maradhattak el az elismerések sem. Több mint húsz kitüntetést osztottak ki. A HMPSZ elnöksége emlékplakettet adományozott a nemrégiben elhunyt poroszlói Marton László családjának. A megyei rendőr-főkapitányság vezetője dicséretben részesítette Halla Istvánt, az Erdőkövesdi Polgárőr Egyesület elnökét; Pabar Kálmán Istvánt, a káli és kompolti egyesület kettős tagját, valamint Kakuk Béla tiszanánai alpolgármestert.

Az Országos Polgárőr Szövetség kiemelkedő polgárőr tevékenységéért a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatában részesítette a tarnamérai Kismárton Józsefet, a zagyvaszántói Szabó Györgyöt, és Nagy Istvánt Adácsról. Ezüst fokozatú elismerést vehetett át a karácsondi Pecze Tibor Ferencné, Gazsi László Tivadar Mezőszemeréről és Csirke István Sirokból. Bronz fokozatú érdemkereszt járt a szilvásváradiak vezetőjének, Bárczi László Istvánnak, Suha Józsefnek Kerecsendről, Nagy György Józsefnek Szihalomról, továbbá Pásztor Tamásnak Petőfibányáról.

A HMPSZ díjait Völgyi Ferenc elnök adta át. Polgárőrbarát Polgármester emlékplakett járt idén dr. Tóth József tiszanánai, valamint Tilcsik István sarudi polgármesternek. Heves Megye Közbiztonságáért emlékplakettet vehetett át Nagy Lajos, a kiskörei egyesület elnöke. Kiemelkedő polgárőr tevékenységért járó emlékplakettet kapott az ostorosi Balogh József, a ludasi Vas István, a tiszanánai Zsutai Zsolt, Csiffári Róbert Kálból és Micskó Tamás Csányból. Elismerő oklevelet adott át továbbá dr. Tóth József tiszanánai polgármester a hevesi rendőrkapitányság tiszanánai őrsének; Abasár polgármestere, dr. Lénártné Benei Anikó az abasári ifjú polgárőröket részesítette dicséretben; Szajla polgármestere, Vincze Imréné a szajlai egyesület munkáját köszönte meg.

Felmerülhet a kérdés, hogy a majd’ háromezer tagot számláló HMPSZ hogyan áll az utánpótlással, hisz’ többségük ezt az önkéntes munkát nyugdíj mellett végzi. Mint megtudtuk: három éve foglalták törvénybe az ifjú polgárőr elnevezést. Ez azokat a 14 és 18 év közötti fiatalokat takarja, akik alkalmasnak találtattak arra – oktatás után –, hogy felnőtt társaikat segítsék. Jelenleg nyolcvan megyei ifjú polgárőr tagja a szövetségnek.

Ám az utóbbi időben nem csak ilyen változás lépett életbe. Újabb feladatkört is kialakítottak, mégpedig a járási koordinátorokét, akik több térség polgárőr egyesületeinek munkáját szervezik és felügyelik. Ilyen például az andornaktályai Antal Csaba, aki alelnökként 36 egyesületet képvisel, de koordinátori szerepet tölt be Eger környékén is. Érdemes tudni róla, hogy 2006-ban rendőrként vonult nyugdíjba, 2008-ban megalakította az Andornaktályai Polgárőr Egyesületet, 2012-ben pedig a HMPSZ alelnökévé választották. Naponta négy óráját biztosan e feladatai kötik le. Mint elmondta: a polgárőrök tevékenysége nem mérhető vagy statisztikázható, mivel az ő bűnmegelőzési módszerük a láthatóság. Településén az átmenő forgalom napi 15-20 ezer fő körüli – ezt szintén figyelik, és rengeteget járőröznek a szőlőterületeken is.

A XXIII. Heves Megyei Polgárőr Nap hivatalos része a kitüntetések átadásával le is zárult, mivel ez a napon kivételesen a család, a lazítás és a szórakozás játszotta a főszerepet. Így, akinek kedve úgy tartotta, megmártózhatott a Tisza-tóban, de aki bírta a meleget, a kondérok mellett is tüsténkedhetett. Természetesen a sportversenyek sem maradtak el, a versengésben megfáradtakat színpadi műsorok szórakoztatták.

Szomszéd Eszter

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában