heves megye

2017.09.21. 20:00

Nyolc őszi program a megyében, amelyet nem éri meg kihagyni

A nyárnak vége, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kulturális, zenei- vagy a sportesemények kedvelői ne találnának kihagyhatatlan programokat az elkövetkezendő hetekben. Összegyűjtöttünk nyolc megyénkbeli rendezvényt, amelyre Önnek is érdemes kilátogatni.

Heol

1. Eger Ünnepe Civil Napok

A hagyományokhoz híven ebben az évben is megrendezik az Eger Ünnepe Civil Napok programot, ahol a helyi közösségi kultúra, sport- és civil értékek bemutatása lesz a középpontban. Az egri civilek ott vannak Eger életének minden területén, munkájukkal értéket teremtenek a megyeszékhely lakosságának. Az Egri Civil Fórumba tömörülő több mint száz szervezet hagyományos őszi seregszemléjével mindezt 2017-ben is a város polgárai és az érdeklődők elé tárja. A helyszín ezúttal a város központja, a felújított Dobó tér és a kapcsolódó új terek: a Gárdonyi tér és a Végvári vitézek tere. Az esemény időpontja: szeptember 22-24.

Tavaly a Dobó téren ünnepeltek Fotó: Berán Dániel

2. Macska Világkiállítás

Országos macskakiállítást és versenyt rendeznek Egerben a dr. Kemény Ferenc Sportcsarnokban. Az eseményen csaknem száz cicát láthat az állatbarát közönség, lesznek többszörös díjnyertesek és egy világbajnok is. Négy nagy csoportban hirdetnek győztest, kiválasztva a tíz legszebb macskát. Az esemény időpontja: szeptember 23-24.

Különleges macskákkal találkozhatnak a látogatók Fotó: Pixa Bay (illusztráció)

3. Hírlapfutás

A barokk belváros bemutatása, az egészséges életmódra történő figyelemfelhívás és versenyzési lehetőség biztosítása a futás szerelmeseinek – célként ezt fogalmazta meg az Egri Testedző Club (ETC), amely egylet a helyi önkormányzata és a Heves Megyei Hírlap támogatásával most vasárnap, délelőtt fél 11-től bonyolítja le a 22. Barok futóparádét az Érsekkertből indulva és oda is térve vissza. A Hírlapfutás első 500 nevezője a Heves Megyei Hírlap által biztosított, egyedi, emblémázott pólót kapja. Az esemény időpontja: szeptember 24.

Most nem a Dobó térről indulnak Fotó: Lénárt Márton

4. Kutatók Éjszakája

Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő programon a látogatók megismerkedhetnek a kutatói munka szépségeivel és izgalmaival. Megtudhatják, hol és hogyan dolgozik egy kutató, milyen kihívások érik, és hogyan küzdi le a nehézségeket. A Kutatók Éjszakája tulajdonképpen arról szól, hogy a kutatók sokfélék, lehetnek laborban dolgozó, fehér köpenyes, szemüveges, kissé szórakozott professzorok, de lehetnek álmodozó fiatalok, dinamikus középkorúak, férfiak vagy nők is; és (időnként) dolgozhatnak autógyárban, búzamezőkön, tisztatérben, öntödében, az afrikai szavannán, csillagvizsgálóban, óceánjárón vagy egy vulkán tetején. Az országos programsorozatból természetesen Eger sem marad ki, az Eszterházy Károly Egyetem idén is érdekes rendezvényekkel várja az érdeklődőket. Az esemény időpontja: szeptember 29.

A fiatalok is izgalmas kísérleteket próbálhatnak ki Fotó: Berán Dániel

5. Egri Vár napja

A Dobó István Vármúzeum minden évben megrendezi az Egri Vár Napját, amellyel az 1552-es hősies várvédelem emléke előtt tiszteleg. 2002 óta hagyományosan kerül sor Dobó István síremlékének megkoszorúzására is. A nap folyamán múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, és haditorna bemutatókat tekinthetnek meg a látogatók. Ezen kívül még solymászbemutatóval, izgalmas szakmai és családi programokkal is várják az érdeklődőket. Az esemény időpontja: október 17.

Videó a tavalyi eseményről:

6. Gárdonyi Emléknapok

Az egri vár Dobó István Vármúzeumában immáron 18. alkalommal kerülnek megrendezésre a Gárdonyi Emléknapok. Ebben az évben is múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, családi programokkal ünneplik az Egri csillagok című regény íróját. Az esemény időpontja: október 28.

Tavaly Gárdonyi Géza unokája, Keller Pálné is megkoszorúzta a legendás író szobrát Fotó: Márkus Attila

7 . Múzeumok Őszi Fesztiválja

Ismét megrendezésre kerül a nagysikerű országos rendezvénysorozat, a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amely természetesen megyénket is érinti. A fesztivál idei jelmondata a látogatóbarát múzeum koncepcióját középpontba helyezve, illetve Szabó Magda születésének századik évfordulója apropóján: „Az ajtó nyitva áll”. A rendezvénysorozat szervezője és pénzügyi lebonyolítója a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, társszervezői az Országos Múzeumi Koordinátori Hálózat tagjai. Az esemény időpontja: szeptember 25-november 12.

Főszerepben a kultúra Fotó: Berán Dániel

8. Palócgála

Az Egerben megrendezésre kerülő zenész esemény a hazai és felvidéki népzene legjavából ad ízelítőt. A meghívott csoportoknak alkalma van a tapasztalatcserére, a szakmai és baráti együttműködés megalapozására. Az idelátogatók a nemzeti kultúrák igazi ünnepének lehetnek részesei. Az esemény időpontja: november 17-19. 

Egy éve Az ország különböző pontjairól, s Felvidékről érkeztek előadók. Fotó: Huszár Márk

Források: programturizmus.hu, egrivar.hu

Címkék#heves megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában