hatvan

2017.09.22. 20:01

Ördögi szer bánt el a fiatal sportolóval

Mirkó országosan ismert sportolóvá küzdötte fel magát, majd hirtelen „eltűnt” a közvélemény elől. Most őszintén beszélt ennek okáról.

Litya László - Tari Ottó

Ad még egy esélyt magának Fotó: archív

Kulacsik Mirkó a ­helyi küzdősportok egyik legígéretesebb tehetsége volt, s mindmáig az egyik legsikeresebb versenyzője. Nagyon sok rajongója van mind a mai napig a városhatárokon innen és túl; ha néhány évvel ezelőtt a helyi gálákon szorítóba lépett, bizonyos lehetett abban, hogy telt ház, rengeteg ember buzdítja a 90 kilós versenyzőt.

Hétévesen lépett először szőnyegre, majd az azt követő húsz évben szinte le sem szállt onnan. ­Taekwondóban Eb-ifjúsági­ elsőségig, felnőttként pedig Európa-bajnoki második és vb-harmadik helyezésig vitte. Mindemellett kick-boxban sem adta alább: világkupa-második volt a felnőttek között. És akkor még nem is beszéltünk legfrissebb szenvedélyéről, az ökölvívásról: Szombathelyen elért országos bajnoki ezüstérme igencsak szépen csillog. A döntőben az akkor már hétszeres bajnok, Darmos József tudta legyőzni. De hogyan? Talán magyarázatot ad a kérdésre, hogy diadalát követően az eredményhirdetéskor felemelte Mirkó kezét, majd pedig a köteleket is szétrántotta előtte, miközben a ringből távoztak.

Minden rendben is lett volna, ha egy törökországi kick-box verseny előtti edzőmeccsen ki nem ugrik a bal válla. Amikor megtörtént a baj, hamarosan egy ízületi specialistánál találta magát, aki a gyorsabb izomnövelés végett olyan szert adott neki, amitől másfél hónap alatt tünetmentessé vált a sérülése. Egy világverseny előtti válogatón azonban beütött a ménkű. Két ­WADA-ember (World Anti-Doping Agency – nemzetközi doppingellenes ügynökség) fogta közre, hogy – mint mondta – megalázó körülmények között zajló vizeletvételre kísérjék. Anabolikus­ szteroidot, nevezetesen ­stanozololt találtak a szervezetében. Márpedig ez az ördögi szer doppingnak minősül. A dr. Tiszeker Ágnes vezette kihallgatáson méltányolták, hogy nem tudott az általa szedett izomnövelő szer doppinghatásáról, ám így is két évre eltiltották mindennemű sporttevékenység gyakorlásától. A 2014. novemberi határozatban azonban pénzbüntetést nem róttak ki rá.

Ad még egy esélyt magának Fotó: archív

Mirkó már régóta nem edzett, idejét így a családjára, munkájára és tanulmányaira fordíthatja. Személyi edző lett, s közben főiskolát végez.

Csakhogy nem szeretné a küzdősportokban elért eredményeit kudarccal lezárni. Azt tervezi az Amerikából hazatért edzőjével, Veres Lászlóval és az önzetlenül segítő menedzser barátjával, Hegyi ­Norberttel, hogy újra kötelek közé lép. Épp túl van harmincadik életévén, de talán még innen az élet kínálta utolsó lehetőségen. Felveszi hát a kesztyűt: ésszel, tudatosan készül, hiszen nem akar úgy a ring kötelei közé lépni, hogy bárki is dadogósra pofozza.

És a dopping? Soha többé nem szeretne még csak a közelébe sem kerülni, és másoknak is ugyanezt tanácsolja. Mindenki alaposan nézzen utána, milyen hatóanyagú szerhez nyúl az eredményei hajszolása közepette – javasolja határozottan, saját történetéből okulva. Aki pedig kételkedik a szavaiban, ellenőrizheti a stanozolol mellékhatásait, amelyek a kopaszodástól az impotenciáig, a szív-érrendszeri zavaroktól a májkárosodásig terjedhetnek, nőknél pedig mensturációs zavar, szőrösödés, clitoris-túlnövekedés is előfordulhat. A szakemberek szerint a testépítésben való alkalmazása orvosilag és gyógyszerhatósági szempontból sem elfogadott. Ezek után kérdéses, hogy miként kaphat egy sportoló mégis ilyen kezelést.

Ha valamiben sportszerűen lehet hinni és bízni, az nem más, mint a kondizás és az edzés. Nincs más igaz út – vallja meggyőződéssel Kulacsik­ Mirkó.

Litya László, Tari Ottó

 

Címkék#hatvan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában