heves megye

2018.04.19. 17:15

A falugazdászok segítenek a kérelmek beadásában idén is

Az agrárkamaránál idén is azt tanácsolják, a gazdák egyeztessenek időpontot az agrártámogatási kérelmek benyújtásához.

Tóth Balázs

Kérelmet azok nyújthatnak be, akik idén június 11-én bejegyzett földhasználói az adott területnek. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Mint minden évben, idén is áprilisban és májusban igényelhetők az európai uniós mezőgazdasági támogatások. A gazdálkodók számára 2018. április 3-án nyílt meg az egységes kérelem kitöltési felülete.

– Ebben az évben minden eddiginél több, immár 44 jogcímre, intézkedésre lehet igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni az egységes kérelem keretében. A gazdálkodók számára a 2018. április 3. és május 15. közötti időszak áll rendelkezésre, hogy támogatáscsökkentés nélkül nyújthassák be kérelmüket – tájékoztatott Jakab Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves megyei igazgatója.

– A 2018. május 16. és június 11. között benyújtott kérelmeknél a támogatási összeget munkanaponként egy százalékkal csökkentik – tette hozzá a megyei igazgató. – A 2018. június 11-ét követően beadott kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a Magyar

Államkincstár. A 2018. május 15-ig benyújtott egységes kérelmet késedelmi szankció nélkül 2018. május 31-ig, adatváltozás keretében lehet módosítani. A gazdálkodók érdekében a Kincstár 2018-ban is alkalmazza az előzetes ellenőrzés jogintézményét. Ennek keretében az egységes támogatási kérelmek május 15-i, szankciómentes beadási határideje után a Kincstár ügyfélkapura kiküldött végzésben értesíti a gazdálkodókat, ha a kérelmekben komolyabb problémát találnak. A termelők a hibákat a szankciómentes benyújtási határidőt követő 35 napon belül javíthatják.

Kérelmet azok nyújthatnak be, akik idén június 11-én bejegyzett földhasználói az adott területnek. Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Jakab Tamás tudatta, hogy 2017-hez hasonlóan Heves megyében közel hatezer termelő ad be támogatási kérelmet, megközelítőleg 170 ezer hektárra. A kérelmek 70 százalékát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai segítik benyújtani. Ez meghatalmazás keretében valósul meg, amely biztosíték a gazdálkodóknak, hogy a felkészült és jól képzett falugazdászok a beadást követően is segítenek a pótlások elkészítésében.

Az ügyintézés ingyenes, a gazdálkodót semmilyen költség nem terheli. Amennyiben valaki nem tud személyesen megjelenni, akkor a kamara által rendszeresített, a NAK portálján (www.nak.hu) elérhető „MH1” nyomtatvány kitöltésével meghatalmazott személy is eljárhat a nevében.

„A gazdálkodók mielőbb vegyék fel a kapcsolatot falugazdászukkal”

– Kérjük tagjainkat, hogy az ügyintézés megkönnyítéséhez hozzák magukkal őstermelői igazolványukat vagy kamarai kártyájukat. Szükség lesz a használt területek helyrajzi számára, azok nagyságára, a termesztett növények megnevezésére, a 2017. évi ­hozamadatokra. A területalapú támogatás igénylésére az jogosult, aki 2018. június 11-én bejegyzett földhasználója a területnek. A falugazdászok hat hét alatt több mint négyezer egységes kérelmet nyújtanak be, ami erős ügyfélforgalom. Ezért fontos, hogy a gazdálkodók mielőbb vegyék fel a kapcsolatot falugazdászukkal és egyeztessenek időpontot – hívta fel a figyelmet Jakab Tamás.

Címkék#heves megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában