lőrinci

2017.10.13. 13:00

A gyerekeket már nem merik kivinni a szabadba

T. O.

Egyhangú szavazással arról határoztak, hogy a szeptember végi hatálybalépéstől kezdődően a város belterületén egész évben tilos az avar és a kerti hulladékok égetése.

– Szükséges és indokolt volt a település tisztaságáról és az avarégetésről ­szóló rendelet­ ilyetén való módosítása – válaszolta lapunk kérdésére Schottner Norbert jegyző. – A képviselő-testület a fenti döntését a levegő tisztaságának védelmében hozta, ugyanis az utóbbi években e vonatkozásban Lőrinciben egyre rosszabb a helyzet: rengeteg panasz érkezett a lakosságtól, miszerint a füst szélcsendes időben olyan mértékű, hogy a gyerekeket már nem merik kivinni a szabadba, vagy éppen a kiteregetett textíliák a kora őszi időben magukba szívják a füstöt. A rendkívül rossz levegőminőséget az is tetézi, hogy ismét egyre többen fűtenek fával családi házaikban.

Sajnálatos módon az is előfordul, hogy sokan a bizonyítottan rákkeltő, a környezetre súlyosan veszélyes kommunális hulladékot is elégetik, ami szintén tilos és büntethető cselekmény.

A közszolgáltató februártól november végéig minden hónap első csütörtökjén ingyenesen elszállítja a lakosságtól az avart és a gallyakat is, amennyiben azok hossza nem haladja meg az egy métert, és tetemesebb mennyiség esetén összekötegelték. Zsákolni nem kell ezeket. Ez elsősorban azok számára jelenthet megoldást, akik nem tudják otthonuk kertjében komposztálni a zöldhul­ladékot.

T. O.

Címkék#Lőrinci

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában