eger

2018.09.12. 07:00

A kényszerszünet után így folytatódott a tanítás a hunyadisoknak

A múlt heti felhőszakadás rendkívüli helyzetet teremtett a Hunyadi Mátyás Általános Iskola, s az oktatási intézményeket fenntartó Egri Tankerületi Központ számára. Egy hét telt el, s az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, az illetékesek urai voltak a helyzetnek, orvosolták a problémát.

Sike Sándor

Eláztatta a felhőszakadás az elmúlt héten szerdán a Hunyadi Mátyás Általános Iskola egyébként felújítás előtt álló tetőszerkezetét. A kár és a beázás olyan mértékű volt, hogy az igazgató csütörtökre és péntekre tanítási szünetet rendelt el. Ez alatt megfeszített tempóban folytatta az egyeztetéseket az Egri Tankerületi Központ, hogy hétfőn folytatni lehessen a tanévet. Az, hogy mennyi mindenre kellett figyelni, a péntek esti szülői értekezleten derült ki Ballagó Zoltán tájékoztatásából.

A séta is megteszi, ha nincsen tornaterem

A tankerületi központ igazgatója olyan apróságnak ­tűnő dolgokról is beszélt, mint hogy a költöző diákok tanóráit csúsztatva tartják meg. Azért, hogy ne keveredjenek a fogadó intézmény tanulóival a hunyadisok. Meg kellett szervezni az utaztatást, az úttesten való biztonságos áthaladást. Gondoskodni kellett az étkeztetésről, de még a testnevelési órákról is. Ez utóbbi szenved talán a legtöbb kárt megfelelő termek hiányában. A kieső mozgást sétával, vagy a Bartók téri játszótéren pótolják a gyerekek, amennyire lehet.

Sok szülő örült, hogy a gyereke nem költözik

A pénteki össz-szülői értekezletet megelőzően sokan számítottak arra, hogy indulatos anyukák, apukák kérik számon a nyáron elmaradt felújítást. Ám a fórumon mindenki higgadt maradt. A megjelentek arra koncentráltak, hogy miként lehet hétfőtől zökkenőmentesen folytatni a tanítást. Akadtak szülők, akiknek abban a külön örömben volt részük, hogy gyermekük a helyben maradó 11 osztály valamelyikébe jár.

A rendkívüli helyzetről a Heol Ballagó Zoltántól megkérdezte, hogy mik voltak az első nap tapasztalatai, voltak-e zökkenők. A rendkívüli szülői értekezleten ismertetett módon tudta-e folytatni az iskola az oktatást, az új helyekre való eljutásban voltak-e fennakadások. Arról is érdeklődtünk, miként ítéli meg a tankerületi központ, ahogyan a szülők fogadták a vis maior helyzetet.

A segítők nagyon odafigyelnek a tanulókra

– A szülőknek korábban adott tájékoztatásnak megfelelően szeptember 10-én, hétfőn több helyszínen, szervezett formában folytatódott a tanítás az Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjainak – mondta a ­tankerületi központ igazgatója. – A tanulókat az Eszterházy Károly Egyetem kezelésében lévő Agria TISZK épületében, az Egri Szakképző Centrum Kereskedelmi Tagiskolájában, az ­Egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola beázással nem érintett épületrészében és az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium épületében helyeztük el ideiglenesen.

Ballagó Zoltán közlése szerint a szülők a kapott információk alapján biztosították gyermekeik eljutását a megfelelő helyszínre. Reggel héttől a pedagógus és pedagógiai asszisztens szakemberek nagy odafigyeléssel és gondoskodással fogadták a tanulókat, a szülők rendelkezésére álltak.

– Az októberben ­befejeződő felújítás idejére is megfelelő oktatási környezetet biztosítunk minden diák számára – tette hozzá az igazgató.

Az Agria TISZK épületében tanulókat pedagógiai asszisztensek kísérték a buszon Fotó: Berán Dániel

Meglepetés a befogadóktól

Hétfőtől a Hunyadi 28 osztályából 17 más városi tanintézetben kapott helyet a felújítási munkák idejére. A 3–4. osztályosok az Egri Szakképzési Centrum kereskedelmi iskolájába járnak. Az intézményben igen kedvesen fogadták az érkezőket hétfőn. Minden kisiskolás új asztalára vittek a hétvégén üdvözlő lapot és plüssfigurát, amit a tanárok, gyerekek otthonról hoztak és ajándékoztak oda a kicsiknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában