HATVAN

2018.03.20. 06:50

A kormány csaknem másfél milliárdot ad a sportcsarnokra

Az állam a 2,2 milliárdos költségből 1,3 milliárdot vállalt, a többit a polgármester taotámogatásból ­teremtette elő.

Tari Ottó

Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban ­hivatalában fogadta Horváth ­Richárdot, a Zagyva-parti város polgármesterét. A megbeszélés során a kormányfő megígérte, hogy támogatja a hatvani sportcsarnok megépítését, s röviddel ezt követően erről meg is született a kormánydöntés. Miután a határozat megjelenik a Magyar Közlönyben, mindez hivatalossá válik.

– Többen értesülhettek arról, hogy néhány héttel ezelőtt a miniszterelnöknél jártam – nyilatkozta lapunknak Horváth Richárd. – Miután Orbán Viktorral és Szabó Zsolt államtitkárral szót váltottunk az aktuális politikai kérdésekről, félórás négyszemközti megbeszélést folytattam a kormányfővel. Ennek során több elképzelésünkhöz kértem a támogatását: a sportcsarnok és a jégcsarnok megépítéséhez, valamint Hatvan közlekedési problémáinak a megoldásához. A miniszterelnök mindháromról pozitívan nyilatkozott, s ennek bizonyítéka a mostani kormánydöntés is, amely 1,3 milliárdos támogatást jelent városunknak.

A volt cukorgyári telek rendezése már az elmúlt évben elkezdődött Fotó: Albert Péter

A polgármester a részletekről elmondta: a 2,2 milliárdba kerülő sportcsarnok költségeihez – hosszas tárgyalások eredményeként – mintegy 900 ­millió forintnyi taotámogatást sikerült összegyűjtenie a városban is működő vállalkozásoktól. Ehhez társult volna több mint 340 milliós önerős hitel, amit a mostani kormánydöntés „kiváltott”, s az állam biztosítja a fennmaradó hányadhoz szükséges ­további mintegy egymilliárd forintot is. Vagyis a beruházás egyetlen fillérjébe sem kerül a hatvani önkormányzatnak.

– A mostani bejelentéssel 2019-re elkészülhet a városi kézilabdacsarnok ezer férőhelyes lelátóval, a szabványoknak megfelelő pályával és a legkorszerűbb kiszolgálóhelyiségekkel, öltözőkkel. Természetesen itt az összes teremsport művelői helyet kapnak, de a létesítmény egyéb rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz – mondta Horváth Richárd, hozzátéve: ha minden az elképzelések szerint alakul, még ebben az önkormányzati ciklusban átadhatják a jégcsarnokot is.

A kézilabdacsarnok építésének a támogatásáról szóló kormánydöntést megerősítette Szabó Zsolt államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője is. A politikus úgy fogalmazott: Hatvanban egyelőre nincs olyan sportcsarnok, ahol az egyesületek helyet kaphatnának, ahol nagyobb rendezvényeket lehetne tartani, ezért a kormány önerő nélküli, vissza nem térítendő – támogatásról döntött. Miután a határozat megjelenik a közlönyben, el lehet kezdeni az építkezést – jelentette ki.

Horváth Richárd polgármester elmondta: ha a Magyar Közlönyben történő megjelenéssel hivatalossá válik a kormányhatározat, haladéktalanul elkezdik a beruházás megvalósításához szükséges eljárást. Emellett bíznak a jégcsarnokot, valamint a város közlekedésének a normalizálását elősegítő intézkedések pozitív elbírálásában is.

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában