Szihalom

2018.06.20. 10:10

Akkor bukkant föl a medve, amikor nem számítottam rá

Kedden este Mezőkövesdről Füzesabony felé vette az irányt a bocsos anyamedve. Így találkoztam vele este a földúton, Szihalomnál.

Tóth Balázs

Forrás: Shutterstock

Ismét Heves megyében vándorol egy medve, ezúttal azonban már egy család, hiszen egy anyamedve érkezett bocsával, vagy bocsaival együtt. Valószínűleg ezt a csapatot látták néhány napja Sajókeresztúrnál.

Kedden Mezőkövesden, a Katonai-tó környékén tanyázott a család. Videót is készítettek az anyáról, s mint később kiderült, többen látták, s meg is zavarták. Gondolkodtam rajta, kimenjek-e, írjak-e róla, hogyan kísérik őket figyelemmel. Végül az esti meccs kezdése előtt rászántam magam. Pont akkor oldotta föl az útzárat a rendőrség, és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársa is elhagyta a helyszínt amikor kiértem. Mint kiderült, a csapat Füzesabony felé folytatta útját. Mentem hát én is, hogy legalább egy fotót tudjak készíteni az őrökről, valamint némi információt szerezzek a medvék mozgásáról.

Fotó: Tóth Balázs

Onnan nem messze az őrszolgálat másik munkatársa is figyelt, s a helyszínen tájékozódott Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója is, aki elmondta, nem meglőni, zavarni, keresni akarják a medvét, hanem a mozgását figyelik az őrök éjellátókkal, távcsővel, hőkamerával az autópálya felüljáróiról, ezen kívül kameracsapdákat is elhelyeztek. Akkor van nagyobb készültség, ha lakott területre téved, de próbálják úgy kísérni, hogy ne zavarják meg. Ez a kíséret attól is függ, mennyire jár közel lakott településhez az állat, ha ugyanis nagyon közel merészkedik, akkor nagyobb a készültség.

Megtudtam, az állat nem támad, nem megy be sehová, inkább felderít, keresi az élőhelyét, hol van, ami tetszik neki. Hogy eddig nem ment át az autópálya túloldalára, az abból fakadhat, hogy idegen számára a tiszta út, az autópálya-felüljáró.

Aztán jött a hír, hogy az autópályára tévedhetett a mackó, a 118-as kilométernél látták, így, hogy izgalmassá kezdett válni a sztori, én is arra vettem az irányt. Szerencsére azonban nem bukkant föl sehol. Viszont a felüljárókon természetvédelmi őrök figyelték a környéket, ezért úgy terveztem, hogy a Szihalomnál lévőhöz én is fölmegyek. Az elképzelésemmel ellentétben azonban nem a közúti hídon volt az őr, hanem a mezőgazdaságin. Így aztán Mezőszemerén keresztül terveztem megközelíteni a másik helyszínt, ahol információt reméltem a medvék sorsáról.

Már sötétedett, párállt a határ a korábbi eső után és remélhettem, már nem futok össze a medvével, annál is inkább, mivel az M3-ason jóval arrébb bukkant föl. Így meglepő volt, hogy a távolban cikázó fekete gombóc, vagy gombócok tűntek föl. A medve és a bocs, vagy bocsok (még nincs hitelt érdemlő bizonyíték, hogy egy, vagy két bocs van az anyával)? Vaddisznók? Vissza nem fordultam, inkább a természetvédelmi őrt kerestem volna, akivel végül elkerültük egymást. A hídon túl, már a hazafelé vezető úton viszont ott volt. Az anyamedve. Szegény természetesen elkezdett vágtázni az ellenkező irányba, majd beugrott a bokrok mögé a búzatáblába. Ezután viszont egy őz tűnt föl, ugyanonnan, így ismét nem tudtam eldönteni, vajon jól láttam-e az imént? A sorompónál pirosat kapva volt időm kicsit nézelődni, s a búzatáblából egy őz fürkésző feje kandikált elő.

Aztán megérkezett, akit kerestem, meg is kért, hogy menjek a helyszínről, mert medve és vadászok is vannak a környéken. Annyit azért sikerült megtudni, az anyamedve mindig egy biztonságos helyen hagyja bocsát, ő pedig előremegy és felderíti a környéket. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársa azt is elmondta, tőle nyolc méterre volt a mackó. Sokan szeretnék látni az idehaza szokatlan vadállatot, valamint a határban is javában zajlik az aratás, ezért sokszor megzavarják, megijesztik a medvét, ahogyan ezt sikerült nekem is megtennem, még ha én csak egy színes riportot szerettem volna, és az idő előre haladtával egyre kevésbé akartam találkozni a jószággal. Jó, azért egy képnek örültem volna, de azt nem sikerült készítenem.

A medve egyébként éjszaka továbbállt, tudtam meg kedden reggel Nagy Júliától, a BNPI kommunikációs osztályvezetőjétől. Hajnalban Füzesabony belterületén egy autós találkozott össze az anyamedvével és készített róla videót, azt követően a maci Kál felé vette az irányt. A bocsot nem látták vele.

Szerda hajnalban került fel a közösségi oldalra egy videó, amelyben egy medve szalad Füzesabony utcáin.

Címkék#Barnamedve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában