Eger

2018.03.10. 16:20

Ezer család kérése: az egri kórház szülészetén remélnek változtatásokat

Több mint ezer egri és Eger környéki édesanya, apa, nagymama, ­nagypapa írta alá az Összhang ­Egyesület levelét, melyet az egri ­Markhot Ferenc Kórház vezetőinek­ juttattak el a ­szülészeti és újszülött­ellátásban további változásokat remélve. A Bababarát címmel is rendelkező gyógyintézményben nyitottan fogadták a kezdeményezést.

Guti Rita

– Ez a levél is azt az alapelvet szem előtt tartva fogalmazódott, melyet az Összhang Egyesület mottója foglal össze legjobban „…napjaink erőszakos világának békéssé formálásához legelőször azt kell megváltoztatnunk, ahogy gyermekeinkkel bánunk, mégpedig életük ­legelső pilla­natától kezdve” – foglalta ­össze Feithné Krajcsik Ilona, az egyesület elnöke. – Összesen 1020 egri, és Eger környéki család írta alá, az ő hangjukat hallatva vittük el a kéréseinket szerdán dr. Vácity ­Józsefhez, az egri kórház főigazgatójához, aki mondhatom, igazán nyitottan fogadta a kéréseket, s ígéretet tett ­arra, hogy az osztályvezető főorvosokkal, az újszülöttellátásban tevékenykedő szakemberekkel egyeztet majd azokról. Bizakodva várjuk válaszát – tette hozzá.

„Egyesületünkhöz egyre több pozitív visszajelzés érkezik az egri kórházban az ­utóbbi években történt ked­vező változásokról, amelyek véleményünk szerint erős alapját jelenthetik a további változásoknak és a kórház növekvő hírnevének” – ­olvasható a levél bevezetőjében.

Ölelő karokban az első perctől kezdve. Az anyukák megfogalmazták igényeiket Fotó: Shutterstock

De milyen változásokat is remélnek az anyukák? Feithné­ Ilike szavai szerint az egyik fontos pont, hogy a szülő­szobára érkező asszonyokkal az első perctől ­kezdve ott lehessen a gyermekük­ ­­apja, vagy más kísérő, és ha ­erre igény van, akkor egy asszonytársi segítő is. Fontosnak tartanák továbbá, hogy a szülő nők nemcsak a vajúdás, hanem baba megszületése közben is szabadon választhassanak testhelyzetet. Ezt azért is tartanák fontosnak, mert szakirodalmi adatok szerint ez csökkenti az esetleges ­komplikációk előfordulását.

– Hálásak vagyunk azért, hogy ma már az természetes az egri kórházban, hogy normál szülést követően az újszülöttek bőrkontaktusban tölthetik édesanyjukkal a világrajövetelük utáni első órát, órákat. Szeretnénk azonban, ha az egri kórházban is megtalálnák annak lehetőségét, hogy a császármetszéssel születő babáknak is módja legyen erre, ahogy több magyarországi kórházban már van ennek kialakult gyakorlata – magyarázta az egyesületi elnök.

A kórháznak írt levelekben a szülést követő kórházban töltött napokra is megfogalmaznak kéréseket. Azt írják, az egyesület egyre gyakrabban kerül kapcsolatba olyan kismamákkal, akikben felmerül az az igény, hogy folyamatosan, megszakítás nélkül a kisbabájuk mellett lehessenek a születésétől kezdve. A szülésre és szoptatásra való felkészülés során ezek a kismamák azzal is szembesülnek, hogy vannak olyan magyarországi kórházak, ahol eleve úgy alakították ki az újszülöttek vizsgálatának, fürdetésének, oltásának protokollját, hogy az anyának lehetősége legyen ezeken jelen lenni.

A változtatásokat kezdeményező anyukák szeretnék azt is, hogy amennyiben a kórház támogatja javaslataikat, szeretnék plakátokon felhívni az anyukák figyelmét, hogy amennyiben úgy látják jónak, s erejük engedi, akkor részt vehetnek babájuk fürdetésén, ott lehetnek vizsgálatakor. A kórházvezetésnek küldött levélhez egy plakáttervet is mellékeltek.

Egy fillérbe sem kerül, de sokat jelent

Az édesanyák ­tapasztalatain alapuló változtatási kérések esetleges bevezetése nem igényel semmilyen ­beruházást, pluszszakszemélyzetet sem, sőt inkább leveszi a terhet a kórházi dolgozók válláról. Az Összhang elnökének szavai szerint ők csak nyitottabb, elfogadóbb hozzáállást remélnek, s több bizalmat kérnek az édesanyáknak, akik a szülés utáni érzékeny időszakban a legjobbat szeretnék megadni gyermeküknek. Egy olyan egri szülészetről álmodnak, ahol az a természetes, ha ­frissen szült anyuka és ­kisbabája együtt marad, ha az ­anyuka jelen van az orvosi vizsgálatoknál, beavatkozásoknál, mindennél, ami a babával a kórházi idő alatt történik.

Nem kötelezővé szeretnék ezt tenni, csupán azt szeretnék, ha ezt kérés nélkül is megtehetné az az anyuka, aki így látja helyesnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában