Lezárt ingatlan

2019.03.19. 07:00

Az illegális házfoglalók átmeneti otthont csináltak maguknak a gyöngyösi kúriából

Illegális házfoglalókat értek tetten a közterület-felügyelők. Az önkormányzati tulajdonú lezárt ingatlanba két férfi költözött és rendezte be átmeneti otthonát.

Hliva Éva

Négy bejárata van a Nádor utcai egykori kúriának, amelynek kapui lánccal és lakattal tartják távol a betolakodókat, az ajtókat, ablakokat pedig vasráccsal zárták le. Az egyébként igen romos épület az önkormányzat tulajdona, korábban szükséglakás volt, de már évek óta üres. Már árulják is. Csaknem ötvenmillió forintot kérnek a 2165 négyzetméteres alapterületű lakóház, udvar megnevezésű műemléki ingatlanért.

– Ennél a kapunál jártak be – mutatja Hatalyák Péter a ház utolsó bejáratát –, ugyanis a két férfi az épület egyik helyiségében rendezkedett be, ahová már matracot, ágyneműt is vittek és az utcáról áramot is kölcsönöztek – folytatja a tettenérés napján szolgálatban lévő közterület-felügyelő. Hozzáteszi, a társával együtt már napokkal korábban feltűnt nekik, hogy valami nem stimmel, látszott ugyanis, hogy mozgás van a területen.

A városrendészet munkatársai szemmel tartják az ingatlant és a város többi lakatlan épülete körül is járőröznek Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Többször is járőröztünk, bementünk az udvarba is, láttuk, hogy a vasrács már nincs az ajtón és egyre több személyes holmi hever szanaszét, de nem tudtuk tetten érni a házfoglalókat. Egy este nem a szolgálati autóval, hanem egy civil gépkocsival álltunk le a szomszédos parkolóba és vártunk – ecseteli a történteket.

Kiderül, a társával, Nádudvari Károllyal voltak aznap szolgálatban és nem is kellett sokáig lesben állniuk.

– Láttuk, hogy a két férfi bemegy a kapun, hívtuk rögtön a rendőrséget – hangsúlyozza a közterület-felügyelő. – Közben bementünk a betolakodók után és feltartóztattuk őket. A rendőrség öt percen belül négy autóval érkezett a helyszínre. A két férfi azzal védekezett, hogy a polgármester megengedte nekik, hogy itt lakjanak, de persze erről szó se volt.

Hatalyák Péter elmondja, az ingatlanra új lakat került, ám ezzel nem ért véget az illegális házfoglalók ügye, mert pár nap múlva újra tetten érték az egyiküket a közteresek.

– Négy nap múlva ismét én voltam szolgálatban – ­mondja Nádudvari Károly –, s akkor szóltak, ismét van valaki a házban. Motorra pattantam és indultam oda, ahol bent volt az illegális házfoglaló, éppen pakolt. Ugyanaz a férfi volt, akit korábban a rendőrséggel közösen már kitettünk a házból. Azt mondta, a holmiját szedi össze. Intézkedtem és haladéktalanul el kellett hagynia az ingatlant. Annyit mondott a bejutásáról, hogy leszedték az előző lakatot és sajátot tettek fel – magyarázza a városrendészet munkatársa. Hozzáteszi: a behatolók a területen rengeteg fémhulladékot, csatornaereszt, vasrácsot, csatornafedelet halmoztak fel, amelyeket a városból szedhettek össze, azonban azoknak aznap már nem volt nyomuk.

A közterület-felügyelők szemmel tartják az ingatlant, de nemcsak ezt, hanem a többi hasonló lezártat is a városban.

Összetett a felügyelők munkája

Nyiri László, a városrendészet igazgatója kifejti, a Petőfi úton is van egy önkormányzati ingatlan, amelyet lezártak, már annak az ablakaira is OSB-lapokat tettek fel és vaspánttal erősítették meg a kaput, hogy ne tudjanak az illegális házfoglalók bemenni. Továbbá a Pesti úton részlegesen lezárt ingatlan körül is állandóan járőröznek a kollégák. Az igazgató hozzáteszi, emellett is több sikeres akciójuk volt a közelmúltban. – Épp a napokban történt babakocsilopás miatt is a kollégáink segítettek az intézkedésben. Az, hogy szerencsésen végződött az eset, sokban köszönhető a rendészet munkatársainak. De volt már, hogy életet mentettünk az utcán, tetten értünk illegális hulladéklerakókat és sok esetben a városban kiépített kamerarendszert felügyelő kolléga is aktívan közreműködött a sikeres, gyors intézkedésben. Természetesen hétvégente a szórakozóhelyek környékét ellenőrizzük többször. Még mindig sokan nem tudják, de igazoltatási jogkörünk van! – húzza alá az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában