virágos

2017.11.18. 10:37

Az ország legszebb főtere lett idén a hatvani Kossuth tér

Az ország legszebb főterévé nyilvánították a hatvani Kossut teret. A 24. Virágos Magyarország díjátadóját Veszprémben rendezték meg pénteken.

Tari Ottó

A dunántúli város adott otthont a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny díjátadó ünnepségének, amelyen Hatvan rangos elismerésben részesült. Idén a megyénkbeli város érdemelte ki „Az ország legszebb főtere” kitüntető címet, amit Horváth Richárd polgármester vett át. A Hatvani Napsugár Óvoda eredményes tevékenységét is elismerő oklevéllel jutalmazták.

Nagyszerű visszajelzése ez annak a sok munkának, amelyet a város arculatáért tettünk, s külön öröm számunkra, hogy nemcsak a városkép, hanem a közintézmények is szépülnek – fogalmazott Horváth Richárd.

Orbán Viktor miniszterelnököt Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkár képviselte az eseményen. – Az otthon ott van, ahol nagyapáink által ültetett almafa gyümölcsét ehetjük – idézte a kormányfő szavait.

 

A települési lélekszám szerinti kategóriákban zajló versenyre több mint háromszáz önkormányzat jelentkezett, csaknem hárommillió lakost mozgósítva. A nyáron mintegy száz területi zsűritag végezte a helyszíni bírálatot. Veszprém az 50 ezer lakos feletti, Balatonfüred az 50 ezer alatti, Lajoskomárom a kétezer fölötti, Szálka kétezer alatti lakosságszámú települések között érdemelte ki a fődíjat, míg a budapesti kerületek közül a XIX. kerület eredményeit értékelték a legtöbbre. Guller Zoltán, a versenyt lebonyolító Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója hangsúlyozta: hét éve nem neveztek olyan sokan a megmérettetésre, mint az idén. – E versengésben mindenki nyer a rendezett, virágos terekkel, parkokkal, épületekkel. Mindez erősíti a turizmust is – emelte ki. Szavai egybecsengenek a Fejlődő Hatvan-programban megfogalmazott célokkal, amelynek egyik pillére – a gazdaságélénkítés mellett – éppen az idegenforgalom erősítése.

Az eseményen Horváth Richárd a Vasutas Települések Szövetségének elnökeként díjat adott át a legszebb vasútállomással rendelkező város, Gyál polgármesterének.

Hatvant a II. világháború előtt sokan illették a virágos város jelzővel. A város vezetői arra törekszenek, hogy mostanában sem legyen ez másként, ezért évről évre jelentős erőfeszítéseket tesznek a település szebbé tétele érdekében. Ebben az évben 4,4 millió forintot költöttek fásításra, 11 milliót pedig virágosításra. Negyvenezer egynyári virág és 170 virághíd került a közterületekre, a villanyoszlopokat pedig 700 nagycserepes muskátli díszítette egészen az elmúlt hetekig. Mindemellett ismét megtartották az ingyenes lakossági muskátliosztást, melynek során 23 ezer tő cserepes növény talált új gazdára. Immár hagyomány az is, hogy az idén is a Kossuth téren rendezték meg a népszerű kertészeti kiállítást és vásárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában