múltidéző

2018.03.19. 17:20

Az özvegyasszony fillére is segít

„Nem áldozatot kérünk, hanem csak erszénymegerőltetés nélkül való adományt. Az özvegyasszony fillére épp oly fog ragyogni a bronzban, mint a jómóduak aranya.”

Tallózta: Szilvás István

HEVES ÉS VIDÉKE. TÁRSADALMI, KÖZMÜVELŐDÉSI ÉS SZÉPIRODALMI HETILAP. 1901. OKTÓBER 20.

Az egri hősök szobra.

Háromszáznegyvenkilencedik évfordulóján az egri fényes diadalnak Eger város közönsége ma országos gyüjtést indit Dobó István és a többi hős várvédő emlékszobrára. A felhivásból közöljük a következőket. Nem áldozatot kérünk, hanem csak erszénymegerőltetés nélkül való adományt. Az özvegyasszony fillére épp oly fog ragyogni a bronzban, mint a jómóduak aranya. Nyolc millió magyar él ebben az országban: ha mindegyik csak egy-egy kis adománynyal járul is a szobor költségeihez, olyan emléket állitunk, a mely méltó lesz a hősökhöz, s a mely előtt az utánunk következő nemzedék fölmelegült szivvel veszi le a kalapját. Az adományokat Egerben elfogadja Hibay György dr. gyógyszerész, a szobor-bizottság pénztárosa. Az adakozást azonban ilyen cím alatt is el lehet küldeni: Polgármesteri hivatalnak, Eger. A szobor-bizottság elnökei: Jankovics Dezső egri polgármester és Párvy Sándor dr. apátkanonok. A bizottság minden adakozást nyilvánosan nyugtázni fog, s az adakozók nevét a szobor leleplezése ünnepén megjelenő emlékkönyvben fogja megörökiteni.

GYÖNGYÖSI UJSÁG. TÁRSADALMI HETILAP. 1899. MÁJUS 30.

A kápolnai emlékünnep.

A félévszázad előtt Kápolna rónaságain megvivott véres ütközetben a hazáért, a magyar szabadságért elesett hősök emlékezetére ünnepet ült Hevesvármegye kegyelettel visszaemlékező közönséges s a hozzája csatlakozott lelkes magyarság. (…) Ezer és ezer ember foglalta el már kora reggel Kápolna község zászlódiszben állott utczáit és tereit s minden érkező vonat, a község minden utjáról robogó kocsik szinte öntötték a folyton szaporodó sokaságot.

Gyöngyös város is kivette részét vármegyénk hazafias ünnepélyéből. A hideg idő többeket visszatartott ugyan, de egy lelkes csoport megjelent az Orczy ház előtt és reggel 7 órakor megindult és elvitte hálája elismerése kapcsán koszorúba font virágait, Kápolnára érve minden feltünést kerülve el is helyezte koszorúit az emlékszobron.

(…) Reggel 9 óra 25 perczkor robogott be a gyorsvonat mely Kossuth Ferenczet, Ábrányi Emilt, Szederkényi Nándort, Kubik Bélát, Okolicsányi Lajost stb. hozta. A vendégeket a rendező bizottság elnöke: Kapácsy Dezső szép beszéddel fogadta, mire Kossuth Ferencz röviden válaszolván, a diszes menet a templomba vonult, ahol Klampaczky Alajos az ősz 48-as honvéd, szihalmi plébános olvasta a gyászmisét melyen az egri dalkör miseénekeivel közreműködött.

Az isteni tisztelet után zászlókkal és zeneszó mellett indult a körmenet a honvédemlékhez. Itt az ünnepélyt az egri dalkör nyitotta meg a „Himnus”-sal. A bevezető beszédet nemes hévvel, fiatalos tűzzel a hevesmegyei honvédegylet elnöke: Horváth József mondta el. Utána Kossuth Ferencz beszélt lelkesen és lelkesitve. (…) Most jött az ünnepély fénypontja: dr. Csillagh Mór ünnepi beszéde. Hatalmas, remek beszéd volt ez. Költői hasonlatokban gazdag, magasan szárnyaló és mégis magyar minden izében, megérthető mindenki által. Elragadtatva hallgatta az ezernyi ember és az elismerés szava röppent el minden ajkról.

(…) Méltó folytatását képezte az ünnepélynek Ábrányi Emil „A kápolnai csatatéren” czimű költeménye. A koszorús költő maga szavalta el remek alkalmi versét, óriási lelkesedést keltve… Végezetül az egri dalkör a „Szózat”-ot énekelte el szokott bravurral, szépen. Ezután a testületek tették le rövid jelmondataik kiséretében szebbnél-szebb koszorúikat a szobor talapzatához és a szép ünnepély lelkes hangulatban véget ért.

EGRI POSTA. HETILAP. 1862. NOVEMBER 2-ÁN.

Egri Posta. 1862. januárius 5-én jelent meg a hetilap első évfolyamának első száma Fotó: Szilvás István

Cseléd-ajánlás ügyében.

Tisztelettel értesitem a cselédtartó t. gazdákat, hogy Egerváros tanácsának f. é. oct. 22-én kelt végzése folytán közerkölcsiség szempontjából az eddigi cselédhajhászókat, eddig minden rendöri felügyelet nélkül üzött foglalkozásuktól eltiltotta, s cseléd-ajánlás jogával kizárólag alólirottat, mint különben is a szab. tudakozó-intézet tulajdonosát ruházta föl. Midőn ezen joggal rám háramlott kötelességemet lelkiismeretesen teljesiteni főtörekvésem leend, egszersmind e részben a t. közönség bizalmát kinyerni s megérdemelni iparkodom. Ennél fogva felkérem a cselédtartó gazdákat, miszerint cseléd felfogadás esetében hozzám fordulni sziveskedjenek.

Gosztonyi József, s. k.

Ajánlóképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában