Heves megye

2018.03.17. 06:50

Brutális időjárás várható a hétvégén

Túlzás nélkül állítható, kisebb katasztrófahelyzet elé nézünk az elkövetkező napokban.

B. K.

Havazás a Kékestetőn

Forrás: HMH

Fotó: Czímer Tamás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján szombaton az esőzést már délelőttől havazás váltja fel az ország északi és nyugati megyéiben. Délután az ország keleti és déli megyéiben a havazás előtt fagyott vagy ónos eső is hullhat.

Rázsi András, az egri Eszterházy Károly Egyetem fizika tanszékének tanársegéde, meteorológus lapunk érdeklődésére úgy fogalmazott, hogy túlzás nélkül állítható, kisebb katasztrófahelyzet elé nézünk az elkövetkező napokban. Térségünkben jelentős mennyiségű, legalább 5-10 centiméter friss hó várható, sőt, ezeken viharos, akár 60-90 kilométer/órás széllökések is előfordulhatnak, melyek nyomán több helyen is hófúvásos szakaszok alakulhatnak ki. Vasárnap délutánra, az esti órákra a havazás gyakorlatilag kiterjed az ország teljes területére, de intenzitása a nap folyamán valamelyest csökken.

A szakember szerint nagy gond, hogy sok háztartásban mostanra elfogytak a tűzifa készletek, pedig legalább egy hétig kemény mínuszokra kell felkészülnünk, nap közben is.

A közutakon is elkél a fokozott óvatosság, sőt a legtanácsosabb el sem indulni. Sok autón már lecserélték a téli gumikat. Ezekkel a járművekkel tilos autózni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a március 15-ig tartó téli üzemeltetési időszakát hétfőn további egy héttel meghosszabbította, így a társaság 93 mérnökségén keresztül a következő napokban is több mint 700 munkagép és mintegy 4000 szakember végzi a síkosságmentesítési munkákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában