észak-heves

2017.07.28. 11:30

Búcsú a szippantóstól?

A térség öt településén élők reménykednek, hogy hamarosan megvalósulhat a szennyvízberuházás. A szippantás egyre drágább, a türelem is fogytán.

Barta Katalin

Öt faluban szabadulnának a szippantós autóktól. Európai szennyvízkezelésre várnak az itt élők. Képünk illusztráció Fotó: MW

Minden remény megvan arra, hogy az észak-hevesi térség településein – Ivád, Szajla, Terpes, Kisfüzes, Fedémes – megoldódjon a szennyvízkezelés. Tény, hogy a megye ezen részén öt helységben ma is olyan ingatlanokban élnek a helyiek, ahol megoldatlan a szennyvízkezelés. A háztartások évente átlagosan két-három alkalommal rendelnek szippantós autót. Fordulónként ez tíz köbméteres derítő esetén akár 40 ezer forintba is kerülhet. Sokan takarékossági okokból egyenesen a kertekbe, árkokba szivattyúzzák a trutyit, ami a kánikulai napokon iszonyú bűzzel jár.

Ivádi olvasónk érdeklődött, van-e tudomásunk arról, hogy mikor oldódhat meg a gondjuk. Elmondta, évtizedek óta szenvednek az egyre tarthatatlanabb helyzettől. Ezt több fórumon is szóvá tették már, de érdemben nem történt előrelépés. Az érintett települések polgármesterei bizakodók, úgy nyilatkoztak, hogy közös pályázatuk kedvező elbírálásában reménykednek.

Öt faluban szabadulnának a szippantós autóktól. Európai szennyvízkezelésre várnak az itt élők. Képünk illusztráció Fotó: MW

Az emberek nagyon várják, hogy megépüljön a szennyvízhálózat. Érthető a türelmetlenségük. A lakossági fórumokon, közmeghallgatásokon is rendre felvetődik a kérdés, hogy mit lehet tenni azokkal a környezetkárosító emberekkel, akik rendszeresen a szabadba szivattyúzzák a szennyvizet. A térségben szolgáltató PEVIK Kft. vezetője, Garai Ferenc többször is elmondta már, a szabálytalanságnak csak akkor lehetne véget vetni, azt szankcionálni, ha valakit rajtakapnának az ügyeskedésen, és azt hitelt érdemlően dokumentálnák (lefotóznák, tanúkkal hitelesítenék). Erre azonban még nem volt precedens.

Ez az időszak érhet véget, ha az önkormányzatok esélyt kapnak a hálózathoz való csatlakozásra.

Újraéled a remény, hogy lesz engedély

Az elmúlt években a kétezer lakos alatti településeknek esélyük sem volt pályázni a szennyvízhálózat kialakítására. Amikor a szomszédos hét település Pétervására gesztorságával 2000-ben együtt pályázta meg a beruházást, Ivád, Kisfüzes, Terpes, Szajla önerő híján nem tudott csatlakozni. Most újraéled a remény. A helységek vezetői úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy megnyílt egy olyan pályázati lehetőség, amely zöld utat adhatna a beruházásnak. A kiviteli tervek elkészültek, várnak a szakhatósági engedélyekre, s a minisztérium beleegyező nyilatkozatára. Ha engedélyt kapnak a már működő rendszer bővítésére, az ahhoz való csatlakozásra, megvalósulhat a négy kis falu lakóinak álma.

 

Fedémesen is bíznak a megoldásban

A fenti településeken mindenütt azon háborognak, hogy hovatovább a saját szennyükbe fulladnak. Panaszkodnak, hogy a vezetékes szennyvízhálózat hiánya miatt a szolgáltató alkalmanként 13–40 ezer forintot is elkér a szippantásért. Sokan olyan vállalkozót hívnak a szippantásra, aki számla nélkül, olcsóbban elvégzi a munkát. Azok a családok, akiknél a havi jövedelem 70–80 ezer forint, jobb esetben az éj leple alatt ma is kiszivattyúzzák és a kertekre ürítik a derítő tartalmát, rosszabb esetben nappal a közterületi vízelvezető árkokba terelik a bűzös-szennyes lét. Fedémesen a biotisztításon alapuló rendszert szeretnék. Úgy tudjuk, itt is hamarosan megvalósulhat a beruházás.

Barta Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában