dél-heves

2018.01.20. 11:12

Céljuk a hátrányok korai csökkentése, a felzárkóztatás

A korai fejlesztés, a képességgondozás áll a középpontjában a Biztos Kezdet gyerekházaknak, melyek a hátrányos helyzetű településeken nagy segítséget nyújthatnak. A leendő intézményekben a szülőket és gyerekeket is segítik különböző módokon.

Berecz Renáta

Hasznos foglalkozások is segítik a kisgyerekek korai fejlesztését a településeken Beküldött fotó

Pélyen óvoda és iskolai is működik, ám ­bölcsődei szolgáltatás nincs, ­egyelőre ugyanis nem szükségeltetik. Ugyanakkor sok hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű család van, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben is részesülnek. Számukra jobb lehetőséget jelenthet a Biztos Kezdet gyerekház, melynek működtetéséhez nyert el nemrégiben támogatást az önkormányzat. A polgármester arról szólt, negyven­millió forintot kapnak a megvalósításhoz, mely négy-öt évre biztosítja a működést.

Ari Norman hozzátette, az intézmény elsődleges célja a hátrányos helyzet csökkentése különböző funkciók megteremtésével. Itt a szülők ugyanis segítséget kapnak majd három év alatti gyermekük fejlesztéséhez, felzárkóztatásához a szakirányú végzettséggel rendel­kező munkatársak segítségével. Ezáltal a kicsik könnyebben illeszkedhetnek be később az óvodába, s ideje korán felismerhetők lesznek az esetlegesen kialakuló problémák is.

Hasznos foglalkozások is segítik a kisgyerekek korai fejlesztését a településeken Beküldött fotó

Emellett egyéb szolgáltatások is elérhetők lesznek, így, ha egy szülő nem tudja otthon megoldani a mosást, főzést, itt erre is lehetőséget kap. A tervek szerint ugyanis egyéb közösségi funkciója is lesz a helynek, ahol a foglalkoztatószobákon kívül például konyhát is kialakítanak. A faluvezető egyelőre úgy látja, nagyjából húsz család az, akit érinthet ez a lehetőség. Ugyanakkor azt is elmondta, egyelőre még nem tudják, pontosan hol lehet majd ezeket megtartani, a megfelelő helyszín kialakításához még forrásra van szükségük.

Kömlőn szintén sok a hátrányos helyzetű család, és sok a kisgyermek is. A település pedig ugyancsak támogatást nyert a gyerekház létesítéséhez nemrégiben. Turó Tamás polgármester örömét fejezte ki a lehetőség miatt, úgy véli, sokat jelenthet ez majd a kedvezőtlenebb helyzetben élők számára, életminőségük javítására is.

A pélyihez hasonlóan itt is szeretnének kialakítani konyhát, ahol együtt főzhetnek a szülők, s lehetőséget biztosítanának a mosáshoz is. A település vezetője arról is szólt, a szülőknek is terveznek mindennapos programokat majd, szakemberek bevonásával. Emellett pedig foglalkoztatókat és felzárkóztatókat a három év alatti gyermekeknek, szintén hozzáértők segítségével. Szavai szerint ezek azért is lesznek fontosak, mert megfelelően előké­szíti a gyermekeket az óvodai beilleszkedéshez.

Az ugyancsak negyvenmillió forintos pályázat így ­komplex lehetőségeket biztosít a nehezebb helyzetben lévő családoknak. Terveik szerint a művelődési házban alakítanának ki megfelelő helyszínt a programokhoz. Egyelőre azonban csak a pályázat pozitív elbírálásáról tájékoztatták őket, így a megvalósításra még várni kell.

Régóta nyújt segítséget a Mazsola

Nyáron lesz nyolc éve, hogy elindult a gyerekház a faluban, szintén pályázat segítségével. A támogatás három évre szólt, jelenlegi működésükben pedig jelentős szerepet vállal a ­Magyar Máltai Szeretetszolgálat. ­Kálósiné Tóth Katalin elmondta, sok­rétű segítséget nyújtanak a szülőknek, s ingergazdag környezetet biztosítanak a gyerekeknek. Együtt mondókáznak, ­játszanak, s átadják a jó gyakorlatokat a szülőknek.

Az intézmény vezetője úgy ­látja, nagyon sokat jelent a faluban működésük, hiszen a napi, heti tervek szerint működő foglalkozások mellett van lehetőség mosásra, főzésre is, beosztás alapján. A Mazsola Biztos Kezdet Gyerekházban működik ugyanakkor a védőnői szolgálat is, mely a gyermekek fejlődésének nyomon követése miatt is nagyon fontos. A kicsik szociális, mentális és testi fejlődését képzett munkatársak és önkéntesek is segítik. Emellett a várandósokra is figyelnek, tanácsokkal látják el őket, s egy babacsomagot is ajándékoznak nekik. Úgy véli, fontos a segítséget már az alapoktól megadni.

 

Címkék#Heves

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában