Heves megye

2018.04.21. 11:30

Dicséret a polgárőröknek: jelentősen csökkent tavaly a bűntények száma

Az Országos Polgárőr Szövetség értékelése szerint dicséret illeti helytállásáért a megyében szolgáló csaknem háromezer civil önkéntes bűnmegelőzőt.

Szilvás István

Nem szokványos eset, hogy a megyei rendőr­főkapitány egy szakmai tanácskozáson neves írót idéz. „A madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek pedig egyetlen szülőföldje és sok-sok kötelessége” – citálta Tamási Áron szavait Czinege László rendőr dandártábornok.

– Önöknek sok-sok kötelességük van, teljesítették azokat, s áldozatos munkájukkal példát mutattak – fordult a megye csaknem háromezer polgárőrét képviselő küldöttekhez.

Az elismerő szavak a Heves Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége évértékelő közgyűlésén hangzottak el, miután Völgyi Ferenc elnök számot adott a közösség elmúlt évi tevékenységéről. Mint elmondta, 97 településen működik polgárőr-egyesület, összesen 2929-en őrzik a helybeliek nyugalmát. Rendszeres járőr- és figyelőszolgálatot látnak el, 2017-ben 243 ezer 384 órát töltöttek a köz- és külterületek ellenőrzésével. A közösen töltött szolgálati órák száma tavaly meghaladta a 64 ezret. Ennek is betudható, hogy a megyében jelentősen csökkent a bűncselekmények száma.

Az egerfarmosi elnök (jobbra) évtizedek óta végzett munkáját ismerték el Fotó: Szilvás István

Elhangzott, az országos szövetség által kezdeményezett kiemelt program, a „100x100 Biztonság” indításakor tizenegy, a „250x100” akcióhoz további öt egyesület csatlakozott, a jelenleg futó „300x100” akcióban 19, a nagyvárosi bűnmegelőzési szolgálatban négy egyesület vesz részt. Huszonhárom helységben nyílt lehetőség a fokozott ellenőrzésre.

Eredményes tevékenységük ellátásához nagyban hozzájárult, hogy a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-­főkapitányság jóvoltából 45 új járőrautó érkezett a megyébe, tizenöt régi kocsit fiatalabbakra cserélhettek. Itt vezették be először a központi könyvelési rendszert és az elszámolások centralizálását. Az idén – szintén elsőként – az elektronikus elszámolási rendszert kívánják kiépíteni.

Völgyi Ferenc kiemelte: 2018 a gyermek-, az ifjúság- és a családvédelem jegyében telik, komoly figyelmet szentelnek az ifjú polgárőrök számának növelésére.

Hozzászólásában az egyesületek adminisztrációs terhének csökkentésére tett lépésekért mondott köszönetet Molnár János hevesi küldött, a kerecsendi Hócza György és a kompolti Farkas Mariann a megyei szövetség felügyelőbizottságának a munkájával foglalkozott. A szajlai Zámbó Mihály a lovas polgárőrség fontosságáról beszélt. Barta Péter (Bél­apátfalva) a cégautót terhelő adó eltörlését szorgalmazta, míg Balog Zoltán (Adács) arról szólt, hogy érdemes lenne foglalkozni a bűnmegelőzést se­gítő drónok használatával.

– Az országban ez az egyik olyan megye, amelyiket az önkéntes bűnmegelőzők tevékenységéért dicséret illeti – tolmácsolta az Országos Polgárőr Szövetség értékelését dr. Barnucz Szilvia főigazgató, aki elmondta: az itt működő egyesületeknek is köszönhető, hogy 2017-ben javult a polgárőrség megítélése, erősödött az egysége, jelentősen emelkedett a szakmai színvonala.

Elismerték a munkájukat

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát adta át Balogh Tibor r. ezredesnek, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság vezetőjének. E kitüntetés arany fokozatát Burgermeister János, az Egerfarmos Községi Polgárőr Egyesület elnöke, az ezüstöt Dobos Zsigmond, a Tiszanánai Polgárőr Egyesület tagja kapta meg. A megyei szövetség emlékplakettjét Ködmön Zoltánné, a bükkszenterzsébeti egyesület tagja vehette át. Számos polgárőrnek emléklappal köszönték meg a déli országhatárnál teljesített szolgálatát.

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában