heves megye

2017.08.16. 08:22

Egerben több, a Mátrában kevesebb a termés

Megyénk két borvidékén eltérően alakult az idei éve a szőlősgazdáknak, de a ­szüret mindenhol korábban kezdődik.

Tóth Balázs

A Mátraalján már a jövő héten, Eger környékén pedig augusztus végén kezdődik a szüret Fotó: Korsós Viktor

A Mátraalján a héten, Eger környékén pedig augusztus végén kezdődhet a szüret, s míg előbbi borvidéken kevesebb, utóbbin várhatóan több lesz a termés. Az idei szőlőszüret a szokásosnál néhány nappal korábban veszi kezdetét.

– Ha az utóbbi két évet nézzük, akkor időben, ha a megelőző időszakot vesszük alapul, akkor korábban kezdődik a szüret, de általában augusztus 10–20. ­között kezdődik a munka. A borászatok úgy tervezik, jövő héten, augusztus 15-én kezdik szüretelni az Irsai Olivért,­ csak néhányan halasztották augusztus 20. utánra. Augusztus 25-re végeznek is ezzel a fajtával. A mennyiség gyenge-közepes lesz, mert a téli fagyok jobban megviselték az ­Irsait, s voltak tavaszi fagyok, valamint a május 13-i jégeső is elverte a növényeket. Körülbelül hat-hét tonnányira lehet számítani hektáronként – számolt be dr. Nyilas János, a Mátrai Bor­vidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

A minőségről elmondta, a cukorfok 14-15 körül alakul, a jövő hétre várhatóan 15-16-ra emelkedik, de szüretelni kell, mert a nagy meleg miatt a savcsökkenés jelentős, s az Irsai fajta egyébként is kevés savat tartalmaz. Harmonikusabb a bor, ha a savtartalma megfelelő, a cukrot pótolni egyszerűbb. Ha a szőlő nem teljesen érett, akkor a bor nem lesz szép, illatos, gyümölcsös sem, így féléretten sem szabad.

A korábbi évek átlagárai maradtak

Dr. Nyilas János kifejtette, más fajtánál még nincsenek kitűzve szüreti időpontok, az Irsai után egy hét kimarad, majd szeptember elején indul be újra a munka a többi illatos fehér fajtával, a muscat ­ottonellel, s egy-két kékszőlővel. A rozénak szánt kékszőlőket szeptember közepe-vége táján szedik le.

A szőlőárak az elmúlt évek átlagához igazodnak, 70-120 forint közötti kilónkénti áron vásárolják föl. Magasabb árat adnak az Irsaiért, a traminiért, alacsonyabbat a vegyes szőlőkért és a csemegefajtákért. A Mátrai borvidéken alacsonyabb lesz a termésátlag, de településenként, dűlőnként eltérő a mennyiség. A jég kártétele például Gyöngyösön és környékén volt jelentős, máshol alig volt jégverés. A károsult gazdák bíznak abban, hogy a kárenyhítési alapból kapnak némi kompenzációt a kevesebb termés miatt.

A Mátraalján már a jövő héten, Eger környékén pedig augusztus végén kezdődik a szüret Fotó: Korsós Viktor

Augusztus végétől szüretelnek Egerben

Az Egri borvidéken még nem jelöltek ki szüreti időpontokat, itt nincsenek nagyon ­korai fajták, így a zenittel, zengővel, ­turánnal startol a munka. ­Valószínűleg itt is pár nappal, egy héttel korábban kezdődik majd. A minőséggel kapcsolatban még nincsenek információk, mert nem voltak próbafokolások.

– Augusztus végén kezdődik a szüret Egerben és a borvidéken. Errefelé az időjárás kedvező volt, a téli fagyok kevés kárt okoztak, de gyérítette a kártevők és a kórokozók állományát. Tavaszi fagy és jég sem volt és az aszály sem sújtotta az ültetvényeket, mert mindig volt annyi csapadék, amennyire szükség volt. Növényvédelmi gondok sem voltak jellemzők, csak akkor, ha valaki hibázott a technológiában. A hegybírók most készítik a termésbecsléseket, előre láthatólag tíz százalékkal magasabb hozamra lehet számítani a tavalyinál – mondta Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Elfogadják az új szabályozást

A Hegyközségek Nemzeti ­Tanácsa új szabályokat írt elő a felvásárlással kapcsolatban. Dr. Nyilas János szerint mindez a termelők érdekében történt, bár növelik az adminisztrációt. A kötelező ajánlatokat augusztus 15-ig közzé fogják tenni a felvásárlók, a szerződésben pedig rögzítik az árakat az előző évek alapján. Hozzátette, a szerződések akkor jók, ha mindkét fél megelégedését szolgálják, nem pedig csak azt nézik, hogy mely apróságot nem teljesítette belőle a másik.

Pál Sándor szerint az új szabályok nem okoznak nagy változásokat az Egri borvidéken, itt eddig is szerződtek a nagy termeltetők a gazdálkodókkal, szinte a teljes mennyiségre. A minimum árakat itt is hamarosan közzéteszik. Pál Sándor szerint a végleges felvásárlási árak még nem dőltek el, függ a mennyiségtől, minőségtől, de lesz kereslet az egri szőlőre az Alföldön és még külföldön is.

Tóth Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában