heves megye

2018.01.18. 19:49

Egy ember megfagyott, egy súlyosan megsérült Egerben

Megyénkben valamennyi hajléktalanszálló teljes kapacitással működik. Egerben pótágyakat is elhelyeztek, hogy mindenki találjon menedéket a fagyos napokon. Sajnos, ennek ellenére fagyhalálról kaptunk hírt.

Barta Katalin

Megyénkben évek óta jól szervezetten működik a hajléktalanokról való gondoskodás. Az első tragikus fagyhalál nem a rendszer hiányosságaiból fakad Fotó: Shutterstock

Hiába az odafigyelés, a segíteni akarás, a napokban mégis akadt egri áldozata a fagyos időjárásnak. Értesülésünk szerint szerda reggelre egy ember megfagyott a Lajosvárosban, egy pedig súlyos sérüléseket szenvedett a Berva lakótelepen.

Varga István, az egri hajléktalanszálló vezetője tud az esetekről. Érdeklődésünkre elmondta, a kihűlt áldozat következetesen kerülte a szállót, hiába próbálták több alkalommal arra kérni, hogy legalább a hidegebb napokon töltse ott az éjszakákat. A másik esetben későn vették észre a Berva lakótelepen éjszakázó embert, aki fagyási sérüléseket szenvedett, ám hajnalban sikerült még időben mentőt hívni hozzá. Őt jelenleg is az egri kórházban ápolják.

Az elmúlt fagyosabb napokon megteltek megyénk hajléktalanszállói. A tartós mínuszok elől azok is a fűtött helyeken húzzák meg magukat, akik egyébként évek óta az utcán, a szabad ég alatt, kapualjakban töltik az éjjeleiket. Jelenleg telt ház van a szállón, ahol pótágyakat is beállítottak. Mindenkit befogadnak, aki a hideg elől itt keres menedéket.

A Szvorényi úton emellett naponta ötven adag meleg étellel várják az éhezőket a Caritas konyhán. Árvai Ferenc, a Főegyházmegyei Caritas igazgatója kérdésünkre közölte, állandó kapcsolatban állnak a városi szociális ellátó rendszer tagjaival, és szükség esetén mindenben együttműködnek velük.

A hideg időjárás fokozott veszélyt jelent a hajléktalanokra Fotó: Shutterstock

Hétköznapokon este tíz óráig két utcai szociális munkás járja a várost, keresi és segíti a hajléktalanokat, illetve bárkit, akinek segítségre van szüksége. Hozzájuk már idén télen is futott be olyan telefonhívás, amely alapján a bejelentésre a helyszínre siettek egy idős, magatehetetlen emberhez és riasztva a hatóságokat, biztonságos helyre szállították. A hideg időjárásra tekintettel bárki, akinek segítséget jelent, zsíros kenyeret és forró teát fogyaszthat a Vöröskereszt Klapka úti irodája mellett reggel fél kilenctől, de napközben a Tulipán téri új Gondozói házban is melegedhetnek.

Az Egri Szociális Szolgáltató Intézmény munkatársai kérnek mindenkit, aki segítségre szorulót lát, hogy a nap bármely órájában hívja a 30/401-0107-es telefonszámon az ügyeletes szociális szakembert, vagy az ismert segélyhívó számok egyikét. A Vöröskereszt több alkalommal is szervezett melegétel-osztást a télen. Eger önkormányzata szociális intézményein keresztül – minden illetékes szervvel együttműködve – igyekszik jól koordináltan, kielégítő módon gondoskodni a segítségre szorulókról. Ehhez kérik valamennyi egri lakos támogatását.

Gyöngyösön a krízis időszakban a szállóban meleg étellel, vitaminokkal és fűtött helyiségekkel segítik a hajléktalanokat. A nappali melegedő 50-60 otthontalannak nyújt segítséget ilyenkor.

Hatvanban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Teleki úti gondozási házában 40 férőhelyes nappali melegedővel, válságos időszakban 30 ágyas éjjeli menedékhellyel várja a nélkülözőket.

Az önkormányzatok vezetői, a szociális szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy a tél folyamán ki-ki figyeljen oda jobban a szomszédjára. Ilyenkor a füstölgő kémény látványa is elég ahhoz, hogy megnyugodjunk: nem fenyegeti kihűlés embertársunkat. Bár a köztudatban a fagyhalált gyakran a hajléktalan emberek problémájaként említik, a valóságban a kihűléses haláleseteknek kevesebb mint egyötöde következik be közterületen, a szabadban, az esetek kétharmadában az illető az otthonában fagy meg. Ugyanakkor a kihűlés mégsem csupán szegénységi kérdés, a társadalmi elszigeteltség, a rossz egészségügyi állapot is közrejátszik.

Tartós hidegben elrendelhetik a vörös kódot

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy tavalyi törvénymódosítás szerint extrém időjárás esetén, a szociális és nyugdíjpolitikáért felelős államtitkár úgynevezett vörös kód figyelmeztetést rendelhet el. Ilyenkor a meteorológiai szolgálat kettes fokú, narancssárga riasztást ad ki abban az esetben, ha a napi átlaghőmérséklet mínusz tíz Celsius-foknál alacsonyabb, illetve huszonhét Celsius-foknál tartósan magasabb. Az új eljárási rend most télen lépett először életbe. A protokoll szerint rendkívüli hidegben a nem hajléktalanokat segítő bentlakásos intézményeket is meg kell nyitni a hajléktalanok előtt, ha a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer már nem tud segíteni a rászorulókon.

 

 

 

 

 

 

Címkék#heves megye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában