HEVES MEGYE

2017.08.18. 16:19

Egyre vonzóbb térség a turisták számára Heves megye

Számos település kínál látnivalót, a kikapcsolódáshoz lehetőséget azok számára, akik megyénkbe látogatnak. Nem meglepő, hogy leginkább a nyári időszak számít csúcsidőszaknak a turizmus szempontjából. Megnéztük, hogyan alakult idén eddig megyénk néhány kedvelt turisztikai célpontjának látogatottsága.

Berecz Renáta

Jól alakul az idei nyár vendégforgalma megyénkben. Bár pontos adatokkal majd szeptemberben lehet számolni, azt már most is látni, bizony, a jó idő kedvezett e turisztikai célpontoknak, emellett a településeken szervezett színes programok is vonzották a turistákat. A Tisza-tó kedvelt helyszín a megyebeliek körében is közelsége miatt, de messzebbről is érkeznek ide szép számban. Nincs ez másként Egerrel sem, belföldről és külföldről egyaránt sokan látogatnak a városba, látványosságai, programjai szintén csalogatóak a turisták számára. A mátrai térség pedig mind az aktív kikapcsolódásra vágyókat, mind pedig a wellness kedvelőit csalogatta. Elmondható, a megyénkben eddig eltöltött vendégéjszakák alapján semmi ok a panaszra.

A Tisza-tó is nagyon kedvelt célpont. Poroszlón az idén több alkalommal is csúcsra jártak a szállások Fotó: Gál Gábor

Poroszló a Tisza-­tó és az Ökocentrum vonzereje révén kedvelt. Ezen a nyáron ráadásul sokszor kerülhetett volna ki a község táblájára a „megtelt” felirat. Bornemisza János, a település polgármestere elmondta, az országos trendeknek megfelelően alakultak náluk a turizmus számai, az előző évekhez képest javulás tapasztalható. Nemcsak belföldről, külföldről is érkeznek hozzájuk, leginkább lengyelek és szlovákok. Szavai szerint a szomszédos települések jól együttműködnek, s ha úgy adódik, hogy például Poroszlón már nem tudnak szállást biztosítani a vendégeknek, szívesen ajánlanak lehetőségeket Sarudon, Tiszanánán, Kiskörén. Hozzátette, ha az időjárás továbbra is kedvező lesz, több vendéget fogadnak idén, mint tavaly.

Hegedűsné Majnár Márta, az egri Tourinform Iroda vezetője elmondta, közel telt házzal működnek jelenleg a szálláshelyek a megyeszékhelyen. Hozzátette, előfordulnak olyan vendégek, akik nem voltak elég előrelátók, s úgy gondolták, az utolsó pillanatban is sikerülhet szállást találniuk.

– Ez komoly erőfeszítés főszezonban – tette hozzá az iroda vezetője. Elmondása szerint még nem rendelkeznek pontos adatokkal az idei nyár számairól, de az év első hat hónapjára vonatkozóan már igen. Ezek alapján kijelenthető, összességében növekedés tapasztalható. A városi önkormányzat adóirodájának tájékoztatása alapján, az említett időszakban több mint 230 ezer vendégéjszakát töltöttek el a megyeszékhelyen. Áprilisban nagyot ugrott ez a szám, s azóta is növekvő értékeket mutat. A Tourinform-­iroda vezetője pedig úgy látja, nagy valószínűséggel a júliusi és augusztusi eredmények sem alakulnak másképp.

A Mátrában jól karbantartott turistautak csalogatnak Fotó: Czímer Tamás

A mátrai térség szintén kedvelt célpont az üdülni vágyók körében. Benkő Béla, a Gyöngyös–Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület menedzsere elmondta, fontos tényezőnek számít a térség turizmusa szempontjából a hegyvidéki wellness fogalma, vonzóerő a pihenni vágyóknak az átlagtól eltérő, alacsonyabb hőmérséklet, pláne kánikula idején. Sokakat vonzott a Mátra ezen a nyáron, hiszen számos programmal készültek a településeken, ilyen például a Kékestetőn szervezett borpiknik is. Az aktív kikapcsolódást kedvelőknek is tartogat lehetőségeket a térség, hiszen jól kiépített kerékpárúttal és turistautakkal is dicsekedhet.

A menedzser hozzátette, a belföldi vendégek rövidebb ideig, átlagosan egy-két éjszakát maradnak, a külföldiek azonban két-három éjszakát. Az idei első félévben csaknem 162 ezren látogattak e környékre. Ez a szám is emelkedő tendenciát jelez.

2017/összes vendégéjszaka

EGER

Január

21 260

Február

24 596

Március

33 774

Április

43 992

Május

45 561

Június

61 301

(Forrás: EMJV Önkormányzat, adóiroda)

(Ajánlófotó: Berán Dániel)

Berecz Renáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában