Mátraballa

2018.09.13. 14:00

Elegük lett a faluban száguldó teherautók okozta károkból

Levélben fordult Mátraballa polgármestere a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatójához, amelyben arra kéri, segítsenek abban, hogy járható utakon közlekedhessenek az emberek.

Barta Katalin

All-focus

Levelet írt Dudás Róbert a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának, amelyben segítséget kér. Ennek lényege, hogy a mátraballai utak állapota folyamatosan romlik, amihez nagyban hozzájárul a megnövekedett teherforgalom, ráadásul – mint arra a községvezető rámutatott – sokszor szinte átszáguldanak a kamionok a falun.

A falu polgármestere elmondta: többször, több fórumon is jelezte már a problémát. Szavai szerint az elmúlt hónapokban megnövekedett a forgalom, így az utat érő terhelés is, mivel a 21-es főút építése kapcsán számos kamion jelent meg a településen. Állítása szerint óránként húsz és harminc közé tehető azoknak a kőszállító tehergépjárműveknek a száma, melyek mindennap átszáguldanak az útjaikon.

Dudás Róbert szerint egyre veszélyesebb Mátraballán közlekedni. Mielőbbi megoldást szeretne a problémára Fotó: beküldött

– Teszik ezt óriási robajjal, a sebességhatárokat csak helyenként betartva. Az ­eddigi úthibák nagyobbakká, helyenként kritikussá, baleset-, illetve­ életveszélyessé váltak – húzta alá, hozzátéve: ezeket a problémákat jelezte a területileg illetékes rendőri vezetőnek, valamint a térség országgyűlési képviselőjének is, hiszen ha hamarosan nem történik beavatkozás, akkor az is előfordulhat, hogy megszűnik a Mátraballán átmenő forgalom amiatt, hogy a település központjában lévő híd jelenlegi balesetveszélyes helyzete tovább romlik, leszakad. Ha ez bekövetkezik, nemcsak a ­helyreállítási költségek növekednek meg, a jelenlegi javítási költségekkel szemben, de elzárná a települést a forgalomtól és ezzel együtt megszűnne a 2411-es út átjárhatósága is.

Levelében arra kéri a társaságot, egyeztessenek a problémáról, annak a mielőbbi orvoslásáról. Végül azt szorgalmazza, hogy a társaság képviseletében személyesen is győződjenek meg a szakemberek arról, hogy a tájékoztatása nem eltúlzott, és mielőbbi intézkedést sürget az élhető környezet visszaállítása és az állandósult veszélyeztetés elhárítása érdekében.

A Heol megkérdezte a közútkezelő kommunikációs osztályát, mikorra várható a helyzet orvoslása. Válaszukban azt írják, a 21-es főút felújítása, fejlesztése a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. A kivitelezővel a nagy tömegű szállítások befejezése után a cég szakembereivel tartandó közös szemlét követően javítják ki a burkolat hibáit a beszállítói útvonalon.

Hangsúlyozzák, már a munkák előtt is végeztek állapotfelmérést. Addig is szükség szerint a kivitelező vagy a társaság is folyamatosan elvégzi a forgalomra veszélyes burkolathibák javítását, melyekről útellenőri szolgálatukon keresztül naprakész információkkal rendelkeznek. Közlésük szerint e munkákat folyamatosan végzik, végeztetik. A munkák befejezéséig a kivitelezők és a beruházó nevében is a közlekedők türelmét és megértését kérik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában