hatvan

2018.01.22. 14:36

Élénkülő lakáspiac, horroráron kínált szolgáltatóhelyek

Az elmúlt hónapokban elindult a társasházépítés a településen. Az ipar megerősödése nyomán az igények is nagymértékben bővültek.

Tari Ottó

Az Ady Endre utcában, a Zagyva parti városban látványos szakaszához érkezett a beruházás Beküldött fotó

Noha Hatvan az elmúlt időszakban látványosan fejlődött, a lakhatást illetően korántsem volt rózsás a helyzet. Néhány szociális bérleménytől eltekintve évtizedek óta nem épültek társasházak a Zagyva-­parti városban.

Horváth Richárd polgármester szerint a helyi ipar dinamikus fejlődése indokolttá teszi nemcsak a szálláshelyek, hanem a vásárlók saját tulajdonába kerülő ingatlanok bővítését is. A Fejlődő Hatvan-programban – amelynek lényege, hogy meghatározza azokat a szempontokat, amelyek alapján a városvezetés hosszú ­távú koncepció mentén tervezheti fejlesztési stratégiáját – nagy hangsúlyt fektettek ­erre a célkitűzésre. Fórumokat szerveztek, befektetőkkel tárgyaltak, felmérték az igényeket, s az eredmény a vártnál is korábban jelentkezett. Napjainkban Hatvan három-négy pontján már el is kezdődött a beruházások előkészítése, sőt van, ahol már az épület alapozását is elvégezték, s a falazásnál tartanak.

A leglátványosabban a ­Dózsa György tér melletti Ady Endre utcában haladnak. Itt a majdani lakások kétharmadát értékesítették már, az átadásuk őszre várható. A Balassi úton, a zeneiskolával szemben pedig a napokban bontották el azt az épületet, amelynek a helyén ugyancsak társasház épül majd. ­Információnk szerint az említetteken túl és Újhatvant érintően is zajlik az előkészítés, de tervezik az egykori Marsó ABC, illetve az Erzsébet tér felé található telkek ilyetén hasznosítását is.

Harangozó Roberta ingatlanszakértő elmondta: Hatvanban az utóbbi időszakban óriási a kereslet a lakások, az irodák, illetve a szolgáltatásoknak – szépségápolásnak, kávézóknak, pékségeknek, gyorsétkezdéknek – helyet ­biztosító létesítmények iránt, miközben a butikok és más kiskereskedelmi egységek jelentős hányada bezár. Egyes városrészekben – szavaival – horroráron kelnek el az említett célokra alkalmas helyiségek.

Az Ady Endre utcában, a Zagyva parti városban látványos szakaszához érkezett a beruházás Beküldött fotó

Ami a ténylegesen lakhatásra szolgáló ingatlanokat illeti, a szakember szerint most azok a 60 négyzetméteren felüli helyiségek a legkeresettebbek, amelyekre már igényelhető a csok. Sok fiatal emellett a komolyabb összegű hitelfelvételtől sem riad vissza, ami már-már a 2008, a gazdasági világválság előtti éveket idézi.

Harangozó Roberta arról is tájékoztatott, hogy az új társasházakban a négyzetméterenkénti ár 350 ezer forint körül mozog, ami a tavalyelőtti szintnek felel meg, ám szerinte ez nem tartható fenn sokáig, a következő ütemben az értékesítők hamarosan 400 ezret is elkérhetnek egy négyzetméterért.

Szabó Ottó helyi ingatlanértékesítő nemrég lapunknak úgy nyilatkozott: a megugrott kereslet főként a lakásokra vonatkozik, a családi házak iránt egyelőre kevesebben érdeklődnek, ám hamarosan ez is kedvezően változhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában