eger

2018.01.23. 13:20

Elismerés a kultúra napján a helyi művészeknek

Koltai Lajos: hibátlanul, elszántan és őszintén haladjunk a cél felé.

J. H.

Vetítés a Líceumnál Fotó: Berán Dániel

A magyar kultúra napját ünnepelték hétfőn este a Líceum épületében. Erkel Ferenc Ünnepi nyitányát követően – az Egri Szimfonikus Zenekar előadásában – Habis László, a város polgármestere mondott köszönetet mindenkinek, aki a város kultúrájáért dolgozik. Zárásként kiemelte: a magyar nyelv közös kincsünk, ezért őriznünk kell azt.

A kultúra napi ünnepséget az Egri Szimfonikus Zenekar dallamai nyitották meg Fotó: Berán Dániel

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, az EKF 2023 művészeti igazgatója. Köszöntőjében a szimfonikus zenekar előadásának egységére utalt azért, mert szerinte ez az egység fontos ahhoz, hogy a város elérhesse a nagy célt. Hangsúlyozta, hogy feladatuk az is, hogy felneveljék a következő generációt, hiszen 2023-ban ők lehetnek a kulturális fővárosi cím befogadói. Nem feledkezett meg az egri születésű, kétszeres Kossuth-díjas Illés Györgyről sem.

Az egyik díjazott, Somfai Tiborné Elvira néni és Habis László polgármester Fotó: Berán Dániel

 

– Hibátlanul, elszántan és őszintén haladjunk a cél felé – zárta köszöntőjét.

Az ünnepségen kitüntetéseket adtak át a helyi, kultúra területén sikereket elért művészeknek.

Gárdonyi Géza díjat vehetett át Somfai Tiborné Elvira néni és Molnár István Géza fotóművész. Habis László, a város polgármester Pro Agria szakmai díjat adományozott dr. Nagy Sándor irodalomtörténésznek és Kutas László szobrász, éremművésznek. „Kiváló munkáért” kitüntetést vehetett át Jakab Ernőné Jeles Teréz festőművész.

Molnár István Géza fotóművész (jobbra) is Gárdonyi Géza díjat vehetett át Fotó: Berán Dániel

Országgyűlési képviselői díjakat adott át Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője Gonda László zongorista, előadóművésznek, Báder Ernő hegedűművésznek, és Ludányi Andrea színházi ügyelőnek.

Vetítés a Líceumnál Fotó: Berán Dániel

 

Elismerés az EKMK-nak a Magyar Kultúra Napján

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ (EKMK) 2013-as elismerés után, immár másodszor nyerte el a Minősített Közművelődési Intézmény kitüntető címet.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Zenekadémián tartott ünnepség keretében adta át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Minősített Közművelődési Intézmény címeket és a Közművelődési Minőség Díjat. Minősített Közművelődési Intézmény címet hét szervezet kapta meg, köztük a komoly hagyománnyal rendelkező EKMK.

Balogh Zoltán minisztertől Kiss Renáta, az intézmény igazgatója vehette át az elismerést, melyet – mint azt Püski Viktóriától, az EKMK közművelődési szakemberétől megtudtuk – három éves komoly, odaadó munka előzött meg, hisz erre a címre pályázni lehet, s a folyamatos, magas színvonalú közművelődési tevékenység mellett igen sok feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy elnyerhessék ezt a minősítést.

Egres Béla

 

 

Kiss Renáta, az Egri Kulturális és Mûvészeti Központ vezetõje (j) átveszi a Minõsített közmûvelõdési intézmény címet Balog Zoltántól, az emberi erõforrások miniszterétõl a magyar kultúra napján rendezett ünnepségen Budapesten, a Zeneakadémián 2018. január 22-én. Mellettük Hoppál Péter kultúráért felelõs államtitkár (b). MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában