vélemény

2018.01.19. 13:45

Emelt fő

A magyar kultúra napja közeleg, s ez idő tájt jó érzés egrinek lenni. Bár a Himnusz szerzőjének tőlünk keletebbre van a szülőföldje, mi sem vagyunk szegények írókban, szép szavú költőkben.

Sike Sándor

Itt élt a Nagy Könyv szerzője, Gárdonyi Géza, s városunk fiaként jegyezhetjük Bródy Sándort. Kettejük egymást fürkésző szobra a Múzsák Ligetében örök mementóként mutatja a toll embereinek jóságát és nagyságát.

A kultúra persze, összetett dolog, nem merül ki az irodalom tudományában és művelésében. Kijelenthetjük: Heves megyeszékhelyének nincs szégyenkeznivalója. Említsük bár Kepest vagy Illés Györgyöt, Kátai Mihályt, Blaskó Jánost vagy a napokban az égiekhez költözött Nagy Ernőt. Munkásságuk az alkotó utódokban folytatódik. Ők zeneművészetben vagy a színházak pódiumain jeleskednek. Érsekségi központként a különleges egyházi kultúra is örömmel tölti el az egrieket. És akkor még a bor kultúrájáról nem is beszéltünk.

Milyen más alkalomból, ha nem a közelgő jeles nap apropóján mondhatnánk, ez a város joggal célozza az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet? Azt, hogy viselhetjük-e ezt a rangot, még nem tudni. Bár komolyak az elismerésre pályázó vetélytársak, egriként senki sem mondhat mást, mint hogy ez a cím minket illet. Ha tévednénk, a győztesnek őszintén szurkolunk majd. Ez is a kutúra része ugyanis. Hogy tudjuk a tőlünk jobbat – ha van ilyen – elismerni.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában