eger

2017.10.20. 17:42

A Névtelen ötvenhatosok emlékére

Újabb emlékművel bővült a Hősök parkja: a Névtelen ötvenhatosok emlékharangját péntek délután kondították meg először.

J. H.

Tavaly, a hatvanadik évfordulón két 56-os büszkeségpontot is átadtak a megyeszékhelyen. Az emlékharang az Egri Kulturális és Művészeti Központ nyertes pályázatának köszönhetően készülhetett el Somody Zoltán tervei szerint.

A „második generációs 56-os” Somody Zoltán ünnepi beszédében édesapjára emlékezett, akit a forradalmat követően egy évre bebörtönöztek. Elmondta: apja öt évig nem kapott Egerben munkát, s családjukat 1988-ig megfigyelték. Beszédében az áldozatokra, a hősökre emlékezett és hangsúlyozta, hogy a forradalom kitörölhetetlen nyomot hagyott a történelemben.

Újabb emlékmű tiszteleg az 56-os hősök előtt Fotó: Berán Dániel

A bajai Liszt Ferenc Kórus és a német Stambachi Férfikar dalaival színesítette az átadást, Menyhárt József esperes pedig megáldotta a harangot, amit Gombos Miklós harangöntő készített.

A harangot dr. Csank István, az 56-os Szövetség Heves Megyei Szervezetének rangidős tagja szólaltatta meg elsőként. A hősök tiszteletére évente kétszer is megszólal majd.

J. H.

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában