eger

2017.09.26. 19:39

Emlékül a volt múzeumigazgatónak

Pályatársak, ifjú kutatók is jelen voltak a konferencián.

J. H.

Emléktáblát avattak kedden az egri várban Bakó Ferenc volt múzeumigazgató emlékére, majd kiállítást is nyitottak a néprajzkutatóra emlékezve. Az ezt megelőző emlékkonferencián pályatársak mellett lánya, Bakó Zsuzsanna is mesélt édesapjáról. Bakó Ferenchez megannyi tárlat, gyűjtemény és tájház köthető, melyekről az előadók is megemlékeztek.

Nagyszerű ember volt, mindig élmény volt vele találkozni, beszélgetni – kezdte a visszaemlékezést Habis László, a város polgármestere a Bakó Ferenc Emlékkonferencián a Dobó-bástyában. Elmondta, Bakó Ferenc egyik kötetét, az Egriség, egri öntudat a múltban és ma című művét újra kiadták.

Habis László bejelentést is tett: nem sokkal a találkozót megelőzően vehette át a Csepreghy Nándor miniszterhelyettes aláírásával ellátott dokumentumot mely arról szólt, hogy négy és fél milliárd forinttal támogatják a vár rekonstrukciójának folytatását.

– Olyan emberek jöttek el, akik pályatársai voltak, intézmények, melyek kötődnek hozzá, s fiatal kutatók, akik Bakó Ferenc munkásságával foglalkoznak – mondta Berecz Mátyás, a vármúzeum igazgatója. Bodó Sándor, a Magyar Néprajzi Társaság elnöke, a Dobó István Vármúzeum volt igazgatója is köszöntötte az egybegyűlteket, őt pedig dr. Petercsák Tivadar követte, nem csak a vármúzeum igazgatásában, hanem a köszöntők sorában is. Mindketten elődjükre, Bakó Ferencre, s jelentős múzeumszervezői tevékenységére emlékeztek.

A konferencia zárásaként felavatták Bakó Ferenc emléktábláját Fotó: Huszár Márk

A rendezvényen Bakó Ferenc lánya, Zsuzsanna is részt vett.

– Csodálatos édesapa volt. Én művészettörténész lettem, nagyon sok embert általa ismerhettem meg. Rengetegszer mesélt Egerről, az emberekről, s sokat tanulhattam ezekből a beszélgetésekből. Jó családapa volt, amikor csak tudott velünk volt. Mielőtt néprajzos lett volna, mi is sokat segítettünk neki, együtt jártunk gyűjtőutakra – emlékezett vissza édesapjára kérésünkre Zsuzsanna. A konferencia zárásaként dr. Petercsák Tivadart köszöntötték 70. születésnapja alkalmából, majd megnyitották a néprajzkutató Bakó Ferenc című kiállítást, s felavatták emléktábláját.

Bakó Zsuzsanna Fotó: Berán Dániel

J. H.

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában