LŐRINCI

2017.07.25. 13:55

Évszázados hagyomány szakadt meg

Nagyon sokan kifogásolták, hogy Lőrinciben az idén elmaradt a búcsúk alkalmával hagyományos forgatag a futballpályán.

T. O.

Forrás: Facebook

Egybehangzó vélekedések szerint a korábbi években tapasztaltaknál jóval többen voltak az idei Szent Anna-búcsúban. A körmeneten és a Zagyva-parti kegyhelyen megtartott szentmisén a rekkenő hőség ellenére is több százan vettek részt. Jelen volt Víg Zoltán polgármester és a képviselő-testület több tagja is.

Ugyanakkor a közösségi fórumokon nagyon sokan kifogásolták, hogy az idén elmaradt a búcsúk alkalmával hagyományos forgatag a futballpályán: sem a kirakodó árusok, sem a mutatványosok nem vonultak fel, a kisgyermekek legnagyobb szomorúságára. Több mint egy évszázados hagyomány szakadt meg ezzel, hiszen a település mindig is nevezetes volt arról, hogy a nyár egyik legmelegebb időszakában több napon át tartó kikapcsolódást kínál nemcsak a helyi, hanem a más településekről idesereglett fiatalok számára is.

„Gyerekkorom híres Anna napi búcsúja, képesek voltunk érte vonatozni is, csak hogy ott lehessünk„ – nosztalgiázott egy jobbágyi nagymama.

A körhintások – vagy ahogy helyben nevezik: a sergősök – mostani távol maradását többen azzal magyarázzák, hogy az önkormányzat illetékesei túl magas helyfoglalási díjat szabtak meg számukra. Mindezt támasztja alá Juhász Szilárd helyi képviselő is, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a mutatványosoknak – főként, ha több eszközzel érkeznek – akár milliós összeget kell leszurkolniuk néhány napért, miközben a politikusok pár ezer forintért akár hetekig standolhatnak. Ilyenformán a településnek nemhogy bevétele nem származik a dodzsemből és a körhintából, de még egy régi hagyomány is felszámolódik. Szerinte az lenne méltányos, ha csupán a rezsire kérnének pénzt, s ezen felül legfeljebb jelképes összeget szednének be a helyfoglalásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában