heves

2017.07.29. 08:15

Félszáz alkotó készítette el pályaművét

A szeptember végéig látható kiállítást augusztus 4-én 11 órakor a hevesi művelődési központban nyitják meg.

SZ. E.

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, a hevesi önkormányzat és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet 1993-tól ad helyet az országos szőttespályázatnak és a hozzá kapcsolódó nemzetközi szőtteskonferenciának.

Az idei pályázathoz kapcsolódó, szeptember végéig látható kiállítást augusztus 4-én 11 órakor a városi művelődési központban nyitják meg, ahol V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára is ott lesz.

– Megtiszteltetésnek érezzük, hogy az országosan meghirdetett pályázatunkra 50 alkotó 157 pályaművet – közöttük a lakásainkat gazdagító tárgyegyütteseket, szövött anyagból készült viseleteket és viselet-kiegészítőket is – küldött. Érkeztek pályázati anyagok a határon túlról, még az olasz testvérvárosból is – tudatta Báder Miklósné, a szövetkezet elnöke.

A pályaműveket Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának szakmai zsűrije minősítette: ők 110 tárgyat tartottak alkalmasnak a kiállításon történő bemutatásra. Ebből – mint megtudtuk – 32 darabot a legrangosabb, „alkotói” kategória minősítésben részesítettek. Báder Miklósné elmondta: a kiállításon a fődíjak mellett számos különdíjat is átadnak, s az alkotók közül többen értek el kiemelkedő díjazást, emellett Heves városa és a szövetkezet különdíjában is részesülnek.

A tárlat szervezése mellett készülnek a több mint 120 résztvevőt váró – elméleti és gyakorlati képzést nyújtó – 9. Szőttes Konferenciára is, amit augusztus 6-án a Radics Udvarban tartanak. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Magyar Művészeti Alap, Heves Város Közalapítványa és a Csillagvirág Népművészeti Egyesület támogatja.

SZ. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában