HATVAN

2018.01.23. 16:00

Figyelmeztető sztrájk lesz szerdán a hatvani Boschban

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak szerdán délelőtt a Bosch legnagyobb magyarországi üzemében. A szakszervezet nagyobb béremelést szeretne.

Tari Ottó

Nagyobb béremelésért sztrájkolnak a hatvani telephely munkatársai Fotó: Albert Péter (illusztráció)

Szerdán délelőtt 9-től 11 óráig figyelmeztető munkabeszüntetést tartanak a Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani telephelyén, a több mint 4700 munkavállalót foglalkoztató gyárban. A sztrájkot a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezetének (HADFSz) hirdette meg, mert a bértárgyalások szerintük nem vezettek eredményre.

Janik Tamás, a HADFSz alelnöke az előzményekről portálunknak elmondta: 2017 december elején bértárgyalások kezdődtek a cég vezetése és az egyetlen reprezentatív szakszervezet illetékesei között. A tárgyalások január 12-éig nem vezettek eredményre, majd – szavai szerint – a munkáltató a tárgyalásokat egyoldalúan lezárta.

Az érdekképviseleti szerv álláspontja szerint a munkáltató január 1-jétől a béralku során megtett utolsó ajánlatától eltérően alacsonyabb mértékű emelést hajt végre. A munkavállalók barátságtalan lépésnek ítélték meg ezt az egyoldalú lépést. A szakszervezet elkötelezett volt a békés, tárgyalások útján történő megfelelő mértékű bérmegállapodás megkötésében.

Nagyobb béremelésért sztrájkolnak a hatvani telephely munkatársai Fotó: Albert Péter (képünk illusztráció)

Portálunk megkereste Ficzere Ferencet, a magyarországi Bosch csoport kommunikációs igazgatóját, aki érdeklődésünkre az alábbiakat közölte: a Bosch csoport Magyarországon minden évben a piaci környezetnek megfelelően és a törvényi előírások maradéktalan betartása mellett emeli a munkavállalók fizetését.

– A fizetéseket minden esetben úgy kell meghatároznunk, hogy a munkavállalók korrekt béreket kapjanak; az éles piaci versenyben a versenyképességünk megmaradjon, s a munkahelyek biztonsága se kerüljön veszélybe – mondta a kommunikációs igazgató. – Az összes szempont és javaslat mérlegelését követően a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók 2018. évi bére az előrejelzéseket meghaladó mértékben, a piaci trendeknek megfelelően átlagosan csaknem 10 százalékkal emelkedik. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet az adott vállalat eredménye is befolyásol, és természetesen függ az egyéni teljesítménytől is.

Ficzere Ferenc hozzátette: Hatvanban a HADFSz és az MCDSz (Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete), valamint az egyik miskolci vállalat esetében az ÉTMOSz (Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete) nem fogadta el a béremelés mértékéről szóló döntést, és január 24-ére a hatvani telephelyre kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek, amit a cég tudomásul vesz, és a jogszabályokban foglaltak szerint jár el.

A dolgozók többsége támogatja

Janik Tamás szakszervezeti alelnök arról tájékoztatott, hogy a munkabeszüntetést megelőzően „sztrájkhajlandósági felmérést” készítettek, amit mintegy 2500 munkavállaló az aláírásával támogatott. Ez azt jelenti, hogy a későbbiekben hosszabb időtartamú figyelmeztető akcióra is mozgósíthatóak – tette hozzá. Követelésük alapja, hogy a munkaadó 15 százalékos járulékemelkedést biztosítson, amit a bérrendszer átalakításával, a műszakpótlékok emelésével vagy az alapbér növelésével lehetne érvényesíteni. A cég viszont már ki is küldte a január elsejétől életbe lépett munkaszerződéseket, amelyek az általuk kínált feltételeket tartalmazzák – tette hozzá.

 

Címkék#hatvan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában