heves megye

2017.07.27. 16:20

Filmet forgattak az erdőgazdálkodókról

A természetfilmben példaértékűen tevékenykedő erdészeket is megszólaltattak.

V. M.

Magán-erdőgazdálkodók a fókuszban Fotó: Márkus Attila

A mi élő erdőnk – erdőkezelés másképp címmel készült 25 perces dokumentumfilm, amely a hazai Natura 2000 erdőkben tevékenykedő magán-erdőgazdálkodók példáján keresztül mutatja be a természetet kímélő erdőkezelésben rejlő lehetőségeket. A képkockákon a példaértékű természetvédelmi tevékenységet gyakorló erdészek osztják meg tapasztalataikat, véleményüket a folyamatos erdőborítás előnyeiről, a támogatási rendszer működéséről, e feladat gazdaságosságáról, miközben megismerhetőek az általuk gondozott erdőterületek és a munkamódszerek.

A filmmel az alkotók célja, hogy meggyőzzék azokat a gazdálkodókat, akik ­hasonló lehetőségek birtokában vannak, de nem választottak még olyan megoldásokat, amelyek hosszú távon is megfelelő élőhelyet biztosítanak az erdőhöz kötődő élőlényeknek. Ilyen módszer lehet a szálalásra ­való átállás, de mivel a Natura 2000 erdőterületek túlnyomó részén ma is vágásos erdőgazdálkodás zajlik, a film ezek kezelésében is ösztönözné a természetet leginkább kímélő lehetőségek kihasználását.

Magán-erdőgazdálkodók a fókuszban Fotó: Márkus Attila

A park is partner a filmkészítésben

A film a „Továbbfejlesztett kommunikáció, együttműködés és kapacitásbővítés a ­Natura 2000 erdők biodiverzitásának megőrzése érdekében” című LIFE+ Információ és Kommunikáció pályázathoz készült, amelyben a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága társpartnerként vett részt.

 

V. M.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában