eger

2017.10.16. 19:42

Fokozott figyelmet: veszélyes szerek terjednek a városban

Magyarországon 2009–2010-ben kezdtek el terjedni a dizájner drogok, és az elkövetkezendő években robbanásszerűen nőtt a dizájnerhasználók aránya is. A szerek a megyeszékhelyen is megjelentek.

Juhász Henrietta

A dizájner drogok ­helyi terjedéséről érdeklődtünk a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, ahol munkatársuk, Suha Tamás volt segítségünkre.

– A dizájner drogok terjedésének oka egyrészt, hogy olcsóbbak, mint a hagyományos kábítószerek, másrészt pedig legálisak voltak. Egerben is igen elterjedtek, főként a kristály és a szintetikus kannabionid csoportjaiba tartozó dizájner drogok – tudhattuk meg Suha Tamástól. Ezt követően arról kérdeztük, milyen ismert mellékhatásaik vannak ezeknek a szereknek.

A RÉV munkatársa elárulta, a szerek fő jellemzője az, hogy folyamatosan változtatnak a kémiai összetételükön azért, hogy legálisak maradhassanak, vagyis a C-listán, vagy tiltólistán szereplő vegyületcsoportokat módosítják, így az már nem lesz tiltólistás.

– Épp a folyamatos változtatás miatt lehetetlen megmondani, hogy egy bizonyos anyagnak milyen mellékhatási lehetnek, de általánosságban elmondható, hogy a „kristályként” ismert anyagoknál néhány órával a használat után szorongás, ingerlékenység, félelem jelentkezhet, de többen számoltak be nagyobb dózis használata után különböző pszichiátriai problémákról – például pánikroham, üldöztetéses érzések – magyarázta Suha Tamás. Hozzátette, mivel ezt a szert orrba szippantva vagy intravénásan használják, ezért orrnyálkahártya-irritáció, hepatitis, HIV-­fertőzés és vénagyulladás is jelentkezhet. Tovább sorolva azt is megosztotta velünk, hogy a szintetikus kannabionidok – herbál – mellékhatásai lehetnek a paranoid gondolatok, a szorongás, a düh, az agresszív késztetések, a rosszullét, a fejfájás, a hányás.

– Ettől rosszabb mellékhatások is jelentkezhetnek hosszú távon, az ismeretlen összetevők miatt – hangsúlyozta.

A városban is elterjedtek a szerek: a marihuána, az amfetaminok, a dizájner drogok Fotó: Shutterstock

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy náluk milyen problémákkal jelentkeznek a leggyakrabban. Kiderült, a hozzájuk forduló kliensek főként alkohol- és dizájnerhasználat miatt keresik fel őket, de sok az aggódó hozzátartozó is: szülő, testvér, gyerek.

– Előzetes telefonos időpont-egyeztetés után elkezdünk egy egyéni segítői folyamatot, amely egy komplex folyamat, és mindig a kliens szükségletein alapul, célja az függőség elhagyása. Amennyiben úgy látjuk jónak, segítünk neki más ellátásba jutni, legyen az az egészségügy vagy hosszú terápiás intézmény – válaszolta a RÉV munkatársa.

Kocsis Irén Mária rendőr alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának a vezetője is alátámasztotta: a dizájner drogok elterjedtek a megyeszékhelyen. Elmondta, hogy igazoltatás vagy anyagmaradvány esetén is megvizsgálják, hogy az, amit az illető fogyasztott, minek számít. Ezt lefoglalják, a továbbiakban pedig az igazságügyi szakértő vizsgálódik. Ha pszichoaktív szer, kábítószer birtoklásáról vagy ezek kereskedéséről van szó, akkor büntetőeljárás indul az illető ellen.

Kocsis Irén Mária azt is elárulta: a leggyakoribbak a marihuána, az amfetaminok, illetve a dizájner drogok. Ám a legnagyobb gond a rendőr alezredes szerint is az, hogy a dizájner drogok összetétele folyamatosan változik, mert az előállítói tisztában vannak azzal, hogy mely szerek szerepelnek már a listán.

Maguktól döntsenek a helyes útról

Kocsis Irén Mária azt is hangsúlyozta: nagyon veszélyes szerekről van szó. ­Véleménye szerint rendkívül fontos a ­prevenció, valamint a hiteles tájékoztatás. Kiemelte azt is, hogy a szerhasználat leginkább a fiatal korosztályt veszélyezteti, tehát már egészen a 12–13 éves korosztályt is.

– A fiatalokat arra kell megtanítani, hogy más alternatívákat keressenek – tette hozzá. Ennek megsegítéséül a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságnak is számos iskolai programja van, például az ­iskolai bűnmegelőzési ­tanácsadások. A rendőr alezredes szerint a drogprobléma nagyon komplex, más gondokhoz is szorosan kapcsolódik. Nagyon fontos a megfelelő nevelés és az értékrendek kialakítása, hogy a fiatalok maguktól döntsenek a helyes útról, s mondjanak nemet a különféle szerek használatára.

Juhász Henrietta

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában